Gyárfás több sebből vérzik, az úszók ellene fordultak

HUS 4637
2016.11.17. 12:06

Amikor januárban Hosszú Katinka látványosan széttépte a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) által kínált havi egymillió forintos szerződést, még csak áttételesen lehetett látni, mi lehet a figyelemfelhíváson, valamint a deklarált elkülönülésen kívül a célja, de már sejteni engedte, hogy háború kezdődött az évtized legsikeresebb úszónője és Gyárfás Tamás között. Az olimpia idején azonban elhalkultak a hangok.

Aztán a novemberi nyílt levél belerobbant a látszólagos fegyverszünetbe, egyértelműen és félreérthetetlenül jelezte, a cél Gyárfás lemondatása. Hosszú kártékonynak tartja a 23 éve bebetonozott elnököt. A mostani levél logikus folytatása volt a januári kiállásnak.

Nagy különbség az akkori teátrális fellépés és a mostani között, hogy Hosszú akkor még egyedül maradt, most ellenben először az Újpest két úszója állt ki mellette – Gyurta Dániel olimpiai bajnok (2012) és Kapás Boglárka olimpiai bronzérmes (2016) –, majd a BVSC rövidpályás világbajnoka, Bernek Péter is jelezte menedzsmentjén keresztül, a konstruktív együttműködés nem célja a szövetségnek. Csütörtökön pedig a BVSC két frissen igazolt versenyzője, a két Európa-bajnok Verrasztó testvér: Dávid és Evelyn is támogatásáról biztosította Hosszút.

Ha Hosszú leveléből kiemeljük azt a részt, hogy érdekek mentén szerveződik a szövetség, akkor eszünkbe juthat a mohácsi Financsek Gábor esete, akit a szövetség először arról értesített, hogy válogatott kerettag lett, de amikor megnevezte, hová szeretne meleg égövi edzőtáborba menni, azt a választ kapta, hogy sehová nem mehet. Az edzője arra a következtetésre jutott, hogy egy olyan versenyzőnek kellett a hely, aki gyengébb időt úszott ugyan a tanítványánál, de közelebb van a tűzhöz.

Czakó Csaba mondta, hogy ők nem alattvalók, még ha ezt a látszatot is igyekszik kelteni a szövetség.

Ha az eddigi megszólalásokból nem lenne nyilvánvaló, nem csak az elnök pozíciója ingott meg, legalább annyira, ha nem jobban a szövetségi kapitányé. Sőt, a kapitánykérdés érzékelhetőbb probléma, amikor az újpestiek a rend hiányáról írtak, ami Hargitaynak szóló üzenet.

A sportágban rendre visszatérő kérdés, szükség van-e szövetségi kapitányra. A fiatalabb edzők úgy gondolják, igen, de csak akkor, ha van tekintélye és presztízse. Kiss László nevéhez hat olimpiai bajnok arany köthető, olyan tapasztalattal rendelkezett, amivel ebben az országban más nem. Aztán előkerültek a borzalmas múltbeli bűncselekmények. Kissnek mennie kellett, pedig először kiállt mellette a szövetség. Ez rettenetesen erodálta a hitelességüket. 

Kiss lemondása után Hargitay András – aki Gyárfás találmánya – úgy vette át a kapitányi tisztséget, hogy sem egyetlen jelenlegi tanítványa nincs a válogatottban, és korábban sem volt úszója. Kiss áprilisi lemondása pillanatában éppen ügyeletes volt az állatkórházban, onnan kellett pillanatok alatt átülnie egy olyan tisztségbe, ami abszolút bizalmi pozíció. Viszont havi 1 millióval jár, ami nem csekélység.

Hargitaynak ezért a pénzért olykor szakmai tanácsokat kell adnia, szintidős versenyzők között választania, váltókat kijelölnie és beneveznie az olimpiára. Nem tűnik bonyolult feladatnak, mégis megbotlott. A májusi londoni Európa-bajnokságon az utolsó pillanatban javította a váltó hibás névsorát, az olimpián pedig nagy visszhangot keltett a váltó kizárása, amit ő jelölt ki.

Hargitay másképpen értelmezte a szabályt, mely szerint csak azok nevezhetőek, akik más számokban is rajthoz állnak az olimpián, így bár a fiúk országos csúcsot úsztak 4x100 gyorson, kizárták őket. Pozíciója megerősítésének ez a kizárás semmiképp sem kedvezett. Igaz, valamelyest kényszerhelyzetben is volt, mert a váltó miatt benevezett és az olimpiára kiutaztatott úszók miatt lehetett teljes a magyar küldöttség létszáma, 160 fő, ami azért fontos, mert így több olimpikonunk lehetett, mint négy éve.

Ha Hargitay jutalmat kap – a döntés az Emmi kezében van – az olimpia után, az ennek fényében különösen visszás.

Gyárfás szerint maximálisan szükség van egy ilyen pozícióra, még akkor is, ha Hargitay az első vitás kérdésben azonnal meghátrált, és engedett a nyomásnak, hogy Gyurta Gergely utazzon a decemberi rövidpályás vb-re. Neki az ideje alapján egyébként is ott lenne a helye, Hargitay azonban a program torlódása miatt szakmailag helyesebbek tartotta, ha nem ő indul. Két napig tartotta magát az álláspontjához, aztán elvetette.

Tusup és a szövetség

Hargitay ráadásul szerdán azzal tetézte a bajt, hogy megpróbálta félreértelmezni Gyurta szavait – nem is áll ő Katinka mellett –, erre a bajnok megismételte szó szerint azt, amit mondott, Katinkának igaza van sok kérdésben.

Amikor azzal érvel a szövetség, hogy Hosszú és Shane Tusup nem kommunikál velük (Gyárfás szerdán azt mondta, már nem is köszönnek egymásnak), az alighanem igaz, és egy tudatos lépés a részükről. Ezzel akarják éreztetni, hogy távol állnak a szövetség irányvonalától, és ezzel is hangsúlyozni akarják a bojkott jelentőségét. Lássuk be, Hargitay viszonylag kevés érdemi tanácsot lenne képes adni nekik.

Az már bonyolultabb kérdés, hogy egy edzőbizottsági ülésre miért nem megy el Shane Tusup, ahol esetleg beszélhetne arról, miért olyan frekvencián úszik Hosszú, ami győzelmet hozott 100 háton.

Volt olyan, a riói olimpiát is megjárt sportvezető, aki úgy értékelte Hosszúék klubalapítását, mint egy alternatív szövetség létrehozását. Szerinte meg akarják mutatni, hogyan kellene és hogyan lehetne ezt jól csinálni. Ettől azért még távol vagyunk, hosszú távon nyilván nem egészséges állapot, ha a topversenyző, annak edzője és annak klubja között nemhogy összhang, hanem kapcsolat sincs.

Gyárfás azzal, hogy ismét a pénzt hozta elő, és a 12 milliót 15 millióra emelte, jelezte: nem érti a problémát. Ez a lépés azt sugallja, nála minden csak pénzkérdés.

A szövetség érvelése, hogy amíg Hosszú még nem lett Iron Lady, vagyis kevésbé volt sikeres, addig a szövetség nagyon sok segítséget megadott neki. Vitathatatlan, hogy ez így volt, de amikor például Cristiano Ronaldo Manchesterbe került, egészen más szerződése volt, mint az első hosszabbításánál.

Ebben az esetben mintha azt látnánk, hogy Hosszútól még mindig hálát várnak el azért, mert valaha segítették.

Ráadásul előfordult olyan eset is, hogy Hosszúék Amerikából Isztambulba repültek, ahol egy európai kongresszus volt, mert Gyárfásnak fontos volt a jelenlétük. Vagyis, ha segítséget kaptak is, általában a viszonzás sem maradt el.

Eközben a szövetség, a sportirányítás is tudja, egy hazai rendezésű világbajnokság (ami 2017 legfontosabb sporteseménye lesz) kizárólag úgy lehet sikeres, ha annak a reklámjába be tudják vonni a mai úszósport emblematikus arcát, Hosszút, aki jelenleg egyedül tudja megszólítani a legtöbb szurkolót, nem utolsósorban, a nyolc versenynapból jó eséllyel mind a nyolcon ott lesz a medencében. Mindennap lehetne szorítani a győzelméért, az érméért.

Hogy ezt az ütőkártyát képes-e felhasználni személyi változások elérésére, napokon belül kiderülhet. Pontosabban, inkább hónapokon belül, mert a lemondás után azonnal ott a kérdés, hogy ki legyen az új elnök, akivel zavartalanul és mintaszerűen tudna együttműködni.

Mi lenne, ha Gyárfás lemondana?

Az elnök eddig rendre azzal igyekezett igazolni saját erejét, hogy a tavalyi bizalmi szavazáson egységesen állt ki mellette a szövetség. Erre most egyre kevesebb az esély.

Menjen Gyárfás?

Hosszú lépésének időzítése azért izgalmas, mert épp csütörtökön írja alá a kormány a nemzetközi szövetség vezetőivel a vb-rendezés utolsó szerződését. Természetesen Gyárfás a közvetítő, nélküle ez a világverseny nem jöhetett volna össze.

Mivel a kormányzat a sportot stratégiai ágazatként kezeli, és az olimpia utáni első kormányülésen rögtön téma volt a sport ügye, egészen biztos, hogy a miniszterelnök szintjére felért a mostani konfliktus. Már csak azért is, mert Kiss László első, januári lemondásakor Orbán Viktor is felhívta őt, hogy érzékeltesse, szükség van rá.

Sőt, a szerződés széttépése után Hosszúhoz is elment a Miniszterelnökség egyik alkalmazottja, hogy megkérdezze, mit szeretne.

Gyárfás távozása két szempontból rossz üzenet:

  • Egy versenyző elérheti a célját olyan ügyben, ami csak közvetve tartozik rá, hiszen neki alapesetben versenyeznie kellene.
  • A nemzetközi megítélésén nem látható egyelőre, mennyit árthatna, hiszen a magyar pozíciótól függetlenül Gyárfás egyelőre még a FINA legszűkebb vezetői testületében maradhat. A FINA az úszás utánpótlás-fejlesztés hazai programját rendre a legkiválóbbak közé sorolja.

Hogy mit hoz és milyen károkat okozna Gyárfás távozása, a sorsáról döntő hetek legfontosabb kérdése.

A MÚSZ közleményt adott ki délben

Vizsgálatot kezdeményezünk, hogy a versenyzők úszással kapcsolatos gondjait konkretizálja.

A sportolók névvel, de akár anonim módon is elmondhatják: kit, mi segítene abban, hogy még az eddigieknél is jobb eredményt érhessenek el. A felmérés eredményét nyilvánosságra hozzák.

 A MÚSZ változatlanul arra törekszik, hogy 

  • a legutóbbi rövidpályás Európa-bajnokságot (Natanya),
  • a legutóbbi Eb-t (London),
  • valamint a rió olimpiát követően továbbra is Magyarország úszói legyenek Európa legeredményesebbjei az éremtáblázaton;
  • a hét év alatt lezajlott öt hazai rendezésű Európa-bajnoksághoz hasonlóan a hazai világbajnokság is sikeres legyen.