Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rasovszky egyetlen milliméterrel maradt le az Eb-aranyról

2018.08.09. 15:38

Az öt kilométer szerdai versenye után csütörtökön a férfiak 10 kilométeres, olimpián is szereplő távját rendezték meg a skóciai Európa-bajnokságon.

A víz hasonlóan hideg, 17 fokos volt, mint előző nap, de most legalább sütött a nap a Loch Lomon tó környékén. A neoprén ruha viszont kötelező volt. 

A szerdán győztes Rasovszky Kristófnak nagyon kevés hiányzott a duplázáshoz, jobb pozícióban ért a célvonalhoz, de a holland Ferry Weertman gyorsabban nyúlt a céltáblához. 10 kilométer után csak milliméterek döntöttek, sajnos az olimpiai bajnok holland javára, aki Rióban is a lehető legkisebb különbséggel nyert.

Idegtépő várakozás jött a befutó után, a számítógép azonosra hozta ki az idejüket. A versenybíróság végül Weertmant írta ki elsőnek, azonos idővel Rasovszkyval, de a magyart a második helyen. Az ismétlések alapján jogos döntést született, a holland szűk mozdulata gyorsabb volt.

Rasovszky végig az élbolyban úszott, a táv negyedénél a harmadik, a felénél már a második helyen, a 6,25 km-es ellenőrző ponthoz már első helyen ért, és onnantól nem engedte egyetlen pillanatra sem át a vezetést.

Az utolsó néhány száz méteren aztán Weertman mintha egy motor hajtaná úgy jött fel, egyre jobban a nála öt évvel fiatalabb, 21 éves Rasovszkyra.

Sokat elárult a csatáról az is, hogy a vízből kimászva Weertman veszprémi ellenfele kezét emelte magasba.

"Nem bánkódom emiatt, boldog vagyok, szabad szemmel nagyon nehezen dönthető el, ki volt előbb, a bírók megtették, ez a dolguk. A testem, ha előrébb volt, én felfelé nyúltam, ő meg inkább előrefelé. Van ez így, kevés döntött. A holland az utolsó métereken verhetetlen, ezt régóta tudjuk. Legközelebb egy méterrel korábban indulok" - mondta az M4-nek.

Rasovszky Kristóf a célban miután megnyerte a nyíltvízi úszók 5 km-es számát a glasgow-i úszó Európa-bajnokságon 2018. augusztus 8-án.
Fotó: Robert Perry / MTI / EPA

A magyar küldöttség a döntő után jelezte óvási szándékát, azt szeretnék elérni, hogy holtverseny legyen, és két aranyérmet osszanak ki.

Férfi 10 km

1. Ferry Weertman 1:49:28.2

2. Rasovszky Kristóf 1:49.28.2

3. Rob Muffels (német) 1:49:33.7

14. Székelyi Dániel 1:49:53.3

Huszti Dávid feladta