Az úszás anarchiája veszélyeztetheti a budapesti olimpiát

D KOS20160424001
2016.11.22. 10:25

Az úszószövetség belügyeibe, tisztségviselőinek választásába nem avatkozhat bele az állam és a sportért felelős államtitkárság, de a jelen helyzet mihamarabbi megoldását sürgeti és elősegíti.

Rákérdeztük emailben, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek mi az álláspontja, Havasi Bertalan helyettes államtitkár azt válaszolta: A kormány részéről az üggyel az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkársága foglalkozik.

Az állásfoglalást az a közlemény tartalmazza, amelyet a Szabó Tünde vezette sportállamtitkárság juttatott el kedden az MTI-nek. Ha óvatosan is, de a sportállamtitkárság is azt sugallja, hogy személyi változásokra is szükség van,tehát Gyárfás Tamás elnök távozását kéri.

A fontosabb pontok röviden

  • 2017-ben itt lesz a vizes vb, ami az olimpiához is elvezethet. Ha az úszásban anarchia van, kevesebben szavazhatnak jövőre Budapestre.
  • A sportolók eddzenek, a szövetség biztosítsa a kereteket.
  • Ismerik a sportolók problémáit, ezért is alakítják át a sportirányítást és -finanszírozást.
  • Az úszószövetségnek meg kell változnia, reagálnia kell a sportolók kritikájára, az eddigi lépések nem elégségesek.
  • Az államtitkárság nem szól bele a szövetség belügyeibe, de reméli, hogy a közgyűlés és az elnökség demokratikus úton rendezi a problémás kérdéseket.
  • Mihamarabbi megoldást várnak.
  • Megvizsgálják a válogatási elveket, támogatási szabályokat, vezetői, kapitányi hatásköröket.
  • Egycsatornás finanszírozás lesz, ahol műhelyek és sportági akadémiák közvetlenül kapnak pénzt az államtól.

Itt pedig mindezt elolvashatja hosszabban

Az államtitkárság szerint az úszósportban az elmúlt időszakban felmerült problémák és ellentétek megoldásában két nagyon fontos szempontot kell az érintetteknek figyelembe venniük.

„Az egyik, hogy Magyarország 2017-ben vizes világbajnokságot rendez, ami a valaha volt legnagyobb sporteseménye lesz Magyarországnak. Egyfelől egy ország szeretné együtt ünnepelni hazai helyszíneken a magyar úszók sikereit, másfelől pedig hatalmas nemzetközi elismerést hozhat, és újabb lehetőségeket nyithat meg a sikeres magyar rendezésű világbajnokság, hiszen többek között a 2024. évi olimpiai játékok helyszínéről szeptemberben döntenek majd Limában. Ezt a célt nem veszélyeztetheti egy esetlegesen a sportágban megjelenő anarchia."

„Alig tíz hónappal a vizes világbajnokság előtt  mindenkinek elsősorban saját munkájára kell koncentrálnia: a sportolóknak edzeni és legjobb tudásuk szerint teljesíteni, az edzőknek felkészíteni a sportolókat, a szövetségnek pedig mindehhez biztosítani a kereteket."

A másik szempont a sportolók érdekeit érinti.

„A legkiválóbb úszóink olyan problémákat neveztek meg, amelyek a mindennapi felkészülésüket befolyásolják, érdekeiket sértik. Kötelességünk ezek mielőbbi megoldása, hogy a sportolók ne érezzék magukat bizonytalanságban és ismételten a munkájukra tudjanak összpontosítani. Az államtitkárság ismeri a sportolók által megfogalmazott kéréseket, azok sportszakmai hátterét és már meg is tette az első lépéseket a magyar sportirányítás és sportfinanszírozás ilyen irányú megváltoztatására."

„Ahhoz, hogy ezeknek a kihívásoknak továbbra is magas szinten meg tudjunk felelni, magának a sportvezetésnek is meg kell változnia, fel kell vennie a tempót. Világklasszis sportolóink által kiadott nyilatkozat szerint ők azonnali változást akarnak és az úszószövetségnek erre reagálnia szükséges, mert az eddig tett lépések már nem elégségesek."

„Az úszótársadalomnak, a sportvezetésnek kell összefognia és demokratikus úton, a közgyűlésen és az elnökségen keresztül kell megteremtenie az igényelt változásokat, az új irányokat. Az úszószövetség belügyeibe, tisztségviselőinek választásába nem avatkozhat bele az állam és a sportért felelős államtitkárság, de a jelen helyzet mihamarabbi megoldását sürgeti és elősegíti."

A magyar kormány támogatja a sportolók fejlesztéseket célzó, jobbító szándékú törekvéseit és igényeit, ezek megvalósítása érdekében mindent elkövet - rögzíti az állásfoglalás, amely szerint az úszók által kifogásolt válogatási elvekre, szabályrendszerekre, vezetői, illetve szövetségi kapitányi hatáskörökre és támogatásokra vonatkozó szabályzatokat az államtitkárság megvizsgálja és javaslatokat tesz a sportolók érdekeit szolgáló, szükséges változtatásokra.

„Az átfogó sporttörvény módosítása, többek között a párhuzamos hatáskörök megszüntetését, az egycsatornás finanszírozási rendszer gyakorlati megvalósítását célozza, a sportolók érdekeinek még nyomatékosabb képviseletét is szolgálja. A sportállamtitkárság ennek érdekében a jövőben minden állami támogatást még inkább célirányosan kíván felhasználni és az egycsatornás rendszer keretein belül nagyobb hangsúlyt fog fektetni a sportági akadémiák és műhelyek, valamint kiemelt egyesületek közvetlen támogatására is."