Az úszók kiborultak és úgy mutogatnak rá: lilát pisil

GettyImages-1163339769
2019.07.23. 18:51
A kvangdzsui vizes világbajnokság első számú közellensége Szun Jang, a kínai csodaúszó. A háromszoros olimpiai-, és tizenegyszeres világbajnok pályafutását sorozatos botrányok kísérik, az uszodában egyetlen barátja sincs, ezúttal botrány tört ki mindkét éremátadóján. Viszont a vízben egy egész nemzet áll mögötte. Nem egyszer kapták doppingoláson, de eddig megúszta. Pedig egyik úszótársa kimondta: mindenki láthatja, hogy lilát pisil.

A hétvégi éremátadós botránya után ismét reflektorfénybe került Szun Jang először a 2008-as pekingi olimpián tűnt fel. Az akkor még csak 16 éves, a világ számára szinte teljesen ismeretlen úszó 1500 méteres gyorsúszásban 14:48.39-as idővel jutott döntőbe, ahol végül nyolcadikként végzett. Egy évvel később, a római cápadresszes világbajnokságon már megszerezte élete első felnőtt érmét, 1500-on harmadik lett.

Majd a következő nagy ugrás ismét egy hazai rendezésű világeseményen következett. A 2011-es shanghaji vizes vb-n 800 és 1500 méteren is világbajnok lett, 1500-on Grant Hackett tízéves világcsúcsát döntötte meg 14:34.14-es idővel.

A londoni olimpián már a gyorsúszószámok legnagyobb esélyese volt. A 400 méteren olimpiai-, az 1500-on újabb világrekorddal nyert, saját világrekordján három másodpercet is javított, 

a 14:31.02-es ideje 1500-on még mindig az aktuális világcsúcs.

A döntőt egy kis közjáték is megelőzte, Szun Jang kiugrott a rajtnál, miközben a döntő többi tagja dermedten állt a rajtkövön. A szabályok szerint ilyenkor ki kell zárni az úszót, valószínűleg Szun Jang is erre számított a medencében, ezért csapott dühösen a vízbe. Azonban Szun másodjára is felállhatott a rajtkőre, amit később azzal magyaráztak, hogy a kínai úszót a zajongó tömeg zavarta meg.

Hét nap elzárás

2013 őszén Szun nem a sportsikereivel, hanem azzal került be a hírekbe, hogy egy Porsche Cayenne-nel közlekedési balesetet okozott Kínában, majd kiderült, hogy jogosítványa sem volt. Az eset annyiban kihatással volt a sportra, hogy a kínai szövetség pedagógiai célzattal néhány hónapra felfüggesztette Szun versenyzési jogát, pénzbüntetést, sőt még hét nap elzárást is kapott, amivel az állam azt akarta bizonyítani, hogy a törvényeik előtt mindenki egyenlő.

Azért Szun külön cellát kapott, tévézhetett is, és a kedvéért a teljes börtön egy hétig vegán ételekre állt át, mert Szun Jang attól tartott, hogy az esetlegesen szennyezett húsételekkel tiltott anyagokat vihet be a szervezetébe.

Utólag minimum megmosolyogtató ez az aggodalom.

2014 tavaszán ugyanis trimetazidinnal bukott le a kínai bajnokságon.

Ez a serkentő hatású szer abban az évben került fel a WADA doppinglistájára, versenyen kívül lehet használni, viszont versenyen csak orvosi engedéllyel, amelynek használatát a sportolónak előre kell jelentenie. Szun a szívproblémái miatt rendelkezik ilyen orvosi engedéllyel (TUE), viszont ezt elfejtette előre jelezni.

Végül három hónapos eltiltást kapott, de az ügy csak az év végén került nyilvánosságra, amikor már letöltötte az eltiltást. Ausztráliában viszont nem kértek többet Szunból, megtagadták tőle, hogy a jövőben náluk készüljön fel a versenyeire.

A kalapácsos igazságosztó

Ennél is nagyobb visszhangot keltett az az eset, amikor tavaly szeptember 4-én, egy kínai verseny után doppingellenőrök akartak mintát venni tőle. A sportolóknak előre kell jelezniük, hogy mikor és hol állnak készen a doppingvizsgálatokra, Szun erről az időpontról egy órát késett, amivel már önmagában doppingvétséget követett el.

Az ellenőröknek végül sikerült vért venniük tőle, de az eljárás során több szabálytalanságot is elkövettek, ezeknek később döntő jelentőségük lett. A három ellenőrből kettőnek nem volt teljesen rendben az akkreditációja, és amikor Szun és stábja ezt észlelte, az úszó utasította csapata tagjait, hogy semmisítsék meg a mintákat.

Ezután Szun Jang testőre egy kalapáccsal szétverte a vérmintát tartalmazó fiolákat.

A második doppingvétség miatt akár örökös eltiltás is várhat a sportolókra, de Szun ügyvédei megtámadták a szabálytalanságokra hivatkozva az eljárást. A jogászkodás bejött, a döntést megsemmisítették, így Szun hivatalosan nem követett el újabb doppingvétséget.

GettyImages-1163257206
Fotó: Clive Rose / Getty Images Hungary

Verekedés a brazil úszónővel

Szun Jang az említett doppingügyi bűvészkedése miatt sem örvend nagy népszerűségnek az úszók körében, amit jól szemléltetnek a magyar gyorsúszó, Kozma Dominik szavai a most zajló kvangdzsui világbajnokságról:

Ezt az embert ignorálni kell. Egy szót nem beszéltünk vele soha, ő az egyetlen, akit hárman öltöztetnek, mindig egy másik úszó hozza helyette az akkreditációs kártyáját. Azt gondolom, egész Kína mögötte áll.

De nemcsak a doppinggyanúról van szó. A kazanyi vébén Szun váratlanul visszalépett az 1500 gyors döntője előtt, hivatalosan rosszullétre hivatkozott. De gyorsan elterjedt a hír, hogy inkább az állt a döntés mögött, hogy a bemelegítőmedencében összebalhézott a brazil úszónővel, Larissa Oliveirával.

Egy brazil edző szerint, amikor Szun utolérte Oliveirát, a lábánál fogva visszahúzta, majd átverekedte magát rajta. Az eset előzménye, hogy a kínai gyorsúszóval többen is összebalhéztak, és megpróbálták elmagyarázni neki, hogy a medence nem csak az övé.

Lilát pisil

Szun Jang a három hónapos eltiltás után végül ott lehetett a riói olimpián, ahol 200 méteres gyorsúszásban lett első. Camille Lacourt, a világbajnok francia hátúszó ezután csak ennyit mondott:

Szun Jang lilát pisil. Ha ránézek a dobogóra, a rosszullét kerülget.

A kvangdzsui vizes vébén az ausztrál Mack Horton nem is volt hajlandó felállni a dobogóra Szun mellé az 1500 gyors döntője után. Az ezüstérmes azzal jelezte, hogy nem ismeri el Szun aranyérmét, hogy végig térdelt mellette az érmek átadásán.

Horton és Szun rivalizálása nem Dél-Koreában kezdődött, Rióban Horton a 400 gyors győzelme után egyszerűen csak doppingos csalónak nevezte Szunt. Horton sértő megjegyzése miatt 300 ezer kínai háborodott fel a szavain, és bocsánatkérésre szólították fel az ausztrált.

De ne higgyük, hogy holmi féltékenykedésről van szó: a női úszók is ugyanúgy rossz szemmel nézik Szun Jang ügyeit. Pár nappal ezelőtt az amerikai úszónő, Lilly King is az eddig tabunak számító doppingkérdést feszegette, mivel szerinte a most zajló világbajnokságon is indulnak olyanok, akik doppingszereket használnak.

A végtelenül negatív megítélése miatt még a szerencséje is csak tovább rontott a helyzeten. A kvangdzsui világbajnokságon a 200 méteres gyorsúszásban második lett a litván Danas Rapsys mögött, de a célba csapás után nem sokkal a litvánt szabálytalan rajtja miatt kizárták, így Szun Jang lett a győztes.

A közönség nem kínai része ezután kifütyülte a medencében egyedül ünneplő Szunt. A dobogó harmadik fokára két úszó, az orosz Martin Maljutyin és a brit Duncan Scott állhatott, akik azonos időt úsztak. Az éremátadónál folytatódott Szun harca a világgal, mielőtt felállt volna a pódiumra, Szun összeszólalkozott a brit úszóval, miközben az öklét rázta felé. Scott válaszként azzal protestált, hogy nem állt Szun mellé a közös fotózáskor. A brit úszó látványosan próbált a lehető legtávolabb lenni Szuntól, aki ezt nem hagyta szó nélkül, odalépett Scotthoz, és egyszerűen csak vesztesnek nevezte. Pár napon belül második eredményhirdetése is botrányba fulladt.

 Az úszásban nem számít egyedülálló jelenségnek, hogy egy versenyzővel szemben szinte a teljes úszótársadalom összezár. Az elmúlt években nem volt olyan olyan verseny, ahol Lilly King ne emelt volna szót a korábban eltiltott orosz úszónő, Julija Jefimova ellen. Ám itt az olimpiai bajnok egyértelműen Szun Jang doppingügyére utalt, szomorúnak tartja, hogy a kínai eddig - eljárási baki miatt - megúszta az ügyeit. 

(Borítókép:  Clive Rose / Getty Images)