De mi lesz, ha megint fellázadnak az úszók?

2017.01.06. 13:48
Gyárfás Tamás után Bienerth Gusztáv lehetne a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) vezetője, kormánypárti politikusok is őt nyomják, mégsem biztos, hogy sikerül átvinni a vasárnapi közgyűlésén. Eközben a volt elnök sem tétlenkedik a háttérben, neki a csúszás jól is jönne, és van mit törlesztenie.
  • Gyárfás Tamás lemondása után a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) vasárnap rendkívüli tisztújító közgyűlésen dönt, ki legyen az utód.
  • Gyárfást a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka szólította fel távozásra, hozzá csatlakozott Gyurta Dániel, Kapás Boglárka és még sok ismert úszó.
  • Az utódjelölt a turisztikai kormánybiztos, dr. Bienerth Gusztáv már decemberben jelezte, érdekli a feladat, meg is kapta a Ferencvárostól a szükséges jelölést.
  • Hosszú Katinka jókat hallott a Harvardon tanult üzletemberről.
  • A jelenlegi sportállamtitkár, Szabó Tünde jól ismeri az úszásbeli viszonyokat, öt éven át volt főtitkár, és most jelezte, szívesen dolgozna együtt Bienerthtel.

Bienerth Gusztáv első próbája akkor jön, amikor vasárnap hivatalos elnökjelöltségéről tartanak szavazást. Ekkor derül ki, hogy milyen a tényleges megítélése az úszósportban. Rajta kívül két másik jelölt is van: Tóth István és Hornyák Viktor, akik akár már ebben a kanyarban kisodródhatnak, mert ahhoz, hogy az ő elnökségükről egyáltalán szavazzon a közgyűlés, a küldöttek 50 százalékának plusz egynek a szavazata kell.

A mostani tisztújítás nem formális, mint az elmúlt években, és Tóth máris panaszt tett a szövetségnél, mert szerinte a MÚSZ jelenlegi alkalmazottai Bienerthet segítik, az ő útját egyengetik, találkozókat szerveznek neki, ezzel sérül az esélyegyenlőség.

Mi a választás pontos menete?

A MÚSZ közgyűlésén 186-an szavazhatnak. A szavazásra jogosultak közül Hosszú Katinka klubja, az Iron Aquatics három szavazattal rendelkezik, pontosan annyival, amennyivel a Darnyi SC, a Budafóka vagy a Debreceni Sportcentrum. Másik két, kisebb debreceni klubnak is van egy-egy szavazata.  De vannak klubok, amelyek meg többel, az olimpián kevés erőt mutató Kőbánya SC öttel – ez a klub számít Gyárfás talán legfontosabb bázisának –, ahogy a Cseh László olimpiai érmest a soraiban tudó Eger is. Dehogy milyenek az erőviszonyok, az ki is fog derülni, mivel a szavazás, az elnökjelöltté nyilvánítás nyílt. 

Pontosabban ez van az alapszabályban, de lehet kérni, hogy titkos legyen. Ha Bienerth megszerzi a szükséges szavazatokat, akkor jöhet az újabb szavazás, amelyen megint 50 százalék plusz egy szavazattal veheti át az irányítást.

Az általunk megkérdezettek nem tartják kizártnak, hogy az első, jelölési akadályon átjut, pláne, ha nyílt lesz a szavazás, de magán a konkrét szavazáson még így is csökkennek az esélyei, holott egyes önkormányzati vezetők, polgármesterek világosan a szavazásra jogosultak tudtára adták, hogy illene Bienerthre szavazniuk.

Aki egyébként már nagy erőkkel kampányol. Kedden, Budapesten a helyi klubok vezetőit hívta ismerkedő beszélgetésre, szerdán meg már Székesfehérváron és Kecskeméten járt, csütörtökön Pécsre ment, pénteken pedig az egyik legnagyobb klubhoz, Győrbe indult. A klubvezetők, az edzők előtt előadást tartott a terveiről, és forrásaink azt is kiemelték, Hosszú Katinkát és a férjét, Shane Tusupot az elsők között fogadta.

A találkozókon, úgy tudjuk, nyílt volt, és azt is elmesélte, hogy a kézilabda-szövetségből – ahol 2013-ig elnökségi tag volt – azért kellett távoznia, mert Mocsai Lajossal nem találta meg a közös hangot. De azt is mondta, hogy valamennyi egyesületnek jobb lesz, ha megválasztják. Persze mi mást is mondott volna.

Többen úgy írták le, hogy higgadt, joviális, kompromisszumkész vezető benyomását keltette, és a vezetési tapasztalatáról is szót ejtettek páran, meg arról, hogy Bienerth mindegyik találkozón hangsúlyozta, a szakmába nem szeretne beleszólni, menedzser oldalról közelít.

És volt egy ember, akit nem hívott fel: Gyárfás Tamást, akinek ez meglehetősen rosszul esett, ahogy a tevékenységét degradáló megjegyzések is. Gyárfás és Bienerth a Kisteleki vezette MLSZ-ben még egymást segítették, most ezért is furcsa a távolságtartás.

Az egyik olimpiai bajnokokkal együtt dolgozó forrásunk azt emelte ki, hogy sok mindent megélt már az úszásban, volt, hogy verték az asztalt, de olyat, hogy ne köszönjön valaki a kapitánynak, edzőkollégájának, olyat nem, és ezt igen sürgősen meg kellene szüntetni, mert tárgyalni csak úgy lehet, hogy szóba állnak egymással a felek.

„Abban bízom, hogy az amerikai angol nyelv, az amerikai felfogás, az ottani szemlélet ismerete hasznára válik Bienerthnek, és Shane Tusuppal szemben eljut oda, ahová a jelenlegi elnöknek vagy kapitánynak nem sikerült.

A nyílt beszéd sokat segítene abban, hogy a sportág ismét nyugalomba kerüljön.

Az eredményességnek ez az egyik fontos kitétele” – mondta az egyik szakember.

Az elnökjelölt a kis, csak néhány versenyzővel rendelkező kluboknak is éppúgy ígéretet tett, mint a nagyoknak. Az edzőtáborok kiválasztásában, az ösztöndíjak odaítélésére is barátságosabb és igazságosabb rendszert működtetne, mint a múltban volt.

Az általunk megkérdezett öt egyesület vezetői azonban mégsem vették teljesen biztosra Bienerth győzelmét, mert

a háttérben Gyárfás is mozgolódik, és elmondták: van ellenkampány.

Gyárfás nem tűnt el az úszósportból, még mindig vannak hozzá lojális vezetők, régóta hozzá kötődő edzők, akik nem feltétlenül várják az új rendet. Emellett persze különös pikantériája is lenne a szavazásnak, hogy egy sportszövetség nem kér a kormány ajánlatából, hiába kapott a sport az elmúlt években milliárdokban mérhető támogatást.

Amit fel lehet hozni Bienerth ellen, hogy nem ismeri eléggé a közeget – ezzel Gyárfásnak is meg kellett küzdenie 1993-ban –, és messze nem annyira biztos a kormányzati háttere, amennyire érzékelteti, n oha a 2024-es olimpiai pályázat egyik követe is ő.

Bienerth érkezését Seszták Miklós fejlesztési miniszter tavaly április 25-én jelentette be a jelenlegi kormánybiztosi pozíciójába, de sokan nincsenek meggyőződve arról, hogy most is fontos és bizalmi ember. Seszták az idei vizes vb szervezőbizottságának az elnöke is, ezért nem kizárt, hogy az ő fejéből pattant ki az ötlet Bienerth új pozíciójára.

Az úszásban élők közül sokan úgy gondolják, inkább csak „a puhára essen” elv szellemében vezetné a szövetséget, ami a jelenlegi viszonyok között nem elég, az úszás több annál, mint hogy felső nyomásra bekerüljön valaki.

Mi van, ha nem választják meg?

Akiket megkérdeztünk, szinte fele-fele arányban tartották lehetségesnek a megválasztását, illetve a pár szavazat híján való elbukást, aminél alig lehetne érzékeltetni jobban a megosztottságot.

Eközben Gyárfásra csak pár ellenszavazat érkezett a 118 igennel szemben az előző szavazáson. Igaz, azt is megjegyezte az egyik akkori küldött: ha titkos a szavazás, biztosan nem ennyire egyértelmű a fölény, így viszont óvatosságból senki sem akart magának rosszat, és a változatlanság mellett tette le a voksát.  

A bizalmatlanságot valamennyi általunk megkérdezett szakember érzékeltette, és a helyzet olyannyira tudathasadásos, hogy Verrasztó Zoltán például klubvezetőként akár a BVSC-ben sportoló gyerekeivel szemben is szavazhat, és a megválasztott új elnök helyzetét az sem feltétlenül segíti elő, hogy a régi elnökséggel kell együttműködnie.

Bienerthnek ezzel nincsenek aggályai, elfogadja a helyzetet, és úgy véli, velük is képes lesz együtt dolgozni. Nagy kérdés persze, hogy ezt az elnökséget miként tudja maga mellé állítani, vagy az egyes döntéseknél megkapja a láthatatlan Gyárfást ellenzékbe (akinek ott ülnek a szövetségesei az elnökségben).

Többen említettek egy B tervet is, ami Gyárfásnak kedvező lenne arra az esetre, ha a tagság nem támogatja Bienerthet, ez pedig Deutsch Tamás elnöksége. Deutsch az első Orbán kormány alatt is jól kijött Gyárfással – az általa vezetett minisztérium műsort támogatott a Nap-keltében –, az utóbbi években pedig harcolt azért, hogy az MTK-nak legyen úszószakosztálya.

A napokban több kört is futott ez az elképzelés, és pénteken az MTK elnöke sem cáfolta, hogy felvetődött ez a lehetőség. Neki talán nagyobb támogatottsága is lenne Bienerthnél, de mivel őt a december 25-i határidőig nem jelölték, nem fogja tudni magát megmérettetni. A közgyűlésen már nem lehet újabb elnököt jelölni.

Azért érdekes lett volna egy ilyen kormányzati belharc.

Ha így lenne, egy újabb közgyűlés január végére is zavartalanul összehívható, vagyis nem is lenne nagy időveszteség, és közben Gyárfás tovább intézhetné az ügyeket, mert 60 napig, február közepéig még a szabályok szerint amúgy is hivatalban maradhat. Vagyis a napi feladatokat könnyen lebonyolíthatná, ahogy november végi lemondása óta is teszi.

Deutsch a cikkünk megjelenése előtt péntek délelőtt jelezte a Facebookon, hogy sem most, sem a jövőben nem vállalja a feladatot. 

És egy korántsem apróság már külföldön is érzékelhető a hazai zavarból.

Az úszószövetség belügyei azért is nagyon fontosak, mert az idén toprendezvényt szervez Magyarország, a vizes vb a világ egyik legnézettebb eseménye, és akikkel beszéltünk, aggodalmukat fejezték ki a vb zavartalan lebonyolításáért. Vannak területek, amelyekben jelentős késésben van a rendezés.

Az országos bajnokságot április 19-re írták ki, és hirdették meg a FINA valamennyi tagországának, mindezt az új Dagály Úszókomplexumban hivatalos megnyitóként, vízilabdameccsel, szinkronúszással, komoly úszóverseny formátumban, zsíros pénzdíjakkal. Ez az időpont tolódik, mert az előzetes tervekkel szemben ekkorra még nem lesz versenykész állapotban a csodauszoda, a politika jobban szeretne egy májusi megnyitót, egy csütörtökit, amikor valamennyi vezető ott tudna lenni.

Így reális forgatókönyvvé vált, hogy a versenyt a Dagály helyett a Tüske Uszodában tartsák, ami nyilván a vb-medence tesztelésére vágyó külföldi meghívottaknak kevésbé vonzó, és nem valami jó reklám a szervezőbizottságnak sem. Akik eddig bejelentkeztek a versenyre, csalódottak, hogy nem próbálhatják ki az uszodát, és az ilyesfajta szervezetlenség, egy verseny áthelyezése korábban egyáltalán nem volt jellemző a magyarokra.

Mi marad Gyárfásnál?

Úgy tudjuk, hogy Seszták kijelentette:

szükség van Gyárfásra, és mindenképpen alelnök marad a szervezőbizottságban, ám egyre kisebb befolyása van a lényegi döntéshozatalra.

A nemzetközi sajtó kezelése, a legfontosabb vendégekkel való kapcsolattartás az övé. A tapasztalata megkerülhetetlen, hiszen rajta kívül kevesen tudják, mi kell pontosan egy hosszútávú versenyhez és a műugráshoz a háttérben. Mennyi önkéntes, az önkénteseknek egyenruha, a versenybírók ellátása stb. 

Az egyik vezető így foglalta össze a pillanatnyi helyzetet.

Élete nagy eseménye lesz a vb, mert ő hozta ide, igaz, az aranyaknak már nem tapsolhat majd úgy, mint régebben. Látom rajta, nagyon megviselték a történtek. De a nemzetközi szövetség, a FINA legfőbb vezetője lesz még mindig. És ki tudja, meddig.”