Ezt a botrányt is simán túlélheti Gyárfás

HUS 4450
2016.11.24. 07:42
Hiába állítják név nélkül nyilatkozó fideszes politikusok, hogy a Gyárfás-kérdéssel valamit kezdenie kell a politikának, Orbán Viktor éppen úgy áll a mostani botrányhoz, mint közel egy évvel ezelőtt. Megszólalt ugyan, de valójában kimarad a csetepatéból. Ez a helyzet pedig Gyárfásnak kedvez, épp úgy, ahogy a januári botrány idején. Gyárfás ezt a krízist is túlélheti.

"Sokan fogadni mertek volna rá, hogy a második Orbán-kormány hivatalba lépése után ő is eltűnik a színről, a nemzetközi sportdiplomáciában egyre erősödő befolyása végül mégis megmentette, így lett aztán a kormánypárt ellenségéből szövetséges" - írtuk az év elején Gyárfás Tamásról a róla készült portrécikkünkben. Ahogy akkor, úgy most, a Magyar Úszó Szövetség elnöke láthatóan bajban van. De nem biztos, hogy valóban akkora bajban lenne, amiért aggódnia kellene. 

Érdemes felidézni, hogy is kezdődött a Gyárfás-Hosszú Katinka csata a nyilvánosság előtt nagyjából egy évvel ezelőtt:

  • Tavaly december 22-én Hosszú Katinka sajtótájékoztatót tartott a Magyar Olimpiai Bizottság székházában, ahol elmondta: most telt be a pohár nála. Hosszú élesen kritizálta a Gyárfás vezette úszószövetséget. Másnap Gyárfás bejelentette, hogy 12 millió forintos ajándékot kap a versenyző. 
  • Január 6-án erre egy újabb sajtótájékoztatóval válaszolt az úszónő, ahol látványosan széttépte a szövetség által neki küldött szerződéstervezetet. Ebben a támogatás feltétele az volt, hogy a szövetség rendelkezésére kell állni.
  • A konfliktust akkor Orbán Viktor a saját szintjére emelte, hiszen beszélt róla az év első rádióinterjújában. Igaz, ahogy felemelte a szintjére, úgy is lökte el magától a kérdést a kormányfő, mondván, a politikát távol kell tartani a sporttól. Ami persze csacsiság, hiszen a politika nyakig benne van a sportban, mindig is benne volt.

Az első Hosszú–Gyárfás-harc idején, az idén januárban sokan azt hihették, Gyárfás Tamásnak befellegzett. Most hasonlóképpen temetik az úszószövetség elnökét, noha a helyzet nem sokban különbözik az egy évvel ezelőtti állapottól, ráadásul a szereplők is ugyanazok, Kiss Lászlót leszámítva, de az úszókapitány egy teljesen más ügybe bukott bele időközben.

Ahogy egy évvel ezelőtt, úgy most is Hosszú Katinka indította el a lavinát, igaz, mindezt Gyárfás egyik nyilatkozata váltotta ki belőle. Gyárfás azt nyilatkozta az egyik lapnak, hogy csendes a viszonya Hosszúval, amire reagálva az úszónő lemondásra szólította fel az elnököt. A különbség az év eleji és a mostani botrány között, hogy ezúttal több úszó és egykori úszó állt be Hosszú mögé, és tette egyértelművé, hogy Gyárfás fejét akarja.

És lapértesülések szerint a fideszes politikusoknak is elegük van a helyzetből, a Hvg.hu-nak például egy név nélkül nyilatkozó magas rangú kormánypárti politikus azt mondta, "nagyon rövid időn belül le kell és le is fogjuk zárni ezt az ügyet, a feszültségek nem veszélyeztetik a vizes vb eredményességét". Ebből sokan arra következtettek, hogy Orbánnak is elege lett, így Gyárfásnak hamarosan már tényleg befellegzett. 

Csakhogy korántsem ilyen egyszerű a helyzet, ráadásul eddig nagyjából ugyanaz a forgatókönyv valószínűsíthető, mint ami közel egy éve lejátszódott:

tiltakozók ide vagy oda, a politika nem szól bele, a botrány előbb-utóbb elül, Gyárfás pedig a helyén marad.

Bár sem a talpas fideszesek, sem a kormánypárti sajtó nem bánik kesztyűs kézzel Gyárfással, ez közel egy éve is így volt, tehát az, hogy a jobboldali sajtó is kritikusan bánik vele, és név nélkül hőbörögnek kormánypárti politikusok, önmagában még semmit nem jelent. Ahogy közel egy éve, most is Orbán Viktoré lenne a végső szó, csakhogy a kormányfő nem mondja ki a végső szót, éppen úgy, ahogy januárban sem mondta ki.

Amikor Orbánt kérdezték, hogy mi a véleménye az ügyről, azt mondta, hogy a véleménye benne van Szabó Tünde sportért felelős államtitkár keddi közleményében. Havasi Bertalan, a sajtófőnöke ugyanezt válaszolta az üggyel kapcsolatban feltett kérdéseinkre.

Ez egy olyan közlemény, ami alkalmas arra, hogy a Gyárfás kilövését és a "megmentését" vizionálók is elégedetten dőljenek hátra. A közlemény ugyanis egyfelől elvárja a MÚSZ-tól, hogy reagáljon és lépjen a lázadó úszók felvetéseire, másrészt jelzi, hogy az úszószövetség belügyeibe, tisztségviselőinek választásába nem avatkozhat bele az állam és a sportért felelős államtitkárság. Ez pontosan ugyanaz a szöveg, csak más szavakkal, mint amit Orbán még januárban mondott ugyanerről a konfliktusról: a politikát távol kell tartani a sporttól.

Most nem akarja fejét venni a politika

Gyárfás köreiből két dolgot hallottunk, de egyik információ sem mond ellent a másiknak. Egyrészt az, hogy az úszószövetség elnöke továbbra is élvezi Szabó Tünde és a miniszter, Seszták Miklós támogatását, legalábbis annyiban mindenképpen, hogy a politika - az úszókkal ellentétben - nem akarja a fejét venni az elnöknek, a másik információ szerint pedig Orbán úgy áll a kérdéshez, ahogy a legtöbb hasonló konfliktushoz. Nem szól bele, hanem az érintettre, ez esetben Gyárfásra bízza, hogy harcoljon magáért. (Gyárfást kerestük, de az úszószövetség elnöke nem akart nyilatkozni.)  

Eléggé be van betonozva

Gyárfást 118-1-es szavazati aránnyal 2020-ig választották meg elnöknek áprilisban, és könnyen érvelhet ezzel, meg azzal, hogy nem hagyhatja cserben a választóit. Ravasz, és ebből is látszik, hogy a szorgalom, a munkamánia mellett az emberek feletti atyáskodás, az uralkodás is az egyik fontos jellemvonása.

Ha ez valóban így van, akkor ez az állapot Gyárfásnak kedvez, hiszen az úszószövetség elnökéről köztudott, hogy bírja a pofonokat, az elmúlt évtizedekben már többször bebizonyosodott: szemrebbenés nélkül elviseli az őt ért botrányokat. 

Abban, hogy Orbán nem avatkozik be, valószínűleg szerepet játszik az is, amilyen kép Gyárfásról kialakult az elmúlt években a kormányzaton belül. Ahogy a róla szóló portrécikkünkben bemutattuk, Gyárfás - hosszú időn át mint a politikai televíziós műsor, a Nap-Kelte producere - ügyesen lavírozott a pályáján. A lendület csak 2007-ben tört meg, amikor a Fidesz bojkottálta a műsort. A háttérben akkor is egy sportbotrány állt, a Fideszben úgy látták, Gyárfás meg akarja buktatni Schmitt Pál MOB-elnököt.

És bár a Fidesz már 2009-ben el tudta érni, hogy Gyárfás a politikai sajtóban ne rúghasson labdába, a nemzetközi sportdiplomácia menekülőutat kínált neki, ezt pedig ki is tudta használni. Először műsorokat kezdett el gyártani az európai úszószövetségnek, a LEN-nek, majd ahogy nőtt az úszósporton belüli befolyása, úgy lépegetett előre a ranglétrán. 2012-ben a LEN gazdasági vezetője lett, 2013-ban a FINA alelnöke, tavaly nyár óta pedig a nemzetközi szövetség végrehajtói bizottságának tagja.

A FINA alelnökeként a szervezet kommunikációs tevékenységének irányítása lett a feladata, ma már a LEN és a FINA forgatócsoportjában kizárólag magyarok, Gyárfás emberei vannak. Így aztán sokan ma úgy látják a kormányzatban, hogy Gyárfás olyan megkerülhetetlen figura, akit ha "kilőnek", akkor azt a 2017-es budapesti világbajnokság szervezése bánná meg.

A januári botrányt is emiatt élte túl, és egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy az egyetlen ember, aki el tudná mozdítani, ha akarná, más álláspontot képviselne, mint akkor.