A búvárúszó világbajnoknő 50 gyorson is a leggyorsabb

2018.11.07. 21:23

Milák Kristóf duplázott, Gyurta Gergely a világranglista 4. legjobb idejével nyerte meg az 1500 gyorsot, míg a hölgyeknél Szilágyi Liliána és Jakabos Zsuzsanna úszott világranglista Top 10-es időt a százhalombattai rövidpályás országos bajnokság nyitónapján.

Miák Kristóf Honvéd-mezbe öltözve is folytatta a 2018-as sikersorozatát: negyven perc leforgása alatt behúzta a 100 méteres hátúszás és fő száma, a 200 pillangó aranyérmét.

Három világversennyel – junior Eb, felnőtt Eb, ifjúsági olimpia – a háta mögött az ideje ezúttal nem zúzta le a világranglistát kétszázon, sőt, 150-nél Cseh László vezetett, Milák azonban berobbantotta a motorokat, és simán megvédte elsőségét. Mindezt azok után, hogy száz háton is győzött – pályafutása hajnalán még ez volt a fő úszásneme.

A többi számban sem született meglepetés: ötven gyorson Lobanovszkij Maxim igen meggyőző úszással lett első, Földházi Dávid száz vegyesen remekelt, míg Szilágyi Csaba száz mellen.

Az utolsó egyéni számban, 1500 gyorson Gyurta Gergely győzött, ami megint csak megfelelt a várakozásoknak, ideje azonban annál nagyobbra kerekítette a szemeket: a világranglista idei 4. legjobbja. Avagy látszik, hogy az ifjabbik Gyurta az ősszel ismét a francia Riviérára költözött, hogy a világhírű – és kőkemény – francia mester, Philippe Lucas csapatában készüljön.

A hölgyeknél Szilágyi Liliána és Jakabos Zsuzsanna produkciói kívánkoznak az élre, mindketten világranglista Top10-es időt értek el.

Jakabos 100 vegyesen parádézott, míg Lilu kétszáz pillangón egyéni csúccsal, önmagát is igencsak meglepő, könnyed úszással lett magyar bajnok – Jakabos emellett a mixed váltókat megnyerő győri kvartett tagjaként is a dobogó tetejére állhatott.

Az uszonyokkal a világ legjobbjának számító Senánszky Petra a nagypályás ob után huszonötösben is elvitte az aranyat a profi medencés úszók elől ötven gyorson. Száz háton a helyi szurkolók nagy örömére Ilyés Laura Vanda tizedekkel Burián Kata előtt érintette meg a falat, ugyanakkor száz mellen Sztankovics Anna, nyolcszáz gyorson pedig az ifjúsági olimpia másik magyar hőse, Késely Ajna rajt-cél győzelmet aratott.

A Kőbánya SC kiválóságának ezzel véget is ért a battai fellépése, minthogy holnap nem akármilyen eseményre utazik: az Európai Olimpiai Bizottság marbella-i ünnepségén jó eséllyel elnyerheti az Év ifjúsági női sportolója díjat. Mindenesetre a legjobb öt között ott van – most ismét lehet izgulni, holott nem is lép rajtkőre.

Nyilatkozatok

Milák Kristóf: „Azért a száz hátat nyomtam meg elsősorban, annak nagyon örülök. Mondták, hogy a kétszáz pillét mintha kissé elengedtem volna, nem tudom, kívülről, hogy látszott, nem ez volt bennem, csak elmentek az első ötvenen, ami egy kicsit idegesített, aztán persze próbáltam gyorsítani, de tény, egyre jobbak a többiek, szóval lassan kezdhetek félni.”

Késely Ajna: „Igazából egyáltalán nem készültem a versenyre, két napja úszom komolyabban, azaz ez még a tartalékokból ment inkább. Holnap aztán elutazom, utána pedig következik végre némi pihenés. Illetve, hát ahhoz valami hasonló, mert kondiban kell tartanom magam, ezt kérte Turi Gyuri bácsi. Nagyon várom, hogy picit kikapcsolódhassak végre!”

Gyurta Gergely: „Bármennyire is imádtam itthon úszni, Kovácshegyi Ferenccel készülni, egyszerűen erre a távra nem lehet egyedül edzeni. Franciaországban öt 15 perc környéki ezerötszázassal nyomom nap nap után, és máris látszott, mennyit számít a velük eltöltött idő. Régebben lefagytam, ha előttem úsztak, kint viszont beleedződtem, hogy mese nincs, menni kell, ha együtt akarok lenni velük, és ez most nagyon sokat segített.”

Szilágyi Liliána: „Most egy picit magamat is megleptem, ilyen jó időt még sohasem úsztam huszonötösben. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki eddig segített, a Honvédnak, edzőmnek, Molnár Ákosnak, és külön Risztov Évának, aki az elmúlt hetekben fontos támaszom volt. Mindenféle teher és feszültség nélkül álltam oda a versenynek, ez talán látszott is, végre a technikám is működött, sokkal laposabbak, könnyebbek voltak a mozdulatok, ennek is köszönhető ez az idő.”

Senánszky Petra: „Erre a versenyre egy picit rákészültünk, párhuzamosan csináltuk az uszonyos résszel. Egy picit még ennél is jobb időt szerettem volna úszni, de így sem vagyok elégedetlen. Gondoltunk már rá, hogy ha úgy adódik, akkor komolyabb nemzetközi versenyen is kipróbálnám magam, de ehhez előbb olyan időt sikerül elérnem, hogy érdemes legyen egyáltalán elindulni.”

Földházi Dávid: „Most úgy érzem, rendben mennek a dolgok, száz vegyesen nagyon 53 alá akartam kerülni, talán ez a nagy akarás ütött picit vissza, de alapvetően nem volt rossz, és év végéig még lehet rajta csiszolni.”

Az 1. nap bajnokai

Férfiak

  • 50m gyors: Lobanovszkij Maxim (Győri Úszó SE) 21.46
  • 1500m gyors: Gyurta Gergely (UTE) 14:37.29
  • 100m hát: Milák Kristóf (Bp. Honvéd) 52.10
  • 200m pillangó: Milák Kristóf (Bp. Honvéd) 1:52.63
  • 100m mell: Szilágyi Csaba (Hódmezővásárhelyi SUVC) 58.15
  • 100m vegyes: Földházi Dávid (Iron Swim) 53.40

Nők

  • 50m gyors: Senánszky Petra (Debrecen) 25.14
  • 800m gyors: Késely Ajna (Kőbánya SC) 8:27.85
  • 100m hát: Ilyés Laura Vanda (Százhalombatta) 58.83
  • 200m pillangó: Szilágyi Liliána (Bp. Honvéd) 2:05.40
  • 100m mell: Sztankovics Anna (Miskolc) 1:06.42
  • 100m vegyes: Jakabos Zsuzsanna (Győri Úszó SE) 59.48

Mixed

  • 4x100m gyors: Győri Úszó SE 3:26.84
  • (Szabó Szebasztián, Lobanovszkij Maxim, Gyurinovics Fanni, Jakabos Zsuzanna)
  • 4x50m vegyes: Győri Úszó SE 1:42.78
  • (Szentes Bence, Sebestyén Dalma, Szabó Szebasztián, Jakabos Zsuzsanna)