Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Bienerth Gusztáv az új úszöelnök

6241712960 HUSZ5651
2017.01.08. 11:29 Módosítva: 2017-01-08 15:16:36

Vasárnap délután háromkor megszavazták Gyárfás Tamás utódját, az úszószövetség új elnöke Bienerth Gusztáv lett, aki 146 szavazatból 126-ot kapott.  

A vasárnapi rendkívüli közgyűlésen máris érzékelhető volt a Gyárfás Tamás utáni korszak első, kézzelfogható változása: nem nyílt, hanem titkos szavazással döntöttek az új elnökről és a jelöltekről.

De előbb nézzük, mi történt az úszószövetség rendkívüli közgyűlésén.

Miután Gyárfás Tamás novemberben lemondott a magyar úszószövetség vezetéséről, rendkívüli közgyűlést hívtak össze, hogy megszavazzák az utódját. A vasárnap délelőtti szavazáson a közgyűlés egyhangúlag megerősítette, hogy csak az elnökjelöltekről lesz döntés.

Ahhoz képest, hogy csak az új elnökről akartak szavazni,

Hargitay András úszókapitány javaslatára egyszer csak arról is szavazni kellett, hogy megszavazzák-e tiszteletbeli örökös elnöknek Gyárfás Tamást.

Többen is megkérdőjelezték a napirendi ponton kívüli szavazást, ezért a levezetőelnök visszakozott, és úgy döntöttek, majd két hónap múlva, a rendes közgyűlésen szavaznak erről a kérdésről.

A közgyűlésen amúgy a 186 szavazásra jogosultból 148-an regisztráltak a határidőig a helyszínen.

A szavazásra jogosultak közül Hosszú Katinka klubja (ő személyesen is ott van a közgyűlésen), az Iron Aquatics három szavazattal rendelkezik, pontosan annyival, amennyivel a Darnyi SC, a Budafóka vagy a Debreceni Sportcentrum.

Másik két, kisebb debreceni klubnak is van egy-egy szavazata.  De vannak klubok, amelyeknek meg több, az olimpián kevés erőt mutató Kőbánya SC-nek öt – ez a klub számít Gyárfás talán legfontosabb bázisának –, ahogy a Cseh László olimpiai érmest a soraiban tudó Egernek is.

Tudósítónk, Farkas Dávid szerint először Gyárfás Tamás köszöntötte a résztvevőket, majd Sándor Eleket javasolta levezető elnöknek, ezt megszavazták a küldöttek. Szabó Tünde sportállamtitkár ezután azt mondta, köszönik Gyárfás elmúlt 23 évének munkáját, és fontosnak nevezte, hogy továbbra is befolyásos maradjon a nemzetközi szövetségben.

Gyárfás Tamás kapott ismét szót. Elmondta, az ő elnöki ciklusának „nem csak az eleje és a vége emlékeztes, a köztes 24 év is jó volt, bárkinek is adja át, irigyelni fogja. Szerinte tele van a sportág zsenikkel, egyben nehéz emberekkel. Hihetetlen eredményeket értek el az időszak legjobbjai, a létező legmagasabb a mérce itthon ebben a sportágban. 

Hiába értékelte a MOB novemberben nagy elismeréssel a sikereket, így is sok támadást kapott a szervezet. „A gazdálkodás átlátható a szakmai sikerek kizárólag a szakembereknek köszönhető”.

A jövőben nagyobb összhangban kell tevékenykedni, és ő is felismerte, búcsúznia kell.

Nem volt sem kényszer, sem paktum,

csak nem tudott szót érni a jelenlegi legsikeresebb úszóval, maga döntött így.

„Nagy megtiszteltetés volt a közösséget 24 évig szolgálni, szeretnék mindenkivel békét kötni, a szépre emlékezni, a jövőben is szeretnék mindent megtenni a magyar úszás érdekében, nem más ellenében" - zárta sorait a közgyűlésen Gyárfás Tamás.

Gyárfás utódjának eredetileg hárman indultak, Bienerth Gusztáv, Tóth István és Hornyák Viktor. A tisztújítás hátteréről ebben a cikkünben írtunk.

A közgyűlésen a kortesbeszédek után először arról szavaztak, hogy kire lehessen szavazni az elnöki posztról szóló szavazáson. Összesen 147-en vették fel a szavazólapot és 143-an szavaztak: 41 szavazatot kapott Hornyák, 44-et Tóth, 128-an Bienerthre adták le a voksot (egy szavazólapon több jelöltre is lehetett voksolni). Így egyedül Bienerth lépte át az érvényességhez szükséges támogatást, ezért a választáson ő lett az egyetlen elnökjelölt.

Megválasztása után megköszönte a bizalmat a küldötteknek. Azt mondta, „sok teendőnk van, minden erőmmel azon leszek, hogy ezeket, illetve a FINA-vb-t sikerrel vegyük. Dolgozni jöttem, remélem a magyar úszósport családja befogad. Biztos vagyok benne, hogy a vezetésemmel, a magyar úszószövetséggel az előttünk álló feladatokat sikeresen fogjuk teljesíteni.”  

A vizes vb-t a budapesti olimpiai pályázat főpróbájának nevezte. Mint mondta, dolgozni jött, reméli, befogadja az úszócsalád a szavazaton túl is köszöni saját csapata munkáját.

Az úszóknál zajló folyamatok azért is lényegesek, mert az idén Magyarország rendezi a vizes világbajnokságot, ami a világ egyik legnagyobb szabású sporteseménye, a sportvilág így nyáron Magyarországra figyel, ezért egyáltalán nem mindegy, ki vezeti a sportágat. Az esemény azért is fontos, mert a kormány szerint a 2024-es olimpia szeptemberi kiválasztásánál ezt az eseményt és a rendezés sikerességét is figyelembe veszik majd a szavazáson. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?