Fábián, Sebestyén
-1 °C
7 °C

Még soha nem verte senki úgy a világot vb-n, mint most Hosszú Katinka

2016.12.11. 08:24

A windsori rövidpályás világbajnokság szombati versenynapján  egy aranyat és egy ezüstöt Hosszú Katinka úszott (200 vegyes, 50 hát), míg a bronzot Verrasztó Dávid hozta 400 vegyesen.

Hosszú Katinka ezzel megvédte címét 200 vegyesen (2:02.90), ebben a számban rövidpályán gyakorlatilag 2012 óta nem tudták legyőzni. Utoljára az isztambuli vb-n, de a Világkupában az utolsó három szezonban 26- ból 26-szor nyert ezen a távon, írja közleményében a szövetség.

Hosszú Katinka újabb rekordként azt is elkönyvelheti, hogy

ő az első, aki egy vb-n 6 egyéni aranyérmet szerzett.

Szintén döntőbe jutott Jakabos Zsuzsanna, és keményen harcolt, de végül a falhoz nyolcadikként érkezett (2:08.95).

Hosszú Katinkánál valami átbillent, először a 100 pillangó középdöntőjében életében másodszor sikerült 56 másodperc alatt úsznia (55.82, megközelítve 2014-es szentpétervári országos csúcsát. Második idővel került a fináléba.

Az 50 hát az egyetlen sprintszám, amelyben Hosszú most elindult, és ezen is sikerült dobogóra állnia, második lett (ideje: 25.99). Ezzel már nyolc éremnél tart, hat arany és két ezüst a mérlege.

A négyszáz vegyes döntőjében szintén két magyarnak szurkolhattunk, Verrasztó Dávid a riói dráma után, romjaiból gyakorlatilag két hónap alatt felépülve, óriási küzdelemben egymás után a harmadik rövidpályás vb-n tudott bronzérmet szerezni.

Gyurta Gergely az 1500 gyors döntőjében hatodiknak tudott beérni. A női 4x200-as gyorsváltó Késely Ajna betegsége miatt nem tudott rajthoz állni a délelőtti előfutamokban.

Hosszú Katinka a hatodik aranya után azt mondta, „egy picit most már átbillentem, minden könnyebbnek tűnik. Öt nap volt eddig, de azért a fejemben ez hosszabbnak tűnt. Nem is az úszás volt igazán fárasztó, hanem hogy minden egyes számra külön fel kellett készülni, két-három órával a kezdés előtt már itt voltunk az uszodában, éjfél körül értünk vissza a szállodába, a reggel hetes busszal pedig jöttünk is vissza. Nagy kihívás volt ennyi számban úszni, az a holnapi egy már könnyen fog menni. Nagyon élveztem a világbajnokságot,

szerettem volna világcsúcsot is úszni Windsorban, ez ugyan nem jött össze,

de így is nagyon örülök az eddigi sikereknek. Holnap a száz pillén nagy csata lesz az amerikai lánnyal, aki igazi sprinter, az első ötven méteren kell figyelnem arra, hogy ne lógjon meg.”

Verrasztó Dávid megkönnyebbülten nyilatkozott: "persze, hogy megérte kijönni. Ez két hónap felkészülésének a műve. Emiatt is nem maradt már több bennem az utolsó ötvenre, amit picit sajnálok. Próbáltam a brit sráctól jobban elmenni mellen, meg ki is úsztam kicsit a szélére, de így sem tudtam meggátolni, hogy végül megelőzzön. Ez a harmadik vb-bronzom zsinórban, ami nagyon jó érzés, meg az is, hogy végül is jobb időt úsztam, mint két éve."