Wladár Sándor óriási többséggel az úszók új elnöke

image uploaded from ios (2)
2017.09.24. 13:44 Módosítva: 2017.09.24. 17:08

A Magyar Úszó Szövetség rendkívüli közgyűlésének drámai jelenetekkel tarkított első részében az alapszabály változtatásáról szavaztak meglehetős vontatottsággal a küldöttek. A végtelen szavazgatásnak az ebédszünet ígérete vetett véget, aminek hatására váratlanul felgyorsultak az események. Ennek köszönhetően háromnegyed egykor már újra összegyűltek a küldöttek, hogy végre sor kerülhessen a mindenki által legjobban várt napirendi pontra, az új elnök megválasztására.

A második szakasz a mandátumokkal rendelkező küldöttek jelenlétének leellenőrzésével kezdődött, azaz számlálással. Ebben elég erős napunk volt. Pár perc alatt megállapították, 105 küldött van a teremben, majd a folyosón téblábolók begyűjtése után ez a szám 149 főre változott, azaz mindössze ketten léptek le az ebéd után, ami egészen kitűnő arány.

Mielőtt azonban a küldöttek szavazhattak volna az új elnökről, a négy jelölt egyenként nyilatkozott, hogy fenntartja-e a jelöltségét vagy sem. Elsőnek Hornyák Viktort szólították, aki rövid beszéd kíséretében visszalépett Horváth Gergely Domonkos javára (ez várható volt), majd Tóth István is visszalépett (ez is), így maradtak ketten.

Majd az elnökjelöltségtól visszalépő olimpiai bajnok, Czene Attila levelét olvasta fel a levezetőelnök, aki azt írta, hogy a szintén olimpiai bajnok (1980, Moszkva, 200 hát) Wladár Sándor elnöki megválasztásával szívesen vállalna tisztséget az új felállású szövetségben. Ezt némi moraj kísérte, mivel Wladárt még nem választották meg. 

Majd újabb balhé jött, kiderült ugyanis, hogy Sass Katalin jelölése ugyan idejében beérkezett, az elfogadó nyilatkozata viszont nem, így a jelölőbizottság szerint alapszabály-ellenes lett volna felvenni a jelöltek közé, nem is került oda.

A levezető elnök ennek dacára megpróbálta megszavaztatni a közgyűléssel, hogy bekerülhessen, amire kitört a perpatvar. Hornyák egyenesen közölte, hogy akkor ennyi erővel Gyárfást is nyomják már be a listára, hiszen vele is hasonló volt a helyzet (jelölték, de nem fogadta el). Erre aztán a közgyűlés levezetője  is megrettent, és gyorsan visszakozott.  

Az első szavazás az elnökjelölti jelelőlistára való felkerülésről döntött. Ez egy afféle előszűrő, csak arra szavazhatnak a választásnál, akit erre a listára a közgyűlés többsége javasolt. 

Mielőtt erről dönthettek volna a küldöttek, Hornyák Viktor javasolta, hogy a jelöltek mutatkozzanak be 5-5 percben. Ezt az egybegyűltek gyorsan leszavazták. A döntést persze Hornyák nem fogadta el, és ismét szót kért, ám a közhangulat nemes egyszerűséggel belefojtotta a mondandóját.

Majd a verseny el is dőlt, mielőtt elkezdődött volna.

Horváth Gergely Domonkost ugyanis a jelölőlistára sem vették fel, mindössze huszonpár szavazatot kapott, míg Wladár Sándort 146-an támogatták és mindössze hárman ellenezték.

A fehér füst azonban csak nem akart felszállni. Az elnökválasztást megelőzően ugyanis még a harminc elnökségi tagjelölt jelölőlistára való felvételéről is szavaztak a küldöttek, egyenként. Ekkor ismét felmerült, hogy a jelöltek mutatkozzanak be 5-5 pecben, amit a közgyűlés gyors fejszámolással sikítva elutasított.

Illetve Sárdi Ákos indítványozta, hogy a jelöltek listára való kerüléséről egyben szavazzanak. Nem teljesen érthető, hogy ennek így mi értelme lett volna pontosan, de ekkorra már a levezetőelnök a minden mindegy állapotába kerülve reflexből rávágta valamennyi felvetésre, hogy "döntsön róla a közgyűlés". Az pedig döntött (elutasította az indítványt).

Az elnökségi tagok jelölőlistára való felkerüléséről végtelen hosszú szavazás kezdődött, egy-két esetet leszámítva jelentős többséggel szavazták meg vagy ellenezték az egyes jelöltek listára kerülését, talán csak Sárdi Ákos esetében volt szoros a verseny, de a Hullám 91 ÚVE edzője végül nem került fel a listára, illetve a Hosszúékkal komolyan összekülönböző Törös Károly maradt le szűken a szükséges 50 százalékos támogatásról. Ami az ismertebb jelölteket illeti még, Risztov Évát jelentős többséggel elutasították a küldöttek, míg Gyurta Dánielt hasonló arányban támogatták.

A szavazás meglepően rendben zajlott, csak néha tarkította egy-egy hangosabb beszólás Hornyáktól, mintha már ő is belefáradt volna dologba. Jegyezzük meg ismét, Hornyákkal Viktorral és Tóth Istvánnal kapcsolatban az a legnagyobb probléma, hogy a stílusuk annyira vállalhatatlan, hogy hitelteleníti a véleményüket, még akkor is, ha akár igazuk is lehetne bizonyos dolgokban.

Majd végre valahára szavaztak a küldöttek az elnökről, és a teremben zöld szavazólapok erdeje emelkedett, majd kitört a tapsvihar. Wladár Sándor öt ellenszavattal, egy tartózkodás mellett 143 igennel lett az úszók új elnöke.

A csapata:

 • A főtitkár: Batházi Tamás
 • Általános alelnök: Becsky András
 • Szakmai alelnök: Turi György

A közgyűlésen új elnökséget is választottak, de értelemszerűen a legfontosabb az volt, milyen vezetőséggel veszi fel a munkát Wladár. Az új elnöknek nem lesz könnyű nyugalmat teremtenie, de az összefogásra utaló jelek megvannak. 

Hogy jutottunk el idáig?

 • A Rióban háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka november 15-én lemondásra szólította fel Gyárfás Tamást
 • November 21-én tízen csatlakoznak Hosszúhoz, a 2012-ben győztes Gyurta Dániel is, ők is az elnök távozását sürgetik.
 • November 30-án Gyárfás lemondott.
 • Január nyolcadikán megválasztották Bienerth Gusztávot elnöknek, akit a politikai is nagy erőkkel támogatott.
 • Bienerth a május 21-i közgyűlésen nem tudta elfogadtatni a jelöltjeit, köztük a főpolgármester-helyettes Szalay Bobrovniczky Alexandrát sem szavazták meg a küldöttek.
 • Július 31-én lemondott a felügyelő bizottság elnök, utána pedig elnökségi tagok is távoztak, ezzel kényszerítették ki a bizalmi szavazást.
 • Szeptember elsején elsöprő többséggel visszahívták Bienerthet, mindössze két szavazat szólt a maradása mellett.

Az 54 éves Wladárnak elsőszámú feladata lesz a viszony rendezése Hosszú Katinkával.

Jó előjel lehet, hogy egy éve, amikor Hosszút az olimpiai bajnokok klubjába választották, a régiek közül épp Wladár kérdezhetett tőle először.

"Honnan tudod meríteni a motivációt a mindennapokra? Jókedvvel érkezel, jókedvvel távozol az edzésekről, miközben meghalsz. Mi nem ilyenek voltunk. Mi örültünk, ha lóghattunk, ha felmentést kaptunk."

Az új elnök a megválasztását követő első sajtótájékoztatóján elmondta, hogy korszakalkotó rendkívüli közgyűlés volt a mai, hiszen teljes tisztújításon esett át a szövetség.

"Óriási és egyben megtisztelő feladat az elnökség. Már az is megtiszteltetés számomra, hogy felkerültem a jelölőlistára. Nem vagyok önjelölt, számos tagszervezet megkeresett, hogy vállaljam az elnökséget, csak ezért vállaltam el a dolgot. Most, hogy megválasztottak, sürgősen megkezdjük a munkát. Minden egyes perc számít, legyen tabula rasa, hiszen minden percet, amit a múlttal töltünk, a jövőtől vesszük el."

Wladár hangsúlyozta, hogy ismeri az úszók problémáit, az uszodából jött, nála az élen az úszók, az edzők és az úszósport áll. Azt szeretné, hogy újra minőségi munka folyjon a szövetségben, olyan új munkatársakkal, akik kellő alázattal tudják szolgálni az úszás érdekeit.

"Hogy Rio, Budapest vagy Indianapolis hőseiről szóljanak a híradások, ne a szövetség ügyeiről."

Az új elnök bejelentette, hogy Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszót felkérte elnöki tanácsadónak, aki ezt a felkérést elvállalta.

Az új elnök kérdésünkre elmondta, hogy Hosszú Katinka menedzsmentjével is tárgyalt a megelőző napokban. Az új vezetés és a szövetség természetesen mindenben Hosszú Katinka rendelkezésére áll, amiben csak szüksége van segítségre, ugyanakkor a szövetségnek nem csak az ő érdekeit kell képviselnie, hanem valamennyi tagszervezetét, a többi úszóét, a fiatalokét, hogy a jövőben mások is odaérjenek Hosszú Katinka mellé.

Az új vezetők nyilatkozataiból:

Batházi Tamás, főtitkár: "A sportolókról, az edzőkről, a tagszervezetekről szóljon a szövetség működése, az apparátus a háttérben maradjon."

Becsky András, alelnök: "A versenyzők, az edzők, a klubok legyenek fókuszban. Azt a hátországot, amire szükség van, a klubok, a versenyzők mögé tudjuk rakni. Mint például az adminisztráció, a pénzügyi háttér vagy a kommunikáció. Hogy a jövőben ne maradjanak válasz nélkül a klubok kérései."

Turi György, szakmai alelnök: "Annak köszönhetem, hogy ebbe a csapatba bekerülhettem, hogy 38 évnyi edzői és 18 évnyi vezetői tapasztalatom van. Ezekkel azt az újjáépítést fogom segíteni, ami ismét a szakmát teszi az első szemponttá."

Borítókép: Huszti István. • Tippek
 • Biztosítás