Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kapás kitűnő hajrával 200 pillangón nyert Eb-aranyat

2018.08.06. 18:08

Egy aranyéremmel (Milák Kristóf 200 pillangón) és két ezüsttel (Kenderesi Tamás 200 pillangón és Késely Ajna 800 gyorson) állt a magyar csapat a glasgow-i úszó Európa-bajnokság negyedik napjának döntői előtt, a hétfő esti finálék közül pedig már rögtön az elsőben volt magyar érdekelt: Szilágyi Liliána és Kapás Boglárka is ott volt ugyanis a férfiaknál két érmet is hozó 200 pillangó legjobb nyolcas mezőnyében – mindketten ifjúsági olimpiai bajnokok voltak a számban, Kapás 2010-ben, Szilágyi 2014-ben.

Kapás és Szilágyi is nagyon gyengén kezdték a 200-as döntőt, sokáig a mezőny végén voltak, Kapás az utolsó 50 méter kezdetén még csak az ötödik volt, onnan viszont iszonyatos hajrát nyitott, és 2:07,13-as egyéni rekorddal Európa-bajnok lett. Szilágyi a hatodik helyen zárt.

A 2016-os londoni Európa-bajnokságon Kapás négy aranyat is nyert, de mindet gyorsban, ebben a számban 800-n korábban 2012-ben is Eb-győztes volt, így összesen a hatodik Eb-aranyát szerezte.

Jobb időt várt magától Kapás a döntő előtt, nem gondolta volna, hogy 2:07-es idővel Eb-t lehet nyerni, magától is 2:06-is eredményt várt volna, így azt mondta, kicsit meg van zavarodva, de természetesen örült az Eb-aranynak. Az utolsó 25 méterig nem látott semmit, a legvégére pedig nagyon elfáradt, de az előnye kitartott, értékelt a medencéből kiszállva az M4 Sport kamerája előtt.

Körülbelül fél éve vagyunk rajta újra a pillangón, szóval biztosan van még benne, és addig nem is nyugszom, amíg nem lesz meg az a 2:06-os idő

– mondta el az MTI érdeklődésére Kapás, aki hozzátette, szívesen vállalná ezt a számot a tokiói olimpián is.

Két döntő, egy tartalék

Kapás sikere után következett a 100 hát elődöntője a nőknél, Hosszú Katinkával és Burián Katával, ráadásul egy futamban. Azok után, hogy Hosszú csak a hetedik legjobb idővel jutott tovább a selejtezőből, az elődöntőre sokat javított, és 59,67-tel megnyerte a futamát, összesítésben pedig a második legjobb idővel ment tovább az orosz Feszikova mögött. Burián 1:00,01-es, egyéni csúcsot jelentő ideje is elég volt a döntőbe jutáshoz.

A férfiaknál 50 mellen Cseh László picit javított a délelőtti idején, 23,48-cal a saját futamában a negyedik, összetettben viszont csak kilencedik lett, így első számú tartalék lesz, önerőből nem jutott be a döntőbe.

A nem magyar érdekeltségű döntőkben

  • férfi 100 háton az orosz Kolesnyikov nyert új junior világcsúccsal (52,53) nyert,
  • női 200 gyorson a francia Bonnet majdnem egy testhossz előnnyel győzött, a 4x100-as gyorsváltó után egyéniben a második aranyát nyerve Glasgow-ban,
  • férfi 200 mellen ismét orosz arany született, Csupkov 2:06,80-nal saját, a budapesti vb-n úszott Európa-rekordján javított,
  • férfi 200 vegyesen svájci arany született, Desplanches nyert,
  • a nap utolsó döntőjében a 4x100-as mix vegyes váltóban a britek az eddigi Európa-csúcson 1,38 másodpercet javítva, 3:41,56-tal nyertek.