Hányszor lehet szívni egy nyomorult kabalafigurával?

g
2016.11.29. 13:33 Módosítva: 2016.11.29. 14:43
Az úszószövetség és elnöke, Gyárfás Tamás rövid időn belül másodszor fut bele a nyári vizes vb kabalájához fűződő botrányba.

Kabalafigurát találni nem tűnik annyira bonyolultnak: ne legyen ijesztő és ne legyen perverz. Igazából ha ezt a kettőt sikerül megoldani, a többi mellékes. Ja, meg ne legyen lopott. Ehhez képest jött Bol-dog, aki maga volt a busójelmezes halál, aztán pedig egy viráglepke, akit sikerült elnevezni vízipöcsnek, és még az sem biztos, hogy saját. Ez eddig elég gyenge arány.

Ki ne emlékezne a vizes világbajnokság kabalafigurájára tett első kísérletre, Bol-dogra, a horrorpulira? A gyerekek rémálmát 2015 augusztusában mutatták be a kazanyi világbajnokságon, majd alig egy hétre rá maga Gyárfás Tamás tagadta meg és tette hidegre a jószágot, állítván, hogy fogalma sincs, ki készítette, és ő egyébként sem látta soha, dacára a közös fényképeknek.

Úgyhogy a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) kiírt egy új pályázatot, ami a tájékoztatásuk szerint eredménytelenül zárult, ezért megint kiírtak egyet, ezúttal már meghívásos alapon, és ennek lett a győztese Water Lilly és Water Willy.

Mielőtt végre mindenki megnyugodhatott volna, kiderült, hogy Water Willyt a keresőbe ütve tízből kilenc találat valamiféle műbránerre visz. Több mint kellemetlen, bár annyira nem meglepő, tekintve, hogy a „fütyi” a willy szó első definíciója bármelyik angol–magyar szótárban.

Na és mit tesz ekkor a MÚSZ? Méltatlan támadásról hadovál, és Willy Fogra meg Willy Wonkára hivatkozik. Mintha ez bármit változtatna azon, hogy Water Willy az micsoda.

Water Willyt és Lillyt, a lánypárját hétfő délelőtt mutatták be egy nagyobb szabású sajtótájékoztatón, de én már amiatt szégyelltem magam egész délután, hogy nem gugliztam le azonnal a nevet. Lett volna egy videónk, ahogy megmutatom az elnök úrnak, instant klasszikus. De hogy ők erre fél év alatt nem voltak képesek? Ha másért nem, legalább ellenőrizni, hogy nincs-e már egy ilyen nevű figura véletlenül?  

Vagy legalább az első körre beérkezett pályamunkákat átnyálazhatták volna, mielőtt a nyilvánosság előtt előkapják a maguk kabaláját.

Ugyanis úgy néz ki, hogy Willy és Lilly nem saját ötlet, vagy legalábbis nem teljesen.

Egy műkedvelő grafikus az alábbi, február 28-i bejegyzését posztolta újra a Facebookon.

lily

Persze egy pályázat hasonlósága még nem jelenti azt, hogy az ötletet lopták volna. Többen is juthatnak hasonló eredményre, véletlenül. Mondhatjuk, hogy nagyjából minden kabalafigura egyforma. Ha hegyes füle van, akkor cica, ha kerek, akkor maci, ha meg nincs szőre, akkor gyerek. Az már sokkal cikibb, hogy a most előkerült pályamű konkrétan egy vízililiom, de most akkor mi van, ha ketten is úgy gondolták, hogy inkább legyen valami növény? És amúgy is, Lili és Lilly nem két tojás, de érdemes egy ilyet bekockáztatni ebben a helyzetben? Lehet itt érvelni napestig, de nem volt senki a szövetségben, aki rájött volna, hogy nem a szemét újságírókkal vitatkoznak, hanem a valósággal?

Az igazi poén viszont csak kedden jött, amikor a Magyar Úszó Szövetség a hivatalos Facebook-oldalán a következőt írta:

 „A MÚSZ közleménye

»A Magyar Úszó Szövetségen röhög az egész ország« – harsog a cím a Blikk mai, keddi számának első oldalán, ahol bemutatják Water Willy-t, a 2017. évi FINA világbajnokság új kabalájának egyikét. A Magyar Úszó Szövetség nem kíván a felmerült kérdések elemzésébe belefolyni, viszont kötelessége közzétenni, hogy bár a 2017. évi világbajnokság szervezésében a többi társszövetséghez hasonlóan szerepet vállal, feladata az úszóversenyek és a nyíltvízi úszóversenyek szakmai előkészítése, ugyanakkor a további szervezési területek – így a kabalababa kiválasztása, elnevezése – a MÚSZ-tól teljes mértékben függetlenek.”

Az úszószövetség elnöke Gyárfás Tamás, aki a vb szervezőbizottságának is a társelnöke. Vagyis elsőre úgy tűnik, hogy Gyárfás finoman, de határozottan elhatárolódott saját magától.

Bucz Magor kabalája
Bucz Magor kabalája