Késely Ajna döntős 1500 méter gyorson a vizes vb-n

2019.07.22. 08:55 Módosítva: 2019.07.22. 14:00

Késely Ajna a negyedik idővel jutott döntőbe 1500 méter gyorson hétfőn a kvangdzsui világbajnokság úszóversenyinek második napján. A délelőtti selejtezőkben érdekelt magyarok közül Kozma Dominik 200 méter gyorson, Bohus Richárd pedig 100 méter háton folytathatja az esti elődöntőkben – írja az MTI.

 A magyar versenyzők közül először Hosszú Katinka és Burián Katalin ugrott volna medencébe 100 méter háton, Hosszú azonban visszalépett, Burián pedig legjobbjától jócskán elmaradva, 1:01.22 perces eredménnyel a 23. helyen végzett, így nem jutott tovább. A vegyes zónában később elmondta, nagyon rosszul sikerült a felkészülése, ráadásul asztmás, így a rendkívül magas páratartalom is ellene dolgozik.

A férfiaknál ugyanebben a számban Bohus Richárd ugrott medencébe, 54.07 másodperccel, egyéni legjobbjától mindössze nyolc századdal elmaradva kicsúszott az elődöntőből és a 18. lett.

Úgy kezdtem, ahogy terveztem, csak a végét nem bírtam. A lábaim nem vittek sajnos. Karral jól ment, talán azért, mert az idén - miután végre elkerültek a vállsérülések - kicsit többet dolgoztunk felsőtestre, kevesebb volt a lábazás, lehet, ez látszik. Sajnálom, ennél jobbat akartam, de most ez ennyi volt.

– nyilatkozta Bohus, aki végül mégis bejutott az elődöntőbe, miután a vb illetékesei úgy döntöttek, hogy a leszakadt lábtámasz miat egyedül úszó olasz Simone Sabbioni mellett a két tartalék is úszhat a két elődöntőben.

Női 100 méter mellen Sztankovics Anna 1:08.64-gyel ugyan egyéni legjobbjától (1:08.05) nem sokkal maradt el, de ez csak a 22. helyre volt elég. Sztankovics ugyanakkor nem bánkódott, mint mondta, itt nem is a helyezés volt a lényeg, hanem, hogy jobban fel tudja építeni az úszását, mint mondjuk tavaly az Európa-bajnokságon. Ötvenen a tizenötödik idő az enyém, ott szeretnék elődöntőt úszni, na meg ott van még a vegyesváltó is – tette hozzá az úszónő.

Kozma Dominik 200 méter gyorson közvetlenül a tízszeres világbajnok kínai Szun Jang mellett úszhatott. A két évvel ezelőtt a Duna Arénában hatodik magyar versenyző 150-nél még vezetett, de a végén kicsit kiengedett, így végül 1:46.55-ös idővel összesítésben nyolcadikként ment tovább. Szun miatt egyébként kisebb botrány is volt már a vizes vb-n,  a férfi 400 méter gyorson ezüstérmes ausztrál Mack Horton nem volt hajlandó felállni a doppinggyanúba keveredett kínai mellé.

A délelőtti utolsó számba Késely Ajna 1500 méter gyorson ugrott medencébe, és azután, hogy vasárnap országos csúccsal lett negyedik 400 méteren, a leghosszabb távon is bizonyított:

egyéni legjobbját (16:03.22) alaposan megjavítva 15:54.48-cal ért célba.

Késely elmondta, kicsit félt ettől a számtól, mert úgy érezte, hogy a tegnapi nagyon sokat kivett belőle, és a bemelegítés sem sikerült a legjobban, de végül egy remek kis délelőtti úszás jött ki ebből. Az úszónő így végül kedden úszhat az 1500 méter gyors fináléjában. A döntőket és az elődöntőket közép-európai idő szerint 13 órától rendezik.