Hosszú Katinka: Imádok úszni, ez az én kapaszkodóm

2018.08.04. 09:50 Módosítva: 2018.08.04. 10:10

Háromszoros olimpiai bajnok úszónk a Glasgowban rendezett Európa-bajnokságon hosszú idő óta először számolt be részletesebben arról, hogy mi történt vele az elmúlt időszakban.

Hosszú Katinka az M4 Sportnak adott interjúban elmondta, hogy továbbra is imádja az úszást és gőzerővel fog készülni a 2020-as tokiói olimpiára. Emellett beszélt az elmúlt fél évéről is, amikor magánéleti problémái miatt férje, Shane Tusup helyett új edzőt kellett keresnie, akit végül Petrov Árpád személyében talált meg.

"Vegyes érzésekkel néztem a 400 méter vegyes döntőjét, reggel azért éreztem, hogy szívesen úsznék" - mondta Hosszú, aki ezen az Eb-n nem vállalta azt a számot, amelyben évekig egyeduralkodónak számított, olimpiai- világ- és Európa-bajnoki aranyérmes, és világcsúcstartó.

"A 400 méter vegyes a munkáról szól, naponta gyilkolja magát az ember. Én öt és fél éven keresztül hoztam ez a maximumot, idén ha odaálltam volna, akkor nem lett volna tiszta a lelkiismeretem" - indokolta a szám kihagyását az úszó, aki hozzátette, kicsit örül a riválisok időeredményének, mert egy picit mintha lassult is volna a mezőny.

Hoszzú Katinka azok után, hogy Shane Tusuppal megszakította a munkát, az Egyesült Államokban korábbi edzője, Dave Salo segítségével készült, majd nem sokkal az Eb kezdete előtt bejelentette, hogy a jövőben a Svájcból hazatérő Petrov Árpád irányításával dolgozik tovább.

Nehéz úgy újat keresni, hogy az előző működött 

– foglalta össze a váltás legnagyobb problémáját Hosszú, akinek határozott elképzelései voltak az új edzőjével kapcsolatban. Hasonló típusú munkát akart végezni, mint korábban, ugyanakkor magyar edzőt szeretett volna, aki nem szorul nyelvi segítségre, és képes önállóan intézkedni, emellett viszont az is fontos volt, hogy a mentalitása legyen más, hozzon valami újat.

"Ezzel eléggé leszűkült a kör" - indokolta meg a sportoló, hogy miért pont Petrov Árpádra esett a választása.

Hosszú arról is beszámolt, hogy másfél hónapot töltött Los Angelesben, ahol lényegében titokban készült, Dave Salo  segítségével. A történet érdekessége, hogy Hosszú  azóta nem beszélt volt edzőjével, hogy hat éve köszönés nélkül távozott egy vitájukról. Ennek ellenére, amikor most bejelentés nélkül meglátogatta az uszodában, őszinte örömmel fogadta, és boldogan segített neki.

A Glasgowban három számban,  200 méter vegyesen, valamint 100 és 200 méter háton induló úszó elmodta, hogy mindig is bízott abban, hogy gyorsan rendeződnek körülette a dolgok.

A motiváció bennem van, imádok úszni, ez az én kapaszkodóm, ami nem forrt össze annyira Shane-nel, hogy azt is elveszítsem. Két év van az olimpiáig, nem volt egyszerű az elmúlt fél év, a következő kettő sem lesz az, de nem fogok kikerülni a nagyító alól

– nyilatkozta az előtte álló időszakról Hosszú, aki  úgy gondolja, az elmúlt fél évben magabiztosabb lett, jobban megismerte önmagát és újra rájött, mennyire szereti az úszást.

(via MTI)