Katinka nem egy különálló univerzum

05
2017.02.02. 14:33

Januárban megválasztották a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnökének, Bienerth Gusztávot, aki rögtön jelezte, új időszámítás kezdődik a sportágban. Ennek az olimpiai ciklusnak a vége Tokióban lesz, és az ön életében is különös polcon szerepel Japán, gyerekkora egy részét ott töltötte. Megfordult a fejében ez a szimbólum?

A 2024-es olimpiának van szimbóluma, a tokiói olimpiára feladatként tekintek. Négy évet voltam Japánban, 15 éves koromban jöttem el. Azóta többször jártam ott, de a következő olimpia még nagyon messze van, addig még sok tanulnivalóm van. Egyelőre az a legfontosabb és legelső célom, hogy elfogadjanak. Három hete vagyok a szövetség elnöke, elég intenzív ez az időszak, egyesek azt mondják, három évnek is megfelelő.

Megkérdeznék egy időeredményt: 4:26,36. Tudja, kié?

Természetesen tudom kódolni. Hosszú Katinka 400 vegyesen ezzel a világcsúccsal nyert Rióban.

Elég gyorsan akklimatizálódott.

Hogy ezt tudom, attól még egy másikra nem biztos, hogy azonnal rávágom, ki és mikor érte el. Sok időt nem fogok tudni. Nem hiszem, hogy egy elnöknek statisztikusként fújnia kellene az úszók eredményeit, hiszen sokszor hangoztattam, kívülről érkeztem. A hozzáértést nem az jelzi, hogy tudom-e ezeket az időket nevekhez, eseményekhez kötni.

Ennek a csúcsnak azért volt utóélete, mert az elődje, Gyárfás Tamás arca nem repesett az örömtől, amikor bevágták a közvetítésben a célba érkezés után.

Mit mondhatnék erre? Nem mindenki ugyanúgy szurkol.

Az egyik első ígérete az volt, hogy Hosszú Katinka neve ott lesz a Hajós uszodában a márványtáblán.

Remélem, már ott is van. Nézzék meg. (Teszteltük az interjú után, ott van. 2012-nél már nem szakad meg a bajnokok felsorolása.) 5 hónap telt el így is azóta, hogy megnyerte az olimpiát. Miért nem lehetett ezt korábban megtenni? Amikor a Dagály Úszópalotát, engedjék meg, hogy így hívjam, meglátogattam vele és a férjével, akkor már láthattuk a nevét, mint 2016 bajnoka. Abban az uszodában, amit még át sem adtak. A Hajósból azonban hiányzott.

Nem elegáns, hogy a Hajósban nem tették meg neki ezt a gesztust.

Véső és kalapács kellett csak hozzá, hiszen a márvány már eleve ott volt. Ez csak egy apró figyelmesség, semmi más, legyünk arra büszkék minden fórumon, hogy van egy ilyen csodálatos úszónőnk.

Ebben a székházban csak egy kis tábla hirdeti, hogy itt vagyunk. Az én szemléletem más. Annyi példaképünk van az úszásban. Utalni kellene rájuk, ha itt elhalad valaki ezen a gyönyörű Duna parti sétányon, akkor vegye észre. Tudassuk, hogy itt van az otthonunk. Tudassuk jókedvűen, hogy itt vagyunk.

Hogy kell pontosan érteni azt: szolgáltató szövetség, amit a zászlajára tűzött?

Nem csak egy jól hangzó és üres szlogenről beszélek. Egy olyan szövetségre van szükség, amelyik minden nap kiszolgálja a legkisebb úszót ugyanúgy, mint a világbajnok vagy éppen olimpiai bajnokot. A munkatársaim és én az úszókért vagyunk. Nem lehet olyan nap, amikor ez nem így van. A klubokra, az edzőkre figyelünk. Alaptétel, hogy a tagszervezetekkel legyen megfelelő kommunikáció.

Volt olyan levél, amire egy éven át nem is válaszolt a szövetség az érkezésemig. Egy képviseleti szervezet így nem működhet.

Amikor tavaly január elején Hosszú Katinka széttépte azt a szerződést, amit az elődje adott neki, mire gondolt? Mennyire követte az eseményeket?

Követtem, egy ilyen horderejű és drasztikus cselekedet véletlenül nem történik. Szembetűnő volt nekem is, akkor még egyszerű szurkolónak, hogy valami nincs rendben. Sajnáltam, hogy Katinkának a felkészülés helyett ilyesmivel kell foglalkoznia.

Volt az esetnek egy olyan olvasata is, ha vitatkoznak, akkor legalább van élet, nem hamu alatt izzik a parázs, mint néhány más szövetségnél.

Névjegy

Bienerth Gusztáv 1954-ben született Budapesten. Az ELTE jogi karán végzett 1979-ben, 2000-ben járt a bostoni Harvardra. 1994 és 2007 között a Pricewaterhouse Coopers regionális vezetője. 2006 és 2010 között az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke.

2007 és 2010 között a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) nemzetközi igazgatója, a Puskás-díj létrejöttében jelentős szerepe volt 2008 és 2012 között a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) jogi bizottságának a tagja. 2011-2012 között a Magyar Kézilabda Szövetség nemzetközi igazgatója, elnökségi tagja 2016. április közepétől turisztikai kormánybiztos február 1-ig.

Interjúnk után jött a hír a lemondásáról. 2017. január nyolcadikán választották meg a MÚSZ elnökének, a budapesti olimpiai pályázat alelnöke.

Nekem nem ez jött le. Sokkal inkább az, hogy nagyok a feszültségek, és a legsikeresebb úszónő kifakadása ellenére sem oldódtak meg ezek a viszályok. Ez a közösség csak második nekifutásra volt képes megoldani a feszültséggel teli helyzetet, amikor a legfontosabb szereplők, a kiváló úszók is támogatásukról biztosították Katinkát.

Szerda délután találkozott azokkal, akik a háromszoros olimpiai bajnok mellé álltak, és végső soron egy ultimátummal kikényszerítették a változást. Mi történt pontosan szerdán? Hosszú Katinka és Shane Tusup is ott volt az egyeztetésen.

Eljöttek, mert ők is az úszósport részei. Nem különálló univerzumról beszélünk, hanem az egész részeiről. Elmondtam nekik a programomat, ismertettem velük a hosszú távú stratégiámat, és biztosítottam őket arról, hogy a jövőben a sportolói bizottság más helyet, nagyobb súlyt foglal a szövetségben, mint eddig.

Izgult előtte? Most mégiscsak olyan minőségben találkozott Gyurta Dániellel, amilyenben eddig soha.

Volt bennem várakozás, köszönöm is Cseh Lászlónak, aki az elnökség tagja, hogy ezt a beszélgetést megszervezte. Átláthatóságot és egyenességet kértek még tavaly, ebben mindig számíthatnak rám. Nyílt párbeszéd volt, ennek vagyok a feltétlen híve.

Mikor találkozik az Európai Úszó Szövetség (LEN) vezérkarával?

Február 12-én, Gyárfás Tamással együtt megyünk Rómába. Nem túl gyakori, hogy az előd bemutatja az utódát, ebben is különlegesek vagyunk. A nemzetközi szövetségnek uruguayi vezetője van, Julio Maglione, a távolság miatt vele nehezebb a találkozás, de a román ügyvezetővel, Cornel Marculescuval is tárgyalok, mégpedig 24-én.

Lesz az úszásnak Puskás-díja? A futballban ön nélkül ez nem jött volna létre.

Három hete vagyok elnök, nem venném a bátorságot, hogy már ilyen jellegű tervekkel álljak elő, nem ismerem még a FINA működését.

Mit gondol, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél (FIFA) megszerzett tapasztalatait hasznosítani tudja ebben a közegben? A FIFA jogi bizottságának a tagja is volt.

Nem volt hiábavaló az ott eltöltött néhány év, ebben reménykedem. Nyilván más terület, de azt hiszem, vannak párhuzamosságok az ilyen világszövetségek működéseiben, és csak előnyömre válhat a korábban megszerzett tudás.

Sós Csaba úgy lett kapitány szakmai alelnökből, hogy előtte felajánlotta önnek a lemondását. Nem fogadta el, sőt, megerősítette. Miért?

Mert megkérdőjelezhetetlen a szakértelme. Nem találkoztam olyan szakemberrel, aki megingatott volna ebben a hitemben. Tudjuk jól, az úszás egyéni sportág, de egy kapitány azért fontos szempontokat adhat. Létre kell hozni a 7 fős edzőbizottságot, ennek a testületek nagy tekintélye kell legyen. Maximálisan reménykedem abban, hogy ennek Shane Tusup is a tagja lesz, hiszen a tanítványa a legsikeresebb aktív úszónő.

Shane elképzeléseiből, látásmódjából a magyar úszás profitálhat.

A felkérést megkapja a napokban, bízom Csaba integráló személyiségében. Hogy pontosan kikkel szeretne még együtt dolgozni a kapitány úr, az már az ő hatásköre. Február 22-re szeretném, ha már megalakulna ez a testület, és akkorra lehet főtitkár is.

Sós abból a Széchy Tamás vezette műhelyből jön, amelyik hosszú távra megalapozta a magyar úszást még a hetvenes években. Érdemes szimbólumot keresni?

Széchy kitűnő szakember volt, nem hinném, hogy Sós Csaba a reinkarnációja lenne. Nem vagyok szakember, de ez a sportág olyan dinamikusan fejlődik, hogy az a gyanúm, a 30 évvel ezelőtti módszerekkel már nem sokra jutunk. A hagyományt és a megteremtett értékeket tisztelni kell, de a felkérés Sós Csaba szellemiségének, felkészültségének szólt. Meggyőződésem, hogy sikerre is viszi a válogatottat.

Úgy szóltak az eredeti tervek, hogy az áprilisi magyar bajnokság már a Dagályban lesz, egyúttal ez a verseny lesz a világbajnokság főpróbája. A mostani tervek szerint nem így lesz, hanem egy másik uszodában lesz az ob, míg a megnyitóra majd májusban kerül sor. Milyen üzenete van ennek külföldre? Sok versenyző jött volna kipróbálni az új létesítményt.

Neutrális az üzenete. Logisztikai okai vannak a helyszínmódosításnak. Szerencsére ott tartunk, hogy egy magyar bajnokságot le lehet bonyolítani Győrben, Debrecenben, Hódmezővásárhelyen is, mert sok szép és erre a célra alkalmas uszodánk van. Nem is dőlt el még, melyik helyszín lesz a befutó. A jövőben sem mindig a Dagályon lesznek a bajnokságok, ez nincs kőbe vésve. A májusi megnyitóra nem tudom, mivel készül a szervezőbizottság, kíváncsian várom, és nem aggódom.

Mit szeretne viszontlátni a külföldi lapokban augusztus elején?

Egészen biztos vagyok abban, hogy egy csodálatos világbajnokságot fogunk rendezni, igazán elégedett viszont akkor lennék, ha a gyerekek olyan élményt kapnának, amit még soha. Ha százasával mennének úszni, nemcsak Budapesten, hanem vidéken is.

Az lenne a legnagyobb siker, mert akkor évtizedekre kihatna egy esemény, sokkal több gyerekből választhatnák ki a legjobbakat. De már akkor is a jövőbe fektetünk, ha sokan megtanulnak úszni, mert a testnek és a léleknek is szüksége van az úszásra.

Mikor fog gitározni legközelebb?

Na, ez egy igazán fogós kérdés. 1972-ben még sokkal többet pengettem. A zene nagy szerelmem volt maradt, ahogy a Pink Floyd vagy a Dire Straits is, a korszak múlhatatlan bandái. De ez a múlt, a vizes vb a jelen, a tokiói olimpia pedig a jövő. És ott van még 2024 is, Budapesttel.