Árpád
-5 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Újra Hosszú Katinkát választották az év úszójának

2016.12.05. 07:32

Hosszú Katinka egymás után harmadszor, Michael Phelps 2012 után másodszor lett az év úszója.  A trófeákat a most rajtoló rövidpályás világbajnokság helyszínén, a kanadai Windsorban adták át a FINA-gálán.

A FINA (a nemzetközi szövetség) egy előre meghatározott kritériumrendszer szerint dönti el, kik kapják az Év Sportolója díjakat. Úszásban az olimpiai eredmények (csak egyéni számok), a világrekordok és a FINA világkupa-sorozatában elért összetett helyezés, valamint a világranglistákon elért 1–5. hely számított a pontversenybe ebben az évben.

Ezek alapján Hosszú Katinka ismét megelőzte az amerikai Katie Ledeckyt. Mindketten 3-3 olimpiai aranyérmet szereztek Rióban, és bár Ledecky három világrekordot úszott, míg Hosszú csak egyet,  a magyar úszó olimpiai ezüstje, világkupa összetett győzelme és világranglistás helyezései meghozták számára a győzelmet. Egyéni érmek tekintetében Hosszú volt a legeredményesebb úszó a riói olimpián.

„Először is a nagypapámnak szeretném megköszönni ezt az elismerést, négyéves voltam, amikor megmondta, hogy egyszer olimpiai bajnok leszek. Kicsit hosszú időt kellett várnia, huszonhárom évet, hogy kiderüljön, igaza van. És persze szeretném megköszönni férjemnek és edzőmnek, Shane-nek, hogy megmutatta az utat, és lehetővé tette, hogy beigazolódjon nagypapám jóslata” – nyilatkozta Hosszú Katinka a díj átvételekor.

Shane Tusup, Hosszú Katinka edzője és férje elismerésben részesült további kilenc edzővel, illetve szövetségi kapitánnyal együtt.

Ledecky az év csúcsteljesítményéért járó különdíjat érdemelte ki a 400 gyorson elért, 1024 FINA-pontot érő világcsúcsáért. Ugyanez az elismerés a brit Adam Peatynek jutott a férfiaknál – ő a 100 mellen felállított rekordjával lett a legjobb –, itt az év legjobbja természetesen a Rióban újabb elképesztő teljesítményt nyújtó Michael Phelps lett.

A nyíltvízi úszóknál a két holland olimpiai bajnok, Ferry Weertman és Sharon van Rouwendaal kapta a díjat, műugróknál a két kínai riói duplázó, a férfiaknál a 10 méteres egyénit és szinkron megnyerő Chen Aisen, a nőknél a 3 méteren hasonló eredményt elért Si Tingmao lett a legjobb. A szinkronúszóknál a két orosz, Natalja Iscsenko és Szvetlana Romasina, az óriás-toronyugróknál az idei világkupán nyerő brit Gary Hunt és kanadai Lysenne Richard vehette át a trófeát. Vízilabdában  a két olimpiai aranyérmes, a szerb férfi és az amerikai női válogatott lett a legjobb.