Nem egyszerű kezelni a ranglistavezető Szabó honosítását

2019.06.05. 08:41

Ahogy a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) tudatta, nincs akadálya annak, hogy a zentai születésű, de régóta magyar állampolgársággal rendelkező Szabó Szebasztián a júliusi világbajnokságon már magyar színekben versenyezzen.

A FINA ugyanis engedélyezte, hogy a 2017-ben még szerb válogatott Szabó ott lehessen a dél-koreai vb-n, 50 pillangón be is verekedte magát rögtön a csapatba. 100 pillangón vezeti a világranglistát, de ott már mindkét hely foglalt volt, és a korábbi válogatási elveknek megfelelően Cseh László és Milák Kristóf indulhat.

Az SzPressz Hírszolgálat a két versenyző edzőjét szólaltatta meg.  

„Nincs mese, ez egy új kihívás a számunkra, illetve más magyar úszóknak is” – jelentette ki Selmeci Attila, a vb-ezüstérmes és Európa-bajnok Milák Kristóf mestere.

Számítottunk erre a fordulatra, mégsem mondhatom azt, hogy fel voltunk készülve az új helyzetre. A dolognak van egy jó és egy rossz oldala.

A jó az, hogy Szabó csatasorba állításával csak ütőképesebb lehet a magyar válogatott, ugyanakkor az erősítés éppen azoknak a magyar úszóknak – gondolok Cseh Lacira és Kristófra – a dolgát nehezítheti meg, akik a jövőben érmeket szeretnének szerezni. Még érzékenyebb lesz a helyzet a jövő évben, hiszen a tokiói olimpián egy-egy számban nemzetenként csak két versenyző állhat rajthoz.

Selmeci reméli, hogy a tehetséges Szabó honosítása nem indít el egy folyamatot, mert a magyar úszósport eddig elsősorban saját erőből termelte ki a nagyságait.

Hasonló a véleménye Plagányi Zsoltnak, a Cseh László felkészülését irányító szakembernek, aki ugyan nem félti tanítványát Szabótól, de nem is lelkesedett a keddi bejelentés hallatán.

„A FINA engedélyétől még nem állt fejére a világ, de kaptunk egy jelzést, ami gondolatokat ébreszt, és aminek a következményeit nem lesz egyszerű kezelni. A júliusi világbajnokságon induló válogatottunk összeállítását adottnak lehet tekinteni, a gondok inkább jövőre jelentkezhetnek, például az Európa-bajnokságon. Előfordulhat, hogy a döntő előtt éppen az új rivális keresztezheti annak a versenyzőnek az útját, aki eddig a hazai éllovas volt. A magyar úszósportnak nem kizárólag, de elsősorban a hazai utánpótlásra kell támaszkodnia. Kész versenyzők importja sem rossz dolog, egészen addig, amíg nem válik szokássá, és nem alakul ki olyan, vagy ahhoz hasonló helyzet, mint a profi kézilabdacsapatokban.

Ami Szebasztiánt illeti, ő a sprintszámok embere, nem hinném, hogy a 200 pillangón kihívást jelentene a legjobb magyaroknak, ami pedig az 50 méteres távot illeti, az nem olimpiai versenyszám

– hangsúlyozta Plagányi.

Szabó vb-részvétele tehát biztosított, olimpiai részvételéhez azonban még nem elég, ha a válogatókon jól szerepel, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is engedélyezni kell az indulását. Az Olimpiai Charta ugyanis egyértelműen fogalmaz: három évnek el kell telnie az országváltás után.