Az épek között jutott döntőbe a paraúszó, aztán sérültsége miatt kizárták

2019.01.31. 14:10

Abszurd helyzetbe került a rió paralimpia bajnoka, Alice Tai. Az úszó egy angliai megyei verseny döntőjébe jutott az ép sportolók között, ahol viszont már nem indulhatott el sérültsége miatt.

A 19 éves Tai 2016-ban a 4x100 méteres vegyes váltóval nyert aranyat, 100 háton Európa-bajnok és jelenleg az övé az S8-as kategóriában a világcsúcs. A dongalábbal született Tai az épek között is próbára tette magát egy hétvégi versenyen.

Alice Tai a 2018-as Nemzetközösségi Játékokon
Alice Tai a 2018-as Nemzetközösségi Játékokon

A middlesexi verseny két előfutamában, 50 és 100 háton is olyan időt úszott, amivel döntőzhetett volna, és éremesélyesnek is tűnt. Ezt azonban nem bizonyíthatta be, mert létezik egy olyan fura szabály az angoloknál, ami szerint a paraúszók indulhatnak együtt épekkel az előfutamokkal, de külön döntőket kell rendezniük számukra.

„Hihetetlenül frusztrált vagyok, megengedték, hogy az előfutamban induljak, az időm pedig a döntőbe is kvalifikált engem. Bárcsak előbb szóltak volna, mert így elég álszent, hogy az előfutamban még engedtek úszni, de a döntőben már nem." – írta Tai.

Az angol szövetség paraszakágának egyik vezetője, Martin Lee azt mondta, értesültek az esetről, és azután arra kérnek minden versenyszervezőt, hogy vizsgálják felül szabályaikat és minden úszó számára biztosítsák a részvételt a versenyek minden szintjén.

(via Telegraph)