Elemér
-1 °C
10 °C

Gyurta az élen úszva kapott asztmarohamot, Rasovszky rosszul lett 25 km-en a vb-n

2019.07.19. 08:53

Drámai versenyt hozott a magyarok számára a nyílt vízi úszás 25 km-es száma a kvangdzsui vizes világbajnokságon. Gyurta Gergely jelentős előnnyel vezetett, amikor, – mint később kiderült – asztmás rohamot kapott, és végül nagy nehézségek árán a 10. helyen fejezte be a versenyt.

„Ezt nem hiszem el" – tört ki Gyurtából a verseny után a keserűség a Nemzeti Sport beszámolója szerint.

Egy egész éves munkám veszett kárba. Nagyon jó erőben éreztem magam, és mégis a semmivel megyek haza...

Gyurta elkeseredettsége teljesen érthető. A roppant balszerencsés úszó asztmás, ami általában nem okoz számára különösebb problémát, pénteken viszont a lehető legrosszabbkor, a mezőny élén haladva, a világbajnoki aranyéremért vívott verseny utolsó kilométereihez érve lett rosszul.

A vb hivatalos oldalán közölt időeredmények szerint a 17. résztávnál, vagyis 3,75 kilométerrel a cél előtt Gyurta Gergely több mint egy perccel vezetett a második helyen úszó olasz Alessio Occhipinti előtt.

Ez még egy ilyen hosszú távon is jelentős előnynek számít. A 18. időmérő ponthoz érve – 2,5 km-re a céltól – ebből alig 15 másodperc maradt, az utolsó résztávra pedig nemhogy előnye nem volt, de egészen a kilencedik helyig esett vissza, és végül a tizedik helyen ért célba.

Rasovszky Kristóf az 5 km-en szerzett aranyérme és a 10 km-en megszerzett olimpiai kvótája után viszonylag nyugodtan várhatta a 25-km-es távot, amit saját maga bevallása szerint sem tudja, hogy miért vállalt be, amikor előre tudja, hogy kínszenvedés vár rá pénteken. Így is lett.

Amikor már második alkalommal hánytam a vízbe, éreztem, hogy valami nem stimmel.

Azt hiszem, így is képes lettem volna teljesíteni a távot, de mivel voltak, akik már elmentek mellettem, inkább jeleztem a bíróknak, hogy vegyenek ki a vízből” – számolt be megpróbáltatásairól és a verseny feladásának okáról Rasovszky a verseny után.

A nők mezőnyében Olasz Anna hatodik, Sömenek Onon Kata pedig a nyolcadik helyen ért célba. A versenyszám embert próbáló jellegét jól érzékelteti Olasz Anna nyilatkozata is, aki már az első kör után a végét várta.

„Minden körben megkérdeztem az edzőmet, Gellért Gábort, nem fújják-e le a versenyt” – mondta Olasz utólag, aki a Nemzeti Sportban idézett nyilatkozata szerint „tulajdonképpen elégedett” volt a hatodik hellyel.

Egyedül Sömenek Onona Kata számára telt el különösebb izgalmak nélkül a végtelen hosszú táv teljesítéséhez szükséges idő. „Biztos furcsán hangzik, de csak úgy eltelt számomra ez az öt óra” – nyilatkozta célba érése után az úszó, aki több pozitívumot is látott a versenyben.

„Csak az utolsó körben éreztem, hogy ezt lassan nem bírom, és az biztató, hogy ilyen későn jött ez az érzés. Annával végig össze tudtunk dolgozni, ennek külön örülök.”

FINA VIZES VILÁGBAJNOKSÁG, KVANGDZSU, NYÍLT VÍZI ÚSZÁS

25 KM, FÉRFIAK

1. Axel Reymond (Franciaország) 4:51:06.2 óra 2. Kiril Beliajev (Oroszország) 4:51:06.5 3. Alessio Occhipinti (Olaszország) 4:51:09.5 ...10. GYURTA GERGELY 4:52:57.5 Rasovszky Kristóf feladta a versenyt.

25 KM, NŐK

1. Ana Marcela Cunha (Brazília) 5:08:03.0 óra 2. Finnia Wunram (Németország) 5:08:11.6 3. Lara Grangeon (Franciaország) 5:08:21.2 ...6. OLASZ ANNA 5:11:51.5 ...8. SÖMENEK ONON KATA 5:11:54.7