Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Milák nagy idővel kezdett a királyi számban, Hosszú kiesett gyorson

2019.07.23. 05:03

A kvangdzsui vizes világbajnokságon bemutatkozott a másik nagy magyar favorit, Milák Kristóf.

A Sós Csaba kapitány által egyszerűen csak királyi számnak nevezett 200 pillangón nem úszott a budapesti világbajnokságon, két éve százon jött be a második helyre.

Mivel Milákot nevezték a legjobb idővel, az utolsó előfutamban a négyes pályát kapta magyar idő szerint kedd hajnalban, és a japán Szetóval különpárharcot vívtak, amiből a magyar került ki győztesen. 1:54,19-es ideje tekintélyt parancsoló. A japán 1:54,56-nál állította meg az órát.

Őszintén mondom, ez jólesett. Amikor megtudtam, hogy mellettem úszik a japán, már biztos voltam benne, jó kis futam lesz, ennek ellenére ez nagyon könnyed volt, igazából kétszer gyorsítottam bele, a második forduló után és az utolsó tizenöt méteren.

Szerintem az elődöntőben egy ugyanilyen idő elég lehet, de arra is fel vagyok készülve, ha esetleg nem” – nyilatkozta a 19 éves Milák.

A szám másik magyar indulójának, Kenderesi Tamásnak javulnia kell. 1:56,82-es ideje csak a tizenegyedik legerősebb a mezőnyben, a nyolcas döntőbe jutáshoz várhatóan 1:56 alá kell mennie. Kenderesi szalagszakadással versenyez, hazatérése után kórházba megy, operálják.

A dél-afrikai címvédő, Chad le Clos 1:56,17-tel ért célba.

Hosszú Katinka hétfői győzelme után még nem volt biztos abban, hogy 200 gyorson elindul. Ő ott állt a rajtkövön, és 1:59,34-et teljesített, ami a 17. legjobb idő volt a rangsorban. Vagyis éppen kicsúszott a középdöntőből. Az amerikai Katie Ledecky nem vállalta ezt a számot, az amerikai csapat közleményben tudatta, hogy az orvosi stábbal konzultálva visszalép.

Azt írták, amióta megérkezett Dél-Koreába, nem érzi jól magát, és elkerülhetetlen volt ez az óvintézkedés.

200 gyorson a svéd Sarah Sjöström volt a leggyorsabb, mintha be akarta volna bizonyítani, hogy csak kisiklás volt a 100 pillangóban a második helye.

A keddi döntőkben Kozma Dominik lesz először érdekelt, 13.02-kor kezdődik a 200 gyors, ahová a hatodik idővel jutott be, de szoros csata lesz, mert az első és az utolsó eredménye között 9 tized a különbség. 13.10-kor kezdődik az 1500 gyors döntője, ahová Késely Ajna a negyedik legjobb idővel jutott be, de a legjobb pozícióból visszalépő Ledecky visszalépése után várhatóan nagy harcban lesz az érmekért.