Béla
3 °C
15 °C

Nem gazsulált, inkább lemondott

2017.05.23. 14:56

A Magyar Úszó Szövetség sajtófőnöke, Csurka Gergely 13 év után kedden váratlanul lemondott.

Az ok: nem jelölte őt a vizes sportokat tömörítő világszövetség (FINA) sajtóbizottságába Bienerth Gusztáv elnök. Ő váltotta Gyárfás Tamást januárban, mellette állt ki a kormány is a kampány alatt.

Csurka a FINA illetékes bizottságának tagja volt 2010 óta, Hosszú Katinka könyvének szerzője. A hazai szövetség változatlanul hagyta a FINA-bizottságokba jelentkezők névsorát, egyet kivéve. Az övét.

Csurka a Facebookon írt a történtekről, kiderült például, hogy Gyárfás mellett ő írta a vizes vb pályázatát. A FINA magazinját jelenlegi is ő szerkeszti.

"Egy szó mint száz, bár állítólag továbbra is fontos munkatársa voltam a MÚSZ-nak, ez nem volt elég a FINA Médiabizottsági jelentkezés elnöki aláírásához. Hallotok majd olyan indokot, hogy nem szóltam külön, de úgy is fogalmazhatnék: nem gazsuláltam."

Csurkát testközelből ismerheti a jelenlegi válogatott idősebb magja is, mert Cseh László vagy Gyurta Dániel első világbajnokságán is ott volt már 2003-ban, Barcelonában.

A vasárnapi közgyűlésről is leírja a saját verzióját, ez volt az, amelyiken a főpolgármester-helyettes Szalay Bobrovniczky Alexandrát nem választották meg elnökségi tagnak. Vagy éppen Darnyi Tamást, így az eredeti öt tag helyett csak kettő került be.

"Szívszaggató, hogy mekkora a baj a sportágban, ami iszonyatos módon látszott vasárnap is. Ilyen leszavazást a mai sportági közgyűléseken nem igazán lehet látni: amíg nyílt volt a szavazás, átmentek a javaslatok, részben azért, mert bevett módszer lett a döntések lebegtetése által kreált állandó fenyegetettség érzése (kézisek, focisták: ismerős?)... Ám amint titkos lett a szavazás, bukik a MÚSZ-elnök által felkért főpolgármester-helyettes az elnökségi tagságért, a titkos szavazáson mindössze 25 százalékot kap az általa előterjesztett az alapszabály-módosítás (75 helyett), bukik a vezető üzletemberekre épített felügyelő-bizottsági koncepció, közben a mélyben egyre súlyosabban tombol az elégedetlenség."