2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

Miért nőtt a tavalyi vizes vébét szervező cég létszáma 2018-ban?

2018.03.20. 10:39

A 2017-es budapesti vizes világbajnokságot szervező Bp2017 Nonprofit Kft. ma is él és virul, noha az eseménynek bő hat hónapja vége, sőt, a G7 cikke szerint rejtélyes okokból még valamivel emelkedett is az alkalmazottak létszáma: a januárban jelentett 49 fő helyett februárban 52 alkalmazottja volt a cégnek.

Bár még akár azt sem tartanánk teljesen elképzelhetetlennek, hogy a cég a nyári rendezvény utómunkálataira hivatkozva foglalkoztasson manapság is ennyi embert, de nem hivatalos információink szerint nem erről van szó. A Bp2017 ugyanis a nevével ellentétben nem pusztán a 2017-es vizes világbajnokság szervezésére jött létre.

a cég mögött a kezdetektől fogva az volt a koncepció, hogy a sikeres vébé után valamennyi nemzetközi vizes rendezvényt ők szervezzék.

Sőt, a hosszabb távú ambíciók szerint nemcsak a vizes eseményeket, de minden más nagy nemzetközi sporteseményt is, építve az ország eddigi legnagyobb sportrendezvényének megszervezésével szerzett tapasztalatra és kapcsolatokra. Így – számtalan kisebb rendezvény mellett – a cég neve felmerült például az októberi birkózó-világbajnokság szervezőjeként, a 2019-ben hazánkban rendezendő kajak-kenu, vívó- , illetve öttusa-világbajnokság, sőt a 2020-as futball-Európa-bajnokság Budapestre hozott három meccse kapcsán is. 

Az elképzelésben van logika, ugyanakkor több problémát is felvet. Például hogy az egyes szakszövetségekben nem feltétlenül örülnének neki, ha egy alapvetően az úszósporthoz kötődő cég – amiben egyébként információink szerint elég jelentős számban vannak Gyárfás Tamás volt emberei – elvinné előlük a szervezéssel járó lehetőségeket.

Illetve a 2017-es vizes vébén sem igazán ment minden olyan flottul, észszerűen és átláthatóan, hogy feltétlenül a Bp2017-re bíznánk a további nagy világesemények szervezését. Például ha a horroráron lekötött szállásokra, a szervezők nyakára rohadó szállásokra, a vébé után is tovább dráguló beruházásokra, a rekordáron épült és nem túl szükséges kerékpároshídra vagy épp a százszorosan túlárazott, láthatatlan promóciós videóra gondolunk. És persze nehogy elfeledjük a szervezők örökké elkészülő központját, amit végül birtokba sem igazán sikerült venni.

Ami 2018-at illeti, ismereteink szerint a cég idén négy, úszósporthoz kötődő rendezvény szervezésén dolgozik: az európai szövetség (LEN) kongresszusát, a vízilabdások világkonferenciáját, egy műúszó-világkupát és a junior műúszó világbajnokságot szervezik meg hazánkban.

(Borítókép:  Fotós: Szigetváry Zsolt

Ügynökség:  Fürjes Balázs az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos beszél mellette Szántó Éva a Bp2017 Nonprofit Kft. ügyvezetõje sajtótájékoztatót tart a 17. vizes világbajnokság óriás-toronyugrás tornyának átadásán a Batthyány téren 2017. július 26-án. - f otó: Szigetváry Zsolt / MTI)