Gergely
4 °C
23 °C

Cseh: A balhé miatt elsikkadt az úszók megünneplése

2017.09.08. 09:24

Cseh László, a magyar úszósport legendája kritikusan és önkritikusan szemlélte az elmúlt hetek történéseit kedvenc sportágában. A Sport TV Mai helyzet című műsorában csütörtökön elárulta, bár kapacitálják, az új elnök mellé sem tér vissza a vezető testületbe, a vízben viszont marad, talán a tokiói olimpiáig is.

Ideje, de ami rosszabb, lehetősége sem volt megünnepelni Cseh Lászlónak a budapesti világbajnokságon 200 méteres pillangóúszásban szerzett vb-ezüstjét. A felnőtt és az indianapolisi junior-vb eseményeit ugyanis háttérbe szorította a Bienerth Gusztáv szövetségi elnök körüli hercehurca.

„A vébé után elsikkadt a magyar csapat ünneplése. Nem jött ki jól. Szomorú, hogy a korosztályos vb-ről sem jöttek úgy a hírek, nem találtam meg úgy az eredményeket a sajtóban, mint szerettem volna, mert az elnök személyét érintő kérdések, illetve a mi lesz a szövetségben felvetés uralt mindent. Ez mindenképpen rossz. Meg kellett találni a megfelelő megoldást, hogy végre már tényleg csak az eredményekről lehessen beszélni, hogy bizonyos versenyeken milyen remekül szerepel a magyar csapat.”

Bienerth munkásságát értékelő cikkünk írtunk arról, hogy Cseh konkrétan azt a kérdést tette fel a vizes vb másnapján az elnökségi ülésen, hogy akkor most ennyi volt az ünneplés.

Cseh a műsorban kifejtette, úgy tűnt, januárban jó irányban indulnak, olyan változások történtek, amit a többség igényelt. Ez a folyamat kicsit lelassult, nem igazán működött, most pedig nincs elnöke a szövetségnek.

"Mindenki úgy érezte, ne várjunk éveket, hátha jobb lesz, hanem vegyük kézbe az irányítást, és próbáljunk jobb útra térni."

Cseh úgy érzi, elnökségi tagként próbált javítani a sportág megítélésén, helyzetén, pár szituációban talán össze is jött neki, mégsem vállalja az elnökségi tagságot a következő érában.

Úgy éreztem, kritikus szituációkban hátrányom származott belőle. Nagyon sokszor nagyon sok mindennel negatívan egybemostak bennünket”

– ismerte el.

Így aztán felkérések ide vagy oda, a jövőben csak versenyző lesz, viszont a meglátásait továbbra is elmondja.

És hogy ki lesz a legilletékesebb, ki vezeti majd a szövetséget? Cseh eddig csak Wladár Sándorral beszélt hosszabban, információi szerint az 1980-as olimpia bajnokát jelölik is.

„Mindenképpen belülről kell megválasztani valakit”

- ez az egy óhaja van a nyolc világbajnokságon érmes úszónak.

A leendő elnöknek mindenképpen jó hír, hogy számíthat Cseh eredményeire a jövőben is. A vb előtt rendelt már olyan eszközöket, amelyek segíthetik a felkészülést, és bár jól szerepelt a Duna Arénában, még mindig akad javítanivaló a mozgásán.

„A rajtomon abszolút lehet javítani. Ez lehet a fejlődés kulcspontja. Alapból hibás a mozdulatom, csak ilyen összetetten még nem világosodtunk meg ezzel kapcsolatban. Ha nem tanulok meg jól rajtolni, nincs értelme tovább versenyezni. Kezd viccessé válni, hogy a vízben jó vagyok, a rajtnál viszont nagy előnyt adok mindenkinek.”

Az Olaszországból hazatérő Gyertyánffy Tamás adott neki instrukciókat a vb-n, de a mozdulatsor begyakorlására nem volt elég ideje. Most viszont erre sort keríthet.