Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Megvan az első magyar érem az úszó Eb-n

2018.08.04. 18:15

A glasgow-i úszó Európa-bajnokság második versenynapjának az első döntőjében megszületett az első magyar érem.

A 800 gyors döntőjébe Kapás Boglárka az ötödik, míg Késely Ajna a második idővel jutott be. A döntőben is megőrizték ugyanezt a pozíciót.

Száz méter után a német Köhler vezetett az olasz Quadarella előtt, Késely fordult harmadiknak, Kapás akkor csak a hetedik volt.

300 méter után az olasz állt az élre, Késely a második helyre tört előre, Kapás is fokozatosan zárkózott, féltávnál pedig már a negyedik helyen állt.

500 méter után Quadarella már 1,7 másodperccel vezetett, a 16 éves Késely előtt, Kapás bronzérmes pozícióba került, de az elsőhöz képest 5 másodperc volt a hátránya.

Az olasz nem fáradt el, növelni is tudta előnyét, 8:16,35-tel ért a célba. Késely több mint 4 másodpercet javított egyéni csúcsán (8:21,91), és junior Európa-csúccsal élete első felnőtt érmét szerezte. Kapás végül az ötödik helyre futott be, 8:26,32-vel.

"Nagyon örülök az időnek, nagy teher esett le rólam. A bemelegítés nagyon jól sikerült, két másodperccel jobbat úsztam annál, amit az edzőm, Turi György tervezett. Hát ez fantasztikus."

Kapás érmet szeretett volna, ezért nem volt boldog a verseny után.

A 100 méteres mellúszás döntőjében Adam Peaty kereken 57 másodpercet úszott, ezzel nemcsak nyert, 13 századot faragott saját világcsúcsán.

"Nem gondoltam arra, hogy megdönthetem a rekordot, de amikor beléptem az uszodába, elragadott a hangulat, és csodálatos, hogy a közönséget meg tudtam ajándékozni az első hely mellett egy szép eredménnyel is. Nem láttam pontosan, milyen időt mutat az óra, kellett pár másodperc, amíg tudatosult bennem, hogy majdnem betörtem az 57 másodperces álomhatár alá" - nyilatkozott Peaty.

A 18 éves orosz Kliment Kolesnyikov 50 háton kereken 24 másodpercet ért el, amivel az övé lett a második világrekord.

Németh Nándor 48,48-cal - harmadik helyen - bejutott a 100 méteres gyorsúszás vasárnapi döntőjébe. Kozma Dominiknak ez most nem sikerült, a 13. időt érte el.

A 200 pillangó elődöntőjében Kenderesi Tamás 150-nél még csak az ötödik helyen fordult, de az utolsó ötvenet szokásához hűen megnyomta, és 1:55,16-tal megnyerte a futamot.

A másik elődöntőben Milák Kristóf is nyert, 1:55,38-cal csapott a célba a dán Bromer előtt. A vasárnapi döntőben a két magyar egymással harcol majd az aranyért.

"Izgalmas verseny lesz vasárnap, de azt hiszem, Kristóf most jobb nálam. 28,5-re úsztam az utolsó ötvenet, ami még sohasem sikerült. Aztán a döntőben majd meglátjuk, mi sül ki ebből" - mondta Kenderesi Tamás.

A nőknél 50 gyorson a svéd Sarah Sjöström egy századdal verte a dán Pernille Blumét.

A 4x200-as mix gyorsváltóban Hosszú Katinka is bemutatkozott, ő volt a harmadik embere a csapatnak, Milák Kristóf és Németh Nándor mögött. A második és a harmadik váltás után harmadik helyen állt Magyarország, végül a negyedik helyen zártunk ebben a számban, ami először szerepel a programban. Németország, Oroszország, Nagy-britannia volt a sorrend.