Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Gyurta: Rossz irányba megy az úszósport

2016.11.08. 15:12

Az olimpiai bajnok Gyurta Dániel is megszólalt abban a vitában, ami a hétvégén robbant ki a szövetségi kapitány és testvére között.

A történet röviden: Gyurta Gergely 400 vegyesen a második legjobb időt úszta itthon, ott lenne a helye a rövid pályás világbajnokságon, ám a kapitány a program torlódása miatt inkább a 3. legjobb magyar Bernek Péternek adna lehetőséget. Gyurta 1500 gyorson is indul.

Hargitay András kapitány áprilistól tölti be a pozíciót - Kiss Lászlót váltotta úgy, hogy korábban tanítványa nem volt -, ez az első keményebb konfliktusa.

Hargitay szerint Gyurta édesapja megfenyegette őt, az édesapa szerint erről szó sincs. Gyurta Dániel a lényegről szólva című bejegyzésében azt fejtegeti a Facebookon, rossz irányba viszi a sportágat, ha a másodikat megelőzi a harmadik.

"Az eredményeket figyelmen kívül hagyó szakmai érvelés is megdől, amikor testvérem az egyik számból való visszalépése ellenére sem kap lehetőséget, hogy rajthoz álljon abban a számban, amiben megúszta a második legjobb magyar időt, és amiben Rióban a legjobb magyarként végzett" - foglalt állást kritikájában.

Hargitay kedd este közleményben jelezte, enged, a kisebbik Gyurta indulhat a másik számban is.

Hargitay András szövetségi kapitány nyilatkozata:

„Mérlegelve az elmúlt napok nem kívánatos történéseit, korábbi szándékommal ellentétben úgy döntöttem, hogy Gyurta Gergely egyaránt rajthoz állhat 400 méter vegyesen és 1500 méter gyorson a windsori rövidpályás világbajnokságon. Egész sportpályafutásom alatt sportolócentrikus voltam, ma is az vagyok, és az is leszek. Annak ellenére, hogy Gyurta Gergő a tokiói Világkupán 0.6 másodperccel jobb időt ért el, mint Bernek Péter az országos bajokságon, azért akartam Gyurtát Windsorban csak 1500 méterre nevezni, mert annak előfutama ugyanaznap délelőtt van, mint a 400 méteres vegyesúszásé. Határozott véleményem, hogy Gergő akkor lehet eredményesebb, ha egy napon egy számra összpontosít. Gyurta Tamás, az UTE szakosztályvezetője, Gergő édesapja, illetve Gyurta Dani, Gergő testvére ezt másképp értékeli, és ezt olykor ellenséges hangnemben kifejezésre is juttatta. Nem értették meg, hogy a legjobbat akartam. Szerintük Gergőt megfosztom egy általa kiérdemelt lehetőségtől, ezáltal elkedvetlenítem, csalódott és motiválatlan lesz. Magam változatlanul úgy érzem, számára a kevesebb több lenne, azaz egy számban sikeresebben végezhet, mint a kettőben – bár én tévednék –, mégis: fejet hajtok. Ha ez gyengeségnek tűnik, nem érdekel. Nem az a célom, hogy én győzzem le a magyar úszókat. Nekik kell legyőzniük az ellenfeleiket.”