Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

11 holland városon át úszott volna 200 km-t, de hordágyon vitték el

2018.08.20. 18:29

Maarten van der Weijden holland hosszútávúszó olimpiai bajnok azt tervezte, hogy jótékonysági céllal három nap alatt tizenegy holland városon át leúszik 200 km-t, de út közben a víztől lebetegedett, ezért 163 km-nél fel kellett adnia az úszást.

Azokon a csatornákon és folyókon akart végigúszni Friesland tartományban, ahol egy hagyományos gyorskorcsolyaversenyt rendeznek meg, ha télen befagy az egész útvonal. Utoljára 1997-ben rendeztek ilyen versenyt.

A férfi szombat reggel ereszkedett a vízbe Leeuwarden városban, út közben pedig több ezren biztatták egész hétvégén. Éjszaka volt, ahol traktorokkal világították meg a csatornákat előtte. Sokan pedig a NOS holland tévé élő streamjén követték a próbálkozást, írja az AP.

Hétfőn azonban kiírták a férfi hivatalos oldalára, hogy fel kellett adnia a kísérletet, mert egy orvos megvizsgálta, és felelőtlenségnek tartotta volna a folytatást. A férfinek többek között súlyos hasmenése volt, hordágyon vitték ki a vízből.

Maarten van der Weijden igazi hős Hollandiában: 2001-ben leukémiával diagnosztizálták, de meggyógyult, és világbajnok lett 25 km-es nyíltvízi úszásban, a 2008-as pekingi olimpián pedig aranyérmet szerzett 10 km-es nyíltvízi úszásban. Abban az évben visszavonult, de azóta is számos jótékonysági úszáson vesz részt, hogy a rákgyógyításra gyűjtsön pénzt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?