Magyar úszó a világ legjobbja a Swimming World szerint

2018.11.02. 10:20

A világ legtekintélyesebb úszómagazinja, a Swimming World minden év novemberében jelenti be, hogy kit választott a nyíltvízi úszásban az év legjobbjának. 2018-ban a férfiak között Rasovszky Kristóf nyerte el ezt a címet, aki az idei nyári Európa-bajnokságon nyújtott történelmi teljesítményével érdemelte ki az elismerést.

A hölgyek között természetesen a hasonlóan eredményes holland Sharon van Rouwendaal lett az első. 2004 óta ebben a szakágban is megnevezik a legjobbakat. Eddig egy magyar, Risztov Évának járt az elismerést, a 2012-es londoni sikere után.

„A mindössze 21 esztendős magyar úszó mindössze egy évvel azután, hogy bemutatkozott az első komolyabb felnőtt világversenyén, a

tavalyi FINA Világbajnokságon, fantasztikus fejlődésről tett tanúbizonyságot

, és valósággal letarolta az év legrangosabb versenyét, az Európa-bajnokságot” – írja a lap, amely interjút is közöl a magyar kiválósággal.

Rasovszky Kristóf – aki az Európa-bajnokságok történetében első férfiversenyzőként mindhárom egyéni számban érmes lett, győzött 5 és 25 kilométeren, és milliméterekkel lemaradva lett ezüstérmes 10km-en – többek között elmondja: „Leírhatatlan volt, hogy két arannyal és egy ezüsttel jöhettem haza Glasgowból. Habár titkon úgy indultam el az Európa-bajnokságra, hogy három érmet szeretnék nyerni, de arra nem gondoltam, hogy ez majdnem három arany lesz.”

A 10km-en teljesen rutintalanul értem be, láttam, hogy Ferry jön fel és gyorsabb nálam, de megmaradt egy kis előnyöm a cél előtt, viszont a hátrébb lévő kezemmel csaptam fel a táblára, meg sem próbáltam előre nyúlni, így Ferry, aki pont ezt csinálta, egy kicsivel előbb érintette meg a panelt. Az egyetlen, amit megtanultam, hogy mindig meg kell próbálnom bal kézzel előre becsapni.

Rasovszky és a már említett Risztov Éva mellett a medencés úszók között olyan magyar kiválóságok szerepelnek, mint a háromszor (1991, 1992, 1996) az év legjobbjának választott Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás (1987, 1991) és Güttler Károly (1993).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?