Hosszú Katinka az úszás forradalmának nagykövete

2019.02.06. 11:24

Az úszás nem volt gazdaságilag egy sikeres sportág, holott rengeteg amatőr úszó van - ez volt a nyitógondolata Konstanstin Grigorisinnek, aki ezért megalapította az International Swimming League-t (ISL).

"Itt az ideje, hogy az úszás ne csak a rokonok sportja legyen, hanem a közönségé.

Hogy tömött lelátók előtt ússzanak. XIX. századi rendszert láthatunk egyelőre, most pedig nem ott tartunk. Hosszú a ceremónia, és nem dinamikus. Mi pedig izgalmas versenyt szeretnénk, hogy már délelőtt is nagy nevek jelenjenek meg, akikre kíváncsiak a nézők" - magyarázta Budapesten.

Hozzátette, hogy Katinka nagy rajongója, de szeretne többet látni belőle, mint egy vagy két perc.

"Ezért a csapatversenyben látjuk a megoldást. A nézők is jobban szeretik, ha csapatokért tudnak szurkolni, nem mindig egyénekért. Az úszók is szeretnek váltóban úszni. Szezonokban gondolkodunk, ahogy a legfontosabb sportágakban, mint a Forma-1 vagy az amerikaifutball. És showelemekkel szeretnék megtűzdelni a versenyeket."

Hosszút a sorozat nagykövetének kérte fel az üzletember, másik négy olimpiai bajnokkal együtt. A brit mellúszót Adam Peaty, az olasz Federica Pellegrini, az amerikai Ryan Murphy és az ausztrál Cate Campbell.

3-5 év alatt futtatnák fel a sorozatot - négy európai és négy amerikai csapat lenne az első idényben -, az idei hangsúlyozottan próbaév, szeptemberben kezdődik, a döntő Las Vegasban lenne decemberben. A 2020-as olimpia után is hasonlót terveznek.

Hosszú mellett várhatóan Cseh László, Milák Kristóf, Verrasztó Dávid, Késely Ajna képviseli a magyar színeket. Összesen 24 versenyző lenne egy csapatban, jelen esetben az Iron Swimben, de ez a név változhat is.

A közérthetőség kedvéért: 100 gyors lenne a férfiaknak, akkor mindegyik versenyző pontszámot kap. Ugyanígy a női 100 gyors után is. Aztán jöhetne a 100 pillangó férfiaknak és nőknek egyaránt. A végén pedig kijön egy összetett sorrend.

„Ha leülünk beszélgetni az úszásról Konstantinnal, 4 óra rögtön elrepül. Ő abban gondolkodott, hogy a liga nagykövete legyek. Aztán arra jutottunk, hogy az egyik klubot is én adjam. A pontos részleteket egyelőre még nem dolgoztuk ki.

Ez nemcsak nekem nagy lehetőség, hanem a magyar úszóknak is. Én kérhetek fel versenyzőket. A legjobb magyar úszóknak elsőségük lesz.

Szívem szerint már most tárgyalnék a legjobb magyarokkal. Ajánlatot fogok tenni, amit vagy elfogadnak vagy nem. Átigazolni nem kell, az adott versenyre szólna a klubtagságuk. Úgy vélem, jó dolgok történnek mostanában az úszásban” - vette át a szót Hosszú.

Úgy tervezi, hogy már idén is lesz hazai verseny. A világkupa október elején van, rá egy hónapra lenne az ISL-verseny.

A háromszoros olimpiai bajnok kifejtette, hogy a nemzetközi úszószövetség (FINA) nem éreztette a rokonszenvét eddig. A torinói pénzdíjas versenyt az előző év végén meg is tiltották, emiatt Cseh László is élesen kikelt.

Utána egy kisebb győzelmet már elértek a versenyzők, mert legalább nem tiltották meg a részvételt.

Párhuzamos univerzum lenne az ISL és a FINA, ő pedig mindkét ligában látja magát. Július végén világbajnokság lesz, amit értelemszerűen a FINA ír ki, azon is indul.

A FINA már most próbált válaszolni egy sorozattal, de erről a versenyzők még nem sokat tudnak.

„Azt szeretnénk elérni, ha nem tudna fenyegetőzni a FINA eltiltással, ezért örülnénk, ha egyként tudnánk megszólalni, és akkor nem tudnának senkinek sem a fülébe sugdosni, hogy el leszel tiltva, ha elindulsz. Már decemberben összeültünk, ha lesz egy érdek-képviseleti szervünk, ha egységesen tudunk fellépni, egyszerűbb lesz az életünk” - jelentette ki az úszónő.

Az úszóknak és az edzőknek is változtatniuk kell Hosszú meglátása szerint, hogy szeressenek versenyezni, ne csak egy versenyre fókuszáljanak egy évben, hanem élvezzék a csatákat.