Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Hargitay: Engem Magyarországon, az úszásban egy külföldi nem senkizhet le

2016.12.04. 10:03

Egyre nagyobb a botrány a magyar úszósportban,

  • Hosszú Katinka és Gyárfás Tamás háborúja odáig fajult, hogy a szövetség elnöke lemondott
  • a szövetség Bol-dog, a horrorpuli után újra kinevettette magát a budapesti világbajnokság kabaláival, a figurák nevét végül meg is változtatták
  • szombaton pedig a szövetségi kapitány, Hargitay András veszett össze Hosszú Katinkával, és a háromszoros olimpiai bajnok edző-férjével, Shane Tusuppal.
  • ez a beszólás a windsori rövidpályás világbajnokság előtti eligazításon viszont állítólag meg sem történt, Hargitay közleményt adott ki, és helyreigazítást kért a Nemzeti Sporttól

A 24.hu telefonon beszélt a Kanadában tartózkodó úszókapitánnyal, aki elég sarkosan fogalmazott.

A Lufthansa-sztrájk miatt a magyar úszók három géppel, különböző időben érkeztek a világbajnokságra. Így volt, aki már Pesten megtudta Gyárfás lemondását, de volt, aki csak a Windsorban értesült róla.

„Ezért tartottam fontosnak , hogy az első alkalommal összehívjam a versenyzőket és az edzőket. Kértem, hogy lehetőség szerint mindenki foglalkozzon a világbajnoksággal, mert most ez a legfontosabb. A versenyzőket eztán elengedtem, az edzőkkel viszont ott maradtunk, hogy egyeztessük a verseny részleteit."

Itt alapvetően szakmai kérdésekről volt szó, például hogy mivel Kapás Bogi nincs jól, úszik-e 800 gyorson, Hosszú Katinka a sok versenyszámban nevezett, változtassanak-e rajta.

Nem éreztem, ma sem érzem, hogy kiborult volna a bili. Ezt a Nemzeti Sport név nélküli informátora mondta a lapnak. Valójában az történt, hogy próbáltam Katinka és Shane figyelmét felhívni arra, hogy mindent meg lehet beszélni.

„A Farkasokkal táncoló filmmel példálóztam, ahol Kevin Kostnert először ellenségnek tekintik a sziúk, aztán számos beszélgetés után annyira meg és elismerik, hogy testvérükké fogadják, sőt, később a halált is vállalják érte."

Az Index információi szerint Hargitay megkérdezte az úszót és edzőjét, hogy miért nem köszönnek senkinek.

„Shane erre úgy reagált, hogy ő nem fog nekem letérdelni és megcsókolni a gyűrűmet, mert én az ő szemében egy senki vagyok, nem becsül semmire, nem ismer el engem, nem vagyok a főnöke. Nem volt kiabálás, nem volt indulat benne. Csak simán közölte. Később aztán felálltak és elmentek."

Az Index úgy tudja, hogy a szintén a helyszínen tartózkodó Törös Károly - akinek volt már összetűzése Shane Tusuppal - azt mondta, hogy szégyelli magát, hogy „magyarok vagyunk, és ezt hagyjuk."

Hargitay is ezen a véleményen van:

Nézze, engem bárhol a világon lesenkizhetnek, mert nyilván sok helyen nem ismernek . De Magyarországon? Az úszósportban? Ráadásul egy külföldi? Szerintem nem.

„Tavaly ősszel, miután összevesztek az elnökkel azon a bizonyos reklámfilmen, engem hívott Katinka, hogy segítsek nekik. Akkor sokat beszélgettünk, próbáltam megértetni velük a helyzetet. Elmondtam, hogy nyugi, csak nekik lehet igazuk, mert mindig a versenyzőnek van igaza, és előbb utóbb megoldódik a helyzet, csak ne maradjon el a párbeszéd. Akkor is arra a bizonyos filmre hivatkoztam. Nem sikerült a tárgyalás. Egy bizonyos idő után akkor is felálltak, és elmentek. Azóta állítják, nem képviseltem eléggé az érdeküket, mondván például; miért nem mentem utánuk."

A világbajnokság a jövő héten kezdődik, Hargitay szerint valamennyi versenyző és edző tudja a dolgát, profik, innen kezdve a versenyre koncentrálnak.

„Katinkáékat láthatóan az olimpián sem zavarta, hogy nem beszéltek velem, prímán versenyzett, most is így fog. Amúgy nem hiszem, hogy két pártra szakadt volna a magyar csapat. Két emberen kívül minden versenyzővel és edzővel tudok beszélni. Lehetnek viták, nézeteltérések de értjük, megértjük egymást."