Pénzbüntetést kért az ügyészség Kenderesi Tamásra

D  AS20190719609
2019.07.31. 14:52

A kvangdzsui ügyészség azt javasolja a bíróságnak, hogy 3 millió dél-koreai vonra büntessék Kenderesi Tamást a szexuális zaklatás miatt – jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség. Ez nagyjából 2500 amerikai dollár, és 720-730 ezer forint körüli összegnek felel meg.

Az ügyészség közlése szerint Kenderesi ezt az összeget már be is fizette, és kérte, hogy engedjék haza Magyarországra. Az ügyben a dél-koreai bíróság dönt, és amennyiben kisebb lesz a pénzbüntetés összege, a különbözetet visszatérítik az úszónak.

A magyar úszót vasárnap egy szórakozóhelyről vitték el ittas állapotban, miután egy 18 éves lány kihívta a rendőröket Kenderesi állítólagos zaklatása után. Kenderesi elismerte ugyan, hogy hozzáért a lányhoz, de tettét megbánta, bocsánatot is kért, a zaklatást viszont tagadta. Kenderesi helyzetét az is rontotta, hogy nem volt nála semmilyen igazolvány, sem akkreditációs kártya.

Ez is közrejátszott abban, hogy a hatóságok úgy döntöttek: a vizsgálat ideje alatt, vagyis tíz napig nem hagyhatja el az országot. A rendőrség hétfőn vádemelési javaslattal fordult az ügyészséghez. Az ügyészség pedig most fordult a bírósághoz, és pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Közben Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke azt nyilatkozta a sportolóról:

Biztosan fegyelmi bizottság elé állítom! Azt viszont nem tudom, milyen büntetésre számíthat. Erről a bizottság határoz majd a koreai jegyzőkönyv és az úszó vallomása alapján.

A kiszabható szankciók között szerepel a szóbeli figyelmeztetéstől és írásbeli megrovástól kezdve a pénzbüntetés, a juttatások megvonása, de akár el is tilthatják Kenderesit a versenyektől és/vagy edzőtáboroktól. Wladár Sándor azt is kijelentette, hogy a szövetség sem az óvadékot, sem az esetleges büntetést nem fogja állni az olimpiai bronzérmes úszó helyett.

(Borítókép: Kenderesi Tamás edz két nappal az úszóversenyek kezdete előtt a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 19-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)