Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hosszú három számot vállalt, Milák lehet az Eb sztárja

2018.07.31. 15:15

Pénteken már az érmekért harcolnak az úszók az idei Európa-bajnokságon, Glasgow-ban. Délután elrepülnek, előtte Sós Csaba kapitány elmondta, hogy tíz éremmel lenne elégedett.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka csak csütörtökön utazik, pénteken van ugyan a 400 vegyes, de azt idén kihagyja.

  • 200 vegyesen és 100 valamint 200 háton áll rajthoz. Esetleg a 4x200-as, egyébként címvédő gyorsváltóban.

A kapitány emlékeztetett rá, nincs elvárás vele szemben, mert ő már mindent elért, és kifejezetten 2020-at vette célba, és az első féléve nem alakult mintaszerűen, elvált Shane Tusuptól. Most már Petrov Árpád lesz mellette.

Hosszú 2008-ban, a pekingi olimpiára készült utoljára magyar edzővel, világbajnoki és olimpiai bajnoki aranyait amerikai segítséggel érte el. Most egy színtiszta magyar korszak kezdődhet az életében.

A mostani olyan Eb lehet, amikor nem feltétlenül róla szólnak a hírek, hanem például Milák Kristófról, aki a tavalyi vb-n ezüsttel robbant be a felnőttek közé 100 pillangón. Azon a távon és kétszázon is a legfőbb esélyesek közé tartozik most.

200 pillangón egyébként négy magyar lesz ott a rajtnál, Milákon kívül a világbajnok Cseh László, az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás, és a 2010-es ifjúsági olimpia győztese, Biczó Bence.

Mivel a döntőbe csak ketten kerülhetnek be, könnyen előfordulhat, hogy az előfutamban elért harmadik idő is a búcsút jelenti. Ebben a számban abszolút realitás, hogy két magyar álljon a dobogó tetején.

Milák úgy értékelt, hogy időkben gondolkodik, de mivel ő a világranglista vezetője 200 pillangón (1:52,71), könnyen lehet, hogy Michael Phelps világcsúcsával (1:51,51) harcolhat majd, ha ilyen ütemben fejlődik. 

Van, aki tanulni megy, van, aki döntőt akar úszni, van, aki érmet szerezne és van, aki az aranyra hajt, de én mindenkire büszke vagyok"

- ezek már Wladár Sándor elnök szavai voltak, 1981-ben már olimpiai bajnokként utazott Eb-re, ahol duplázni tudott, pedig még éppen csak betöltötte a 18. életévét.

A naponkénti esélyeink így néznek ki.

  • Az első nap, pénteken Jakabos Zsuzsa (400 vegyes) mellett ott lesz a 4x100-as férfi gyorsváltó, amelyik a vb-n bronzérmes lett, és szeretné igazolni, hogy a földrészen nincs gyorsabb nála.
  • A második napon Kapás Bogi úszik 800 gyorson, Szilágyi Liliána 100 pillangón.
  • Vasárnap lesz a már beharangozott 200 pillangó fináléja, és Németh Nándor valamint Kozma Dominikkal a 100 gyors döntője. Németh megnyerte a juniorok közt második lett a vb-n.
  • Hétfőn Kapás Bogi és Szilágyi Liliána lehet érdekelt a 200 pillangó döntőjében.
  • Kedden a nőknél 100 háton (Hosszú) és férfi 50 pillangón (Cseh, Milák), valamint a 4x200-as női gyorsváltóban lesz éremosztás.
  • Szerdán jön Hosszú Katinka 200 vegyesen.
  • A csütörtöki zárónap lehet a legsikeresebb, mert Verrasztó Dávid 400 vegyesen, Milák Kristóf 100 pillangón érdekelt, Hosszú Katinka 200 háton, Kapás és Késely Ajna pedig 400 gyorson. A két vegyesváltót is akkorra szúrták be a programba.