Taxiból kiszállva szakadt el olimpiai bronzérmes úszónk térde

2019.05.10. 08:28 Módosítva: 2019.05.10. 08:36

Térdszalagszakadás miatt ketyegő bomba Kenderesi Tamás újra megsérült bal térde. A Pécsen elvégzett MR-vizsgálat egyértelműen azt mutatta ki, hogy az úszó olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás négy éven belül másodszor is belső oldalszakadást szenvedett a térdében, balszerencséjére ezúttal is a bal lábán, és pontosan azon a helyen, amelyet 2015 decemberében egyszer már műteni kellett.

„Nem úszás közben vagy erősítő edzés alatt ment ki a térdem, ráadásul úgy, hogy belém hasított a már ismert fájdalom, hanem öt héttel ezelőtt abban a pillanatban, amikor kiszálltam a taxiból, és valószínűleg nem úgy léptem, ahogy kellett volna – számolt be a július végi dél-koreai vb-re készülő válogatott úszó az SzPress Hírszolgálatnak. – Mivel a térdem másnapra sem duzzadt meg, az orvosommal együtt azt reméltük, hogy csak részleges szakadás történt, a tüzetesebb vizsgálat viszont az ennél lényegesen rosszabb feltételezést igazolta.”

A kellemetlen esemény után a tavalyi Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert, az idei világranglistán pedig – Milák Kristóf mögött – a 200 pillangón 1:53.42 perccel a második helyen álló Kenderesinek azt tanácsolták, hogy a másfél hetes leállása után egy ideig fogja vissza magát, később pedig fokozatosan terhelje a térdét. Arra is figyelmeztették, hogy ha megismétlődik a taxis eset, azonnal jelentkezzek, mert akkor haladék nélkül műtétre lesz szükség.

„Nem éppen felemelő érzés arra gondolni, és úgy edzeni, hogy a bal térdem egy ketyegő bomba, de próbálok nem ezzel foglalkozni, és úgy folytatni a felkészülésemet, mint ha mi sem történt volna. Abban egyeztünk meg az orvosaimmal, hogy amennyiben újra kimegy a térdem, a lehető leggyorsabban korrekciós műtétnek kell következnie, tehát a sérült szalag pótlásának. A szakemberek szerint az így megerősített térdemmel életem végéig nem lesz már bajom, akármeddig is sportolok, és bámennyire is terhelem a lábaimat. Ha viszont nem rosszabbodik a helyzet, lehet, hogy a gyógytorna is megteszi, és műtétre csak a világbajnokság után kell jelentkeznem. Egy biztos: az olimpia előtt mindenképpen rendbe kell tenni a térdemet. ”

Kenderesi Tamás már többször is felépült, és most sem adja fel, de arról az egyetlen VB előtti versenyéről – a belga nyílt bajnokságról -, ami állapotfelmérő és talán önbizalom-növelő is lehetett volna az olimpia előtti év legnagyobb erőpróbája előtt, lemarad.