Négy-öt érmet vár a kapitány az úszóktól

2019.07.19. 16:41
A sportág "mérhetősége" miatt továbbra is kitart a négy-öt érem reménye mellett Sós Csaba, a kvangdzsui világbajnokság vasárnap rajtoló úszóversenyeire készülő magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Sós a helyszínen a felkészülés befejező fázisáról az MTI-nek azt mondta, volt ugyan némi kockázat abban, hogy az utolsó edzőtábort Gimcson városában tartották, de minden tökéletes volt, az ottani kiváló körülmények nem jelenthetnek kifogást a szereplésre.

Szerinte Kvangdzsuban nagyszerű, hogy a szervezők az olimpiákhoz hasonlóan szállásolták el a csapatokat: "Mindenki egy helyen lakik, mint egy lakótelepen. Az uszoda csodálatos, az egyik fele olyan mint a Duna Aréna, impozáns létesítmény, jó érzés ide jönni."

A várható szerepléssel kapcsolatban a kapitány továbbra is kitart a számok mellett:

Ez egy mérhető sportág, a világranglista azt mondja, hogy Hosszú Katinkának két versenyszámban is nagyon jó esélye van aranyra, mint ahogyan Milák Kristóf és Kenderesi Tamás is az első-második, valamint Verrasztó Dávid is a legjobbak között van

- mondta Sós Csaba, aki szerint ha Hosszú az idei legjobbjai közelében úszik, akkor egész biztosan nem tudják megverni. Hosszú edzője, Petrov Árpád így látja a következő napokat: a jövő naplója.

Sós Csaba megjegyezte, Kapás Boglárkától és Késely Ajnától számít még döntőbe jutásra, az olimpiai kvalifikáció miatt pedig szinte az összes váltószámban indít majd csapatot. Kivétel ezek közül az ötkarikás programban nem szereplő 4x50 méteres vegyes gyorsváltó, illetve a 4x100 méteres női gyorsváltó. Utóbbira azért nincs lehetőség, mert a lehetséges csapattagok mindegyike - Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Késely Ajna és Kapás Boglárka - is "elfoglalt" lesz a nyitónapon.

Két évvel ezelőtt a Duna Arénában a 4x100 méteres férfi gyorsváltó bronzérme volt az egyik legnagyobb szenzáció, ennek lehetséges megismétlésével kapcsolatban azonban óvatosan fogalmazott a kapitány: "Azt azért látni kell, hogy előtte soha nem voltunk döntőben ebben a számban, de azért reménykedem, mert hogy úgy mondjam, hosszabb lett a kispadunk. Ha bejutnak a döntőbe, az már egy nagyon jó teljesítmény, ott a reális eredmény a hatodik-nyolcadik hely, de azt mindjárt hozzáteszem, hogy a Duna Arénában még ennyi sem volt."

A kilencedik világbajnokságán szereplő Cseh Lászlóról szólva Sós Csaba azt mondta, az 50 és 100 méter pillangóról ezúttal 200 méter vegyesre visszatérő veteránnak utóbbi számban véleménye szerint

nem lehetnek vérmes reményei, de annyi meglepetést okozott már..., benne van a Cseh Laci féle konstans.

A 18. vizes világbajnokság úszóversenyeit vasárnaptól rendezik a dél-koreai Kvangdzsuban.