Jobban zavarja Katinkát az elveszített pénznél a felkészülés akadályozása

DEBRE20170422041
2017.06.01. 08:46

Kedden derült ki, hogy a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) a színvonal emeléséért megváltoztatja az idei, augusztusban kezdődő világkupa-sorozat lebonyolítási rendszerét. Elsősorban az előző évek győztesét, Hosszú Katinkát érinti kifejezetten hátrányosan, hogy a tervek szerint maximálják, mennyi versenyszámban indulhat az egyes állomásokon.

A FINA nem zárta ki: felülvizsgálja az idei tapasztalatok után a rendszert, de nehéz elvonatkoztatni attól, hogy nem Hosszú Katinka ellen írták az idei szabályokat.

Sós Csaba szövetségi kapitány sem érti, miért volt erre szükség.  

„Abszolút megértjük Katinka szándékát. Van egy világsztárunk, aki sorozatban vesz részt erős versenyeken, és szüksége is van az ilyen kemény megmérettetésekre. Kell is, hiszen ellehetetlenülne a felkészülése.

Nyilván fontos tényező a megnyerhető pénz is, de én azt gondolom egy Katinka kaliberű sztárnál, hogy jobban zavarja, hogy ez a szabály a felkészülését akadályozza.

Hosszú Katinka ezzel a módszerrel és mentalitással lett olimpiai bajnok, tehát az élet eddig az ő módszerét igazolta.”

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) Gyárfást Tamás megértő támogatását kéri, hogy már most induljon el a felülvizsgálat a nemzetközi szövetségben.

Hosszú Katinka ugyanakkor úgy gondolta, hogy a tavaly lemondott elnök áll a módosítás hátterében.

A FINA ellenben azonnal közzétette, hogy Gyárfásnak az ügyre nincs ráhatása, mert a technikai bizottság határozott így, aminek ő nem tagja.

Hosszú a Facebookon azzal a gondolattal állt elő: h a például Micheal Jordannél limitálva lett volna, hány percet vagy hány meccset játszhat, akkor ma nem tudnánk, hogy mire volt képes, és az NBA valószínűleg nem lenne olyan nézett, mint most.