Kétszer annyi tévénézőt remélnek a vizes vébére, mint a focivébének volt

2017.03.19. 13:21

Az MTI beszámolója szerint vasárnap, azaz 117 nappal a rendezvény rajtja előtt, délelőtt tíz óra előtt pár perccel indították el a  budapesti vizes világbajnokság hivatalos visszaszámláló óráját az Erzsébet téren.

Az esemény moderátora Gundel Takács Gábor volt, aki elmondta, hogy az ünnepi aktust a számok bűvöletében úgy időzítették, hogy az óra pontosan 117 nap 11 óra 7 perccel és 17 másodperccel a 17. FINA világbajnokság július 14-i megnyitó ünnepségének rajtja előtt kezdte el mutatni az addig hátralévő időt.

Utólag már biztos bosszankodtak a szervezők, hogy nem 17-ére tették a rendezvény rajtját, de ezen most már kár búslakodni. Ennél sokkal fontosabb, hogy a szervezésért felelős társulás vezetőjének nyitóbeszédéből kiderült, a nyári vizes világbajnokság a rendezők reményei szerint minden idők legnézettebb sporteseménye lesz.

Az MTI tudósítása szerint:

"Szántó Éva, a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy a látványosnak és színvonalasnak ígérkező nyári magyarországi eseményt a televízióban a becslések szerint csaknem hatmilliárdan fogják látni, s ennek köszönhetően Budapest kiemelt turisztikai értékeit is."

A hatmilliárdos szám valószínűleg azokra vonatkozik, akik az esemény ideje alatt akárcsak egyetlen, rövidke (minimum egy perces) alkalommal bekapcsolódnak a közvetítésbe, de még így is értelmezhetetlenül magas.

Akár ahhoz képest, hogy 2015-ben még 5 milliárd nézőben reménykedtünk a vizes világbajnokság kapcsán, akár ahhoz, hogy a 2014-es labdarúgó világbajnokságot a hivatalos adatok szerint összesen 3,2 milliárdan látták.

Az eseményen beszédet mondott Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is, aki valamivel szerényebb számokkal hangolt az eseményre. Az államtitkár azt hangsúlyozta, hogy Magyarország készen áll az eddigi legnagyobb nemzetközi sportesemény megrendezésére – ami mondjuk a szükséges fejlesztésekről még nem teljesen mondható el –, illetve, hogy a világbajnokság közel 350 ezer nézőjéből csaknem százezret külföldről várnak. Az esemény pedig nem csak a sportról szól majd, hiszen nagyszerű alkalom lesz arra, hogy az ország magára irányítsa a világ figyelmét, például a szokatlan, külső helyszínek segítségével, mint a Batthyány téri óriás-toronyugrás, háttérben a parlamenttel, vagy a városligetben megrendezett szinkronúszás.

Az óraindító eseményen részt vett Hosszú Katinka is, aki Gyárfás bukásáig elég látványosan kimaradt a világbajnokság népszerűsítéséből, a napokban viszont 25 millió forintért kötött szerződést a feladatra.

„Nekem nagyon jókor jött, hogy idén Budapesten lesz a világbajnokság. Rio után egy kicsit nehéz lett volna motivációt szerezni, hiszen ott elértem azt, amire mindig is vágytam, olimpiai bajnok lettem, így kipipálhattam mindent. De az, hogy itthon van a világbajnokság, az majdnem olyan érzés, mintha lenne még egy olimpia" – mondta Hosszú Katinka. 

 

A 17. FINA Világbajnokságot július 14. és 30. között rendezik Budapesten és Balatonfüreden.