A nyílt tüntetés a vb-n Gyárfás ellen már sok volt

gyárfás
2016.11.30. 13:19
A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke szerda reggel váratlanul úgy döntött, eleget tesz a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka ultimátumának, és lemond.

Mivel az úszónő több mint két hete szólította fel távozásra Gyárfás Tamást, az némileg váratlan, hogy most tette meg, miközben úgy tűnt: keményen ellenáll. Sőt, azt is sugallta, hogy a kormányban is arra kérik, tartson ki, nem szabad feladnia.

A váratlan lemondásnak két olvasata van

A hétfőn bemutatott kabalafigura magyarázatot adott arra, hogy Gyárfás nem képes egy ilyen volumenű esemény megrendezésének az alapjait megteremteni. És még számtalan aknára léphetett volna rá a folytatásban, hiszen önkénteseket kell toborozni arra a nyári két hétre, amikor sokan szabadságon vannak. Ilyen nagyszabású sporteseményt még nem rendezett Magyarország, és jó lenne, ha úgy rögzülne a világban, erre is képes. Kivált, mert az olimpiai pályázatról szeptemberben fog szavazni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

A másik olvasat is életszerű.

Hosszú Katinka és Shane Tusup, valamint a változás mellett álló további úszók egy pólóval akartak tüntetni – persze lehet, hogy még sok minden mással is – a kanadai Windsorban december 7-én kezdődő rövid pályás világbajnokságon.

Bilincsbevert úszókéz ragadja meg a korbácsot tartó szőrös férfikezet
Bilincsbevert úszókéz ragadja meg a korbácsot tartó szőrös férfikezet
Fotó: Hosszú Katinka / Facebook

A bilincs és a korbács is Gyárfás szimbóluma lett volna, és nyilván megkérdezték volna tőlük, miért viselik. Képzeljük el a helyzetet, amikor nem az arany az érdekes, hanem az, miért ez a póló van rajta, és akkor belekezd a sérelmei felsorolásába.

A nemzetközi diplomáciában való súlyvesztéstől mindig is rettegett a lemondott elnök. Az pedig valóban nem a legkellemesebb munkakörülmény, ha arról kérdezik a nemzetközi szövetség, a FINA végrehajtó bizottságának tagjai, hogy mégis mi történik Magyarországon körülötte. Hogy lehet az, hogy az ország legsikeresebb sportolójával ennyire nem találja meg a hangot?

Mi lesz a lemondás után?

A MÚSZ alapszabálya egyértelműen fogalmaz ilyen esetre: legkevesebb 15, legtöbb 30 napon belül össze kell hívni a rendkívüli közgyűlést. A karácsony miatt valószínűleg még december 20. körül meglesz az újabb közgyűlés.

Gyárfás lemondása persze nem kizáró ok, hogy ne jelöltesse magát. Nyilván a politikának nem mindegy, hogy a folytatásban megteszi-e.

Volt már ilyen helyzetben egyébként hosszú pályafutása alatt.

1996-ban a jegyzőkönyv-hamisítási botrányként elhíresült eset után lemondott.

Az atlantai olimpiára olyan úszókat neveztek be – Szabados Bélát és Lakos Gyöngyvért –, akik abban az időpontban biztosan nem úszták meg a kívánt és előírt olimpiai szintet, ami a MÚSZ jegyzőkönyveiben szerepelt. A csalás kiderült, de az Arena irányítója, Kisteleki István és a CIB-főnök is jelezte, nem ad pénzt az úszásra, ha nem Gyárfás marad az elnök. Ezért újfent megválasztották. Sok százmilliós támogatásról volt szó, amit nem lehetett veszni hagyni – szólt az indoklás.

Akkor azonban nem volt állami pénz a sportban, és nem volt stratégiai ágazat, mint most. És nem utolsósorban, nem jött a világbajnokság.

Hogy miért volt 1996-ban akkora súlya Gyárfásnak, arra egyértelmű a válasz. A Nap-kelte miatt. Akkor ő volt az MTV reggeli műsorának beszállítója, egy nap milliókat keresett.

És hogy jutott el eddig? 

A magyar tanár végzettségű Gyárfás a Népsportnál kezdte pályafutását 1972-ben, a dzsúdóról, valamint a vízilabdáról írt, utóbbit űzte is egri főiskolás évei alatt. 1988-ig a lapnál dolgozott.

1983-ban ő készítette a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség Budapesten nyomtatott szaklapját is, később főszerkesztője is lett.

1989-ben alapította a Sport plusz Focit, akkoriban Bodnár György egyengette a karrierjét, akivel 1984-ben ismerkedett meg Los Angelesben; ő ugyanis tudósított arról az olimpiáról, amelyiken magyar sportoló a szocialista országok bojkottja miatt nem volt. Portréját, politikával való kapcsolatát ebben a cikkben rajzoltuk meg. 

A MÚSZ vezetését 1993-ban vette át, nem könnyű időszakban, Zemplényi György menedzser után tetemes adósság maradt. A viszonyokat normalizálta, sok pénzt szerzett, klubjában, a Sport Plusz SE-ben Darnyi Tamás egymilliót keresett 1993-ban – akkoriban ez vastagon a futballisták fizetése felett volt –, és visszavonulása után is még pár hónapig fizetést kapott.    

2006-ban a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöki pozícióját tűzte ki magának, a szeptember eleji választáson azonban Schmitt Pállal szemben döntetlenre végzett, ami nem volt elég az akkori elmozdításához. Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után a szocialista polgármestereket fideszesek váltották a MOB közgyűlésében is, nemcsak a nagy városokban, és rájuk Gyárfás már nem számíthatott – Schmitt ellenben nagyon is –, így le is tett a hatalomátvételről.

Már az akció előtt az úszás felé fordult, és 2006-ban Magyarországra hozta az Európa-bajnokságot, amit 2010-ben megismételt, majd 2012-ben ismét.

Az európai szövetségben (LEN) folyamatosan haladt előre, a futballban azonban volt egy nagy buktája: a horvátokkal közös Európa-bajnoki pályázat nulla szavazatot kapott a 2007-es cardiffi szavazáson, noha még a kevésbé sportszerető Gyurcsány Ferencet is rávette, hogy legyen ott a prezentáción.

A 2010-es országgyűlési választások és a kétharmados Fidesz-győzelem után a túlélésre játszott, és a FINA-ban új távlatok nyíltak meg előtte. 2013 júliusban alelnök lett, két év múlva a legszűkebb vezetői testület, a végrehajtó bizottság tagja, eközben a kommunikációért is ő felel. 2015-ben ő szervezte meg a nemzetközi szövetség díjátadó gáláját, amit az Aranylabda mintájára álmodott meg.

2013-ban szerezte meg Budapestnek a 2021-es vizes vb rendezési jogát, ami a mexikói Guadalajara visszalépése után 2017-re módosult – kormányakarattal.

Ha ez az esemény nem jön előbbre, lehet, hogy most nincs balhé, nem lázadnak fel ellene az úszók.

Hosszúval ugyanis egy promóciós filmen veszett össze végleg, olyannyira, hogy hiába hozta Budapestre a díjátadó gálát, Hosszú 2016-ban nem vette át a világ legjobb úszónőjének járó elismerést.

Az olimpiáról pedig emlékezetes kép, amikor a 400 vegyesen elképesztő világcsúcsakor tombol az uszoda, és mindenki tapsol egy ember kivéve. Gyárfás pechére, épp megtalálta őt a kamera.  

Most novemberben pedig nyíltan szembefordult vele, társai melléálltak, és ez a konfliktus már nem maradt volna a rövid pályás vb-n az ország határain belül, hanem erről beszélhettek volna szerte a világban. A pólóval demonstrált volna Hosszú, Shane Tusup és a többiek. Mivel Hargitay András kapitány ugyanazon a gépen utazott, amivel szerda reggel a vb legnagyobb magyar favoritja, nem maradt titokban Gyárfás előtt sem, hogy Windsorban is támadásokra készülhet.

Amikor azt tudakoltam a magyar edzőktől, vezetőktől, mi a legnagyobb baj Gyárfással, akkor az volt a kérdés, mi lehet Hosszúék következő lépése. Nagyobb erejűt nem lehetett volna elképzelni.

Ha itthon újra is indulna Gyárfás az elnökségért, nyilván az indulatok továbbra sem csitulnának, az pedig már senkinek sem jó, ha fél évvel a vb előtt újabb és még mélyebb sebek keletkeznének a csatázó felek közt.

Czene Attila mindenesetre akár elnök is lehet, ha Gyárfás nem vállal pozíciót. Az egyik elnökségi tag, Fodor Szabolcs szerint ő azért lenne a legjobb, mert ért az úszók nyelvén. 

Fodor szerint nem a szakmaiság, hanem a Gyárfáshoz való lojalitás uralkodott az utóbbi hónapokban.

Hargitay András kapitányi szerepvállalásával nem volt elégedett, és két olyan igazgató is bekerült az irányításba, akikkel szintén nem értett egyet.

Bárki is gombolja újra a kabátot szerinte, nem lesz nehéz dolga azon változtatnia, hogy a szakma ismét nagyobb befolyást nyerjen.

A klubvezető kíváncsi arra, hogy a vb-n Gyárfás miként fogja kommunikálni a távozását, mert nagy presztízsveszteség érte. Ő egyébként arra számított, hogy már korábban meghozza a döntést a távozásról.

Amikor egyébként Hosszú Katinkát a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjába iktatták októberben, akkor épp Czene méltatta őt, és a laudáció után is hosszan beszélgettek, könnyen előfordulhat, hogy őt, a korábbi sportállamtitkárt elfogadnák, ahogy a többi úszó, edző és klub is.

Gyárfás a vb szervezőbizottságának társelnöki posztjáról egyébként eddig nem mondott le – úgy látszik, ahhoz próbál ragaszkodni. Seszták Miklós nemzetgazdasági miniszter a társa ezen a poszton. A szervezőbizottságnak egyébként milliárdokat kell elköltenie jövőre.

Szabó Tünde elfogadja

„Fontos, hogy a szövetség élére olyan szakember kerüljön, aki a sportban otthon van, menedzser típusú, és mindazt biztosítani tudja, ami az eredményességhez szükséges. Ez rendkívül fontos, mert csak így biztosítható, hogy újra mindenki – sportolóink, sportszakemberek, edzők – arra koncentrálhassanak, amihez a legjobban értenek, a feladatukra” – fogalmazott az olimpiai ezüstérmes úszó, korábbi főtitkár.

Gyárfás Tamás sokéves szakmai tapasztalatát sportdiplomáciai területen szeretné Magyarország érdekében hasznosítani – állapította meg.