Hosszú Katinka most a FINA-ra akadt ki nagyon

2017.05.31. 08:39

Új szabályokat hozott a FINA, a Nemzetközi Úszószövetség az idei világkupa-sorozattal kapcsolatban, ami több úszónál is nagy felzúdulást váltott ki. A két legfontosabb módosítás közül az egyik azért mindenkinek tetszett, ettől a szezontól ugyanis emelkednek a pénzdíjak – az eddigi 2,178 millió dollárról 3,9 millióra.

A másik már nem annyira szimpatikus ötlet, és ennek többek között Hosszú Katinka is hangot adott, aki a közösségi oldalán panaszolta el, milyen hibás döntésnek tartja, hogy egy úszó csak négy számban nevezhet maximálisan, illetve csak meghívással lehet indulni, tehát nem nevezhet bárki.

Innovatív ötlet a FINA részéről???! Maximum 4 start per úszó állomásonként a Világkupán??! Gratulálok FINA, így sikerült biztosítani, hogy nem úszhatok és nyerhetek annyit idén...de mást nem. "A változások pozitív visszacsatolást kaptak az edzőktől és versenyzőktől" - csak éppen minket nem kérdeztek...

Ezen felül csak meghívással lehet menni, tehát nem nevezhet bárki. Ha a Dudás Dani szeretne menni, nem mehet... Plusz a döntőkbe nevezési idővel lehet bejutni...így nehezen lesznek új sztárok...

És ezért nem tart az úszósport előrébb globálisan

.. Nehogy az úszók többször ússzanak, mert véletlenül túl sok figyelmet kap az úszás... Így csak unalmasabb lett a sport... Hihetetlen.”

Érthető az elkeseredettsége, hiszen például a tavalyi idényben öt számban mind a kilenc vk-futamán győzött, és összesen 386 750 dollárt keresett. 2012 óta eddig összesen 110 érmet szerzett, ebből 99 az arany, 7 az ezüst és 4 a bronz. Ez most lényegesen le fog csökkenni a korlátozás miatt.

Sokáig az edző-férj, Shane Tusup sem hallgatott. Ő az Instagram oldalán mondta el a véleményét:

Összetört a szívem és hánynom kell az egésztől. Végignéztem ahogy egy fantasztikus tehetség jóformán megöli magát az órákig tartó munkával,

fejleszti a tudását és a képességeit, hogy ezzel is a mezőny elé kerüljön. Mindezt azért, hogy a szenvedélye egyben a munkája is legyen és jó példával járjon elöl.

És mit kapott cserébe? Ahelyett, hogy remek példaként emlegetnék, aki megmutatta mit jelent a sport és mi mindent lehet elérni kemény munkával, inkább korlátozzák a versenyszámait és semmissé teszik a kemény munkának köszönhető előnyét. A legrosszabb az egészben, hogy ezzel az egésszel azt mutatják a jövő úszóinak és szurkolóinak, hogy soha nem értékelik majd őket és erőfeszítéseiket és nincs értelme a kemény munkának, mert egy szabálymódosítással elvehetik tőled a kemény munka gyümölcsét..."

Értesülve Hosszú Katinkának Floridából küldött üzenetéről, valamint a magyar hírportálokon megjelenő írásokról, az éppen Budapesten tartózkodó Cornel Marculescu FINA ügyvezető igazgató rövid interjút adott az egyik hazai tévécsatornának, aki kijelentette, hogy Gyárfás Tamásnak, a FINA alelnökének nincs köze az úszó világkupa lebonyolítási rendszerében történt módosításokhoz, az a FINA Úszó Technikai Bizottságának javaslatára született meg. Egy év tapasztalatai alapján vonják le végső következtetéseket, hogy ez az újítás beválik-e.

A kilenc állomásból álló úszó világkupa megrendezése több mint 6 millió dollárba kerül a FINA-nak, és a szándéka, hogy ne csak néhány, hanem minél több világklasszis úszó vegyen részt a sorozaton, és hogy az a lehető legizgalmasabb legyen. Ennek elősegítése érdekében a legjobbak mindennemű költségét a FINA magára vállalja.

A világkupa 2017-es menetrendje

  • Augusztus 2–3.: Moszkva, Oroszország
  • Augusztus 6–7.: Berlin, Németország
  • Augusztus 11–12.: Eindhoven, Hollandia
  • Szeptember 22–23.: Doha, Katar
  • Szeptember, 26–27.: Dubaj, Arab Emírségek
  • Szeptember 30. – október 1.: Hongkong
  • November 10–11.: Peking, Kína
  • November 14–15.: Tokió, Japán
  • November 18–19.: Szingapúr