Hosszú Katinka lett a rövidpályás vb legjobb női úszója

K EPA20181215057
2018.12.16. 12:23

A 18 éves Kalmár Ákos hetedik lett az 1500 méteres gyorsúszás döntőjében a kínai Hangcsouban rendezett rövidpályás úszó-világbajnokság vasárnapi zárónapján. A magyar versenyző a szombati előfutamból egyéni csúcsát több mint hét másodperccel megjavítva (14:31.94) jutott a fináléba.

A döntőben Kalmár a táv elején szinte lemásolta egy nappal korábbi teljesítményét, ötszáz méter után nyolc századdal volt rosszabb az ideje az előfutamhoz képest, ezzel a nyolcadik helyen haladt. Egy kilométernél másfél másodpercre nőtt a hátránya előző napi idejéhez képest, azonban az amerikai Zane Grothe mellett elment és a hetedik helyre jött fel.

Kalmár a végén úgymond ellenfél nélkül úszott, a hatodik helyezettől túl messze volt, a nyolcadik pedig leszakadt tőle, és végül 14:35.94-es idővel csapott célba.

Kalmár Ákos 2017-ben.
Kalmár Ákos 2017-ben.
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Az aranyéremért az ukrán Mihajlo Romancsuk és az olasz Gregorio Paltrinieri hatalmas csatát vívott a végén, előbbi végül egy rendkívül erős utolsó hosszal leszakította magáról legnagyobb riválisát, és 14:09.14-es idővel nyert. A harmadik a norvégi Christian Henriksen lett.

Kalmár a döntő után elmondta, szeretett volna még egy kicsit faragni egyéni csúcsán, ám ez sajnos nem jött össze. A fiatal úszó mégsem volt elégedetlen a verseny után, hiszen ez volt pályafutása első felnőtt fináléja.

A magyar válogatott ezzel befejezte szereplését a kínai nagyvárosban, a csapatból csak Hosszú Katinka szerzett érmet: a háromszoros olimpiai bajnok a keddi nyitónapon 400 méter vegyesen, szerdán 200 méter pillangón védte meg címét, valamint 100 méter háton második lett. Pénteken 100 méter vegyesen, szombaton pedig 200 méter vegyesen nyert.

Kalmár és Hosszú mellett még két magyar úszhatott döntőt, Bernek Péter és Gyurta Gergely 400 méter vegyesen, előbbi negyedik, utóbbi ötödik lett. Hosszú az esti programot követően átveheti a vb legjobb női úszójának járó díjat is.

(Borítókép: Hosszú Katinka miután megnyerte a nők 200 méter vegyesúszásának döntőjét a kínai Hangcsouban zajló rövidpályás úszó-világbajnokságon 2018. december 15-én. Fotó: Roman Pilipej/MTI/EPA)

(MTI)  • Hírek
  • Hírek