Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még soha nem verte senki úgy a világot vb-n, mint most Hosszú Katinka

2016.12.11. 08:24

A windsori rövidpályás világbajnokság szombati versenynapján  egy aranyat és egy ezüstöt Hosszú Katinka úszott (200 vegyes, 50 hát), míg a bronzot Verrasztó Dávid hozta 400 vegyesen.

Hosszú Katinka ezzel megvédte címét 200 vegyesen (2:02.90), ebben a számban rövidpályán gyakorlatilag 2012 óta nem tudták legyőzni. Utoljára az isztambuli vb-n, de a Világkupában az utolsó három szezonban 26- ból 26-szor nyert ezen a távon, írja közleményében a szövetség.

Hosszú Katinka újabb rekordként azt is elkönyvelheti, hogy

ő az első, aki egy vb-n 6 egyéni aranyérmet szerzett.

Szintén döntőbe jutott Jakabos Zsuzsanna, és keményen harcolt, de végül a falhoz nyolcadikként érkezett (2:08.95).

Hosszú Katinkánál valami átbillent, először a 100 pillangó középdöntőjében életében másodszor sikerült 56 másodperc alatt úsznia (55.82, megközelítve 2014-es szentpétervári országos csúcsát. Második idővel került a fináléba.

Az 50 hát az egyetlen sprintszám, amelyben Hosszú most elindult, és ezen is sikerült dobogóra állnia, második lett (ideje: 25.99). Ezzel már nyolc éremnél tart, hat arany és két ezüst a mérlege.

A négyszáz vegyes döntőjében szintén két magyarnak szurkolhattunk, Verrasztó Dávid a riói dráma után, romjaiból gyakorlatilag két hónap alatt felépülve, óriási küzdelemben egymás után a harmadik rövidpályás vb-n tudott bronzérmet szerezni.

Gyurta Gergely az 1500 gyors döntőjében hatodiknak tudott beérni. A női 4x200-as gyorsváltó Késely Ajna betegsége miatt nem tudott rajthoz állni a délelőtti előfutamokban.

Hosszú Katinka a hatodik aranya után azt mondta, „egy picit most már átbillentem, minden könnyebbnek tűnik. Öt nap volt eddig, de azért a fejemben ez hosszabbnak tűnt. Nem is az úszás volt igazán fárasztó, hanem hogy minden egyes számra külön fel kellett készülni, két-három órával a kezdés előtt már itt voltunk az uszodában, éjfél körül értünk vissza a szállodába, a reggel hetes busszal pedig jöttünk is vissza. Nagy kihívás volt ennyi számban úszni, az a holnapi egy már könnyen fog menni. Nagyon élveztem a világbajnokságot,

szerettem volna világcsúcsot is úszni Windsorban, ez ugyan nem jött össze,

de így is nagyon örülök az eddigi sikereknek. Holnap a száz pillén nagy csata lesz az amerikai lánnyal, aki igazi sprinter, az első ötven méteren kell figyelnem arra, hogy ne lógjon meg.”

Verrasztó Dávid megkönnyebbülten nyilatkozott: "persze, hogy megérte kijönni. Ez két hónap felkészülésének a műve. Emiatt is nem maradt már több bennem az utolsó ötvenre, amit picit sajnálok. Próbáltam a brit sráctól jobban elmenni mellen, meg ki is úsztam kicsit a szélére, de így sem tudtam meggátolni, hogy végül megelőzzön. Ez a harmadik vb-bronzom zsinórban, ami nagyon jó érzés, meg az is, hogy végül is jobb időt úsztam, mint két éve."