Úszószövetség: A feltüzelt versenyzők tévúton járnak

2016.11.21. 16:01

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöksége reagált arra az ultimátumra, amit hétfő reggel adott ki a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka és bajnoktársai. A szövetség úgy véli, hogy Hosszú Katinka felszólítására cselekedtek.  

„A feltüzelt versenyzők tévúton járnak, követeléseik megalapozatlanok. A magyar úszósport az időnként jelentkező nehézségek, egy-egy negatív történés ellenére sikeres, eredményes, helytállása az egész világon tekintélyt parancsoló. Egyetlen nemzeti úszószövetség sem rendezett, rendezhet annyi nemzetközi versenyt – világbajnokságot, Európa-bajnokságokat –, mint a magyar, melynek kapcsán előbb a margitszigeti létesítmény bővült, hamarosan pedig megnyitják a Dagály-úszókomplexumot. Elindult és hatékony a nagyszabású, nyolc régióban zajló Jövő Bajnokai program. A válogatottak a világ különböző pontjain idilli körülmények között készülhetnek, összességében sikert sikerre halmoznak" – állt a közlemény elején.

A szövetség gazdálkodása tökéletesen átlátható, a MÚSZ bármely tagja számára hozzáférhető, a szakmát érintő finanszírozási döntésekben az eredményesség a legfontosabb szempont. Így a válogatott versenyzők valamennyi, kellően indokolt kérését a szövetség maradéktalanul teljesítette az elmúlt években, legyen szó edzőtáborozásról vagy sporteszközök beszerzéséről – állapították meg.

Ezek után kisebb számvetést készítenek:

  • Nyolcvanegy egyesület 2016-ban összesen 600 millió forintot kapott négy program keretében;
  • további 133 millió forint értékben uszodai felszereléseket és a felkészüléshez fontos eszközöket.
  • A hazai és nemzetközi edzőtáborokban, versenyeken 137 versenyző vett részt;
  • rájuk csak 2016-ban – az általuk igényelt sporteszközök és táplálékkiegészítők beszerzésével együtt – további 393 950 331 forintot fordított a MÚSZ.

„A válogatott versenyzőket március óta várja a Tüske-uszoda, a legmodernebb eszközökkel felszerelve, kizárólag rajtuk múlik, mikor, milyen mértékben használják a létesítményt, benne a válogatott tagjai számára kialakított erősítőtermet, a mozgáselemző kamerarendszert, illetve a regenerációt segítő modern berendezések. 

Tény, hogy a Magyar Úszó Szövetség, beleértve az elnököt, a mindenkori szövetségi kapitányokat immár egy éve nem ért szót Hosszú Katinka edzőjével, az amerikai Shane Tusuppal, de ennek nem csak nyelvi nehézségei vannak.

Hosszú Katinka eredményei – mint ahogy ezt többször hangsúlyoztuk – lenyűgözőek, ám az a magatartás, amelyet az edző-férj tanúsít itthon és külföldön, elfogadhatatlan. Hosszú Katinka és edzője mellett szól a siker, és az azzal járó közös örömök, viszont ellenük, hogy azzal nem szabadna visszaélni.”

Hosszú Katinka és Shane Tusup
Hosszú Katinka és Shane Tusup
Fotó: Huszti István

Az elnökség úgy gondolja, hogy Hosszú Katinka és Shane Tusup a hétvégén összehívta azokat a sportolókat, akik az elmúlt napokban különböző hangnemben, közleményekben támogatásukról biztosították. Ezzel egy időben dr. Salamon Ferenc, köztiszteletnek örvendő sportdiplomata nyugalomra szólította fel a szemben álló feleket, hangsúlyozva: ha valamikor, akkor most összefogásra lenne szükség, hiszen minden idők legrangosabb hazai rendezésű nemzetközi sporteseménye előtt állunk.

„A kérdés: valóban most van itt az ideje a csatározásnak, vagy – legalább a világbajnokság végéig – mindenki összpontosítson a maga elsőrendű feladatára. Ösztönözzük, hogy legalább a világbajnokság végéig csituljanak el a fegyverek, de azt is jelezzék, ha ezzel szemben azonnali változtatásokat tart szükségesnek. Mint ahogy a sportolóktól, a klubok képviselőitől, az elnökség tagjaitól is bármilyen építő javaslatot készséggel fogadunk” – zárul a közlemény.

Salamon Ferenc egyébként vízilabdázó volt, neki az úszáshoz kevés köze volt.