Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Cseh: A balhé miatt elsikkadt az úszók megünneplése

2017.09.08. 09:24

Cseh László, a magyar úszósport legendája kritikusan és önkritikusan szemlélte az elmúlt hetek történéseit kedvenc sportágában. A Sport TV Mai helyzet című műsorában csütörtökön elárulta, bár kapacitálják, az új elnök mellé sem tér vissza a vezető testületbe, a vízben viszont marad, talán a tokiói olimpiáig is.

Ideje, de ami rosszabb, lehetősége sem volt megünnepelni Cseh Lászlónak a budapesti világbajnokságon 200 méteres pillangóúszásban szerzett vb-ezüstjét. A felnőtt és az indianapolisi junior-vb eseményeit ugyanis háttérbe szorította a Bienerth Gusztáv szövetségi elnök körüli hercehurca.

„A vébé után elsikkadt a magyar csapat ünneplése. Nem jött ki jól. Szomorú, hogy a korosztályos vb-ről sem jöttek úgy a hírek, nem találtam meg úgy az eredményeket a sajtóban, mint szerettem volna, mert az elnök személyét érintő kérdések, illetve a mi lesz a szövetségben felvetés uralt mindent. Ez mindenképpen rossz. Meg kellett találni a megfelelő megoldást, hogy végre már tényleg csak az eredményekről lehessen beszélni, hogy bizonyos versenyeken milyen remekül szerepel a magyar csapat.”

Bienerth munkásságát értékelő cikkünk írtunk arról, hogy Cseh konkrétan azt a kérdést tette fel a vizes vb másnapján az elnökségi ülésen, hogy akkor most ennyi volt az ünneplés.

Cseh a műsorban kifejtette, úgy tűnt, januárban jó irányban indulnak, olyan változások történtek, amit a többség igényelt. Ez a folyamat kicsit lelassult, nem igazán működött, most pedig nincs elnöke a szövetségnek.

"Mindenki úgy érezte, ne várjunk éveket, hátha jobb lesz, hanem vegyük kézbe az irányítást, és próbáljunk jobb útra térni."

Cseh úgy érzi, elnökségi tagként próbált javítani a sportág megítélésén, helyzetén, pár szituációban talán össze is jött neki, mégsem vállalja az elnökségi tagságot a következő érában.

Úgy éreztem, kritikus szituációkban hátrányom származott belőle. Nagyon sokszor nagyon sok mindennel negatívan egybemostak bennünket”

– ismerte el.

Így aztán felkérések ide vagy oda, a jövőben csak versenyző lesz, viszont a meglátásait továbbra is elmondja.

És hogy ki lesz a legilletékesebb, ki vezeti majd a szövetséget? Cseh eddig csak Wladár Sándorral beszélt hosszabban, információi szerint az 1980-as olimpia bajnokát jelölik is.

„Mindenképpen belülről kell megválasztani valakit”

- ez az egy óhaja van a nyolc világbajnokságon érmes úszónak.

A leendő elnöknek mindenképpen jó hír, hogy számíthat Cseh eredményeire a jövőben is. A vb előtt rendelt már olyan eszközöket, amelyek segíthetik a felkészülést, és bár jól szerepelt a Duna Arénában, még mindig akad javítanivaló a mozgásán.

„A rajtomon abszolút lehet javítani. Ez lehet a fejlődés kulcspontja. Alapból hibás a mozdulatom, csak ilyen összetetten még nem világosodtunk meg ezzel kapcsolatban. Ha nem tanulok meg jól rajtolni, nincs értelme tovább versenyezni. Kezd viccessé válni, hogy a vízben jó vagyok, a rajtnál viszont nagy előnyt adok mindenkinek.”

Az Olaszországból hazatérő Gyertyánffy Tamás adott neki instrukciókat a vb-n, de a mozdulatsor begyakorlására nem volt elég ideje. Most viszont erre sort keríthet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?