Magyarország tényleg rámegy az újabb vizes vébére

2019.02.06. 16:22

Már rögtön a 2017-es FINA-világbajnokság utáni hónapokban felmerült, hogy Magyarország újra megpályázhatja a világverseny rendezését. Aztán egy ideig nem esett szó a dologról, mígnem 2018 novemberében hazánk jelezte érdeklődését a FINA-nak, majd 2019 januárjának végén a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Wladár Sándor, illetve a FINA Bureau tagja, Gyárfás Tamás elutazott Lausanne-ba, hogy átvegye a pályázat feltételeit tartalmazó hivatalos dokumentumokat és egyeztessen a júniusban benyújtandó pályázatról a nemzetközi szövetséggel.

Gyárfás Tamás szerdán az Indexnek megerősítette, hogy Magyarország valóban megpályázza a 2025-ös vagy 2027-es vizes világbajnokságot.

Azért van szó két évszámról is, mert a 2019 júliusi, dél-koreai Kvangdzsuban tartott világbajnokság nyitánya előtti napon tartott szavazáson szokás szerint egyszerre két világverseny házigazdájáról is döntenek. Az már korábban eldőlt, hogy a 2021-es vébét Fukuokában (Japán), a 2023-ast pedig Dohában (Katar) rendezik.

Egyelőre azonban kár volna túlságosan beleélnünk magunkat, hogy ismét megrendezhetjük minden idők legjobb világbajnokságát: Gyárfás szerint legalábbis jelentősen csökkenti esélyeinket, hogy az Egyesült Államok is bejelentkezett házigazdának a kiadó vébékre, márpedig a legeredményesebb úszónagyhatalom még soha nem rendezte meg az eseményt.

Az Észak-Karolinában található Greensboro lenne a helyszín, a város sportkomplexumában az uszodaközpont mellett hokicsarnok, kosárcsarnok és még számtalan egyéb létesítmény is megtalálható. A korábban a Carolina Hurricanes NHL-es hokicsapatnak, illetve a helyi egyetem híres kosárcsapatának és a női NBA-csapatnak is otthonául szolgáló aréna könnyen átalakítható lenne ideiglenes medencékkel a vébé-rendezésre.

Ráadásul Ausztrália is pályázik, részükről előbb Melbourne merült fel, majd váltottak Sydney-re, utóbbi városban volt a 2000-es olimpia, így nekik sem okozhatna problémát a rendezés. Pláne, hogy a legkisebb földrész egyébként is roppant erős a vizes sportokban és az azokhoz szükséges infrastruktúrája is világszínvonalú. 

Mind az USA, mind Ausztrália esélyeit növeli az is, hogy zsinórban négy európai és három ázsiai város rendezhetett, illetve rendez még vébét a megpályázható évszámokig, így a vetésforgó alapján mindkét földrész előttünk áll a sorban.

És ha ez még nem lenne elég, Gyárfás úgy látja, hogy a szintén pályázó Kína is nagyon szeretne úszó-világbajnokságot rendezni, előlük épp mi happoltuk el az egyik vb-t, majd a budapesti szavazáson nagy esélyesként elbuktak Fukuokával és Dohával szemben.

Mindezeken felül még ott van az oroszországi Kazany is, ahol Budapest előtt volt vébé legutóbb, és a FINA kifejezetten szereti a helyszínt.

Gyárfás úgy gondolja, egyedül az ukrán-szerb közös pályázat mondható előzetesen valamivel gyengébbnek a többinél.

A várakozások szerint tehát nem Magyarország a legesélyesebb, ám épp a mi példánk mutatja, hogy nem mindig a papírforma érvényesül, vagy győz éppen az a pályázó, akit a FINA legfelsőbb vezetése preferált volna - ahogy például Kínával is történt.

Főként azért van ez így, mert a szavazás titkos, így rengeteg múlik a lobbizáson, márpedig abban van egy elég erős fegyverünk, méghozzá épp Gyárfás. Ő ugyanis tagja a FINA legfelső döntéshozó szervének, a FINA Bureau-nak, amelynek 26 tagja névtelenül szavaz a helyszínről.

Gyárfás azokat az értesüléseket nem kommentálta, amelyek szerint Orbán Viktor a héten találkozhat Cornel Marculescuval, a FINA ügyvezető igazgatójával. Ellenben elmondta, hogy Marculescu nem tagja a FINA Bureau-nak, így szavazatra biztosan nem számíthatunk tőle.