Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hargitay: Engem Magyarországon, az úszásban egy külföldi nem senkizhet le

2016.12.04. 10:03

Egyre nagyobb a botrány a magyar úszósportban,

  • Hosszú Katinka és Gyárfás Tamás háborúja odáig fajult, hogy a szövetség elnöke lemondott
  • a szövetség Bol-dog, a horrorpuli után újra kinevettette magát a budapesti világbajnokság kabaláival, a figurák nevét végül meg is változtatták
  • szombaton pedig a szövetségi kapitány, Hargitay András veszett össze Hosszú Katinkával, és a háromszoros olimpiai bajnok edző-férjével, Shane Tusuppal.
  • ez a beszólás a windsori rövidpályás világbajnokság előtti eligazításon viszont állítólag meg sem történt, Hargitay közleményt adott ki, és helyreigazítást kért a Nemzeti Sporttól

A 24.hu telefonon beszélt a Kanadában tartózkodó úszókapitánnyal, aki elég sarkosan fogalmazott.

A Lufthansa-sztrájk miatt a magyar úszók három géppel, különböző időben érkeztek a világbajnokságra. Így volt, aki már Pesten megtudta Gyárfás lemondását, de volt, aki csak a Windsorban értesült róla.

„Ezért tartottam fontosnak , hogy az első alkalommal összehívjam a versenyzőket és az edzőket. Kértem, hogy lehetőség szerint mindenki foglalkozzon a világbajnoksággal, mert most ez a legfontosabb. A versenyzőket eztán elengedtem, az edzőkkel viszont ott maradtunk, hogy egyeztessük a verseny részleteit."

Itt alapvetően szakmai kérdésekről volt szó, például hogy mivel Kapás Bogi nincs jól, úszik-e 800 gyorson, Hosszú Katinka a sok versenyszámban nevezett, változtassanak-e rajta.

Nem éreztem, ma sem érzem, hogy kiborult volna a bili. Ezt a Nemzeti Sport név nélküli informátora mondta a lapnak. Valójában az történt, hogy próbáltam Katinka és Shane figyelmét felhívni arra, hogy mindent meg lehet beszélni.

„A Farkasokkal táncoló filmmel példálóztam, ahol Kevin Kostnert először ellenségnek tekintik a sziúk, aztán számos beszélgetés után annyira meg és elismerik, hogy testvérükké fogadják, sőt, később a halált is vállalják érte."

Az Index információi szerint Hargitay megkérdezte az úszót és edzőjét, hogy miért nem köszönnek senkinek.

„Shane erre úgy reagált, hogy ő nem fog nekem letérdelni és megcsókolni a gyűrűmet, mert én az ő szemében egy senki vagyok, nem becsül semmire, nem ismer el engem, nem vagyok a főnöke. Nem volt kiabálás, nem volt indulat benne. Csak simán közölte. Később aztán felálltak és elmentek."

Az Index úgy tudja, hogy a szintén a helyszínen tartózkodó Törös Károly - akinek volt már összetűzése Shane Tusuppal - azt mondta, hogy szégyelli magát, hogy „magyarok vagyunk, és ezt hagyjuk."

Hargitay is ezen a véleményen van:

Nézze, engem bárhol a világon lesenkizhetnek, mert nyilván sok helyen nem ismernek . De Magyarországon? Az úszósportban? Ráadásul egy külföldi? Szerintem nem.

„Tavaly ősszel, miután összevesztek az elnökkel azon a bizonyos reklámfilmen, engem hívott Katinka, hogy segítsek nekik. Akkor sokat beszélgettünk, próbáltam megértetni velük a helyzetet. Elmondtam, hogy nyugi, csak nekik lehet igazuk, mert mindig a versenyzőnek van igaza, és előbb utóbb megoldódik a helyzet, csak ne maradjon el a párbeszéd. Akkor is arra a bizonyos filmre hivatkoztam. Nem sikerült a tárgyalás. Egy bizonyos idő után akkor is felálltak, és elmentek. Azóta állítják, nem képviseltem eléggé az érdeküket, mondván például; miért nem mentem utánuk."

A világbajnokság a jövő héten kezdődik, Hargitay szerint valamennyi versenyző és edző tudja a dolgát, profik, innen kezdve a versenyre koncentrálnak.

„Katinkáékat láthatóan az olimpián sem zavarta, hogy nem beszéltek velem, prímán versenyzett, most is így fog. Amúgy nem hiszem, hogy két pártra szakadt volna a magyar csapat. Két emberen kívül minden versenyzővel és edzővel tudok beszélni. Lehetnek viták, nézeteltérések de értjük, megértjük egymást."