Úszóelnök: Biztosan fegyelmi elé állítom Kenderesi Tamást

2019.07.31. 11:50

A tervek szerint csütörtökön utazhat haza Dél-Koreából Kenderesi Tamás úszó, akit szexuális zaklatással vádoltak meg. Az ügye azonban biztosan folytatódik: az úszószövetség fegyelmi bizottsága elé kell állnia.

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke a Borsnak azt mondta:

Biztosan fegyelmi bizottság elé állítom! Azt viszont nem tudom, milyen büntetésre számíthat. Erről a bizottság határoz majd a koreai jegyzőkönyv és az úszó vallomása alapján.

A kiszabható szankciók között szerepel a szóbeli figyelmeztetéstől és írásbeli megrovástól kezdve a pénzbüntetés, a juttatások megvonása, de akár el is tilthatják Kenderesit a versenyektől és/vagy edzőtáboroktól.

Wladár Sándor azt is kijelentette, hogy

a szövetség sem az óvadékot, sem az esetleges büntetést nem fogja állni helyette.

A Blikknek Wladár azt mondta: „Ha bizonyosságot nyer a vétke, megkapja a méltó büntetését Magyarországon is. Nem tűröm a hazugságot, ezért odakint nyomatékosan megkértem mindenkit, hogy ne a saját érdekeit nézze, hanem az igazat mondja el.” Wladár azt mondta: Kenderesi az esetnél egyedül volt, és bár a klubban több magyar sportoló is tartózkodott, ők nem láttak semmit. 

A magyar úszót vasárnap egy szórakozóhelyről vitték el ittas állapotban, miután egy 18 éves lány kihívta a rendőröket Kenderesi állítólagos zaklatása után. Kenderesi elismerte ugyan, hogy hozzáért a lányhoz, de tettét megbánta, bocsánatot is kért, a zaklatást viszont tagadta. Kenderesi helyzetét az is rontotta, hogy nem volt nála semmilyen igazolvány, sem akkreditációs kártya.

Ez is közrejátszott abban, hogy a hatóságok úgy döntöttek: a vizsgálat ideje alatt, vagyis tíz napig nem hagyhatja el az országot. A rendőrség hétfőn vádemelési javaslattal fordult az ügyészséghez.

Kenderesi ügyében még nincs bírósági döntés, azért engedték haza, mert letétbe helyezte a lehetséges pénzbüntetésének maximumát. A Blikk szerint ez nem éri el az egymillió forintot. A Nemzeti Sport úgy értesült, Kenderesi vétségének nem akkora a súlya, hogy elzárást lehetne kiszabni, ezért maximum pénzbüntetés lehet az ügy vége. Kenderesi kedden a teljes összeget utalta át. Ha számára kedvezőbb ítélet születik, visszakap belőle.

Wladár az Inforádiónak megismételte, a jövőben megtiltja, hogy a versenyzők a verseny végeztével elmenjenek a diszkózni, vagy alkoholt igyanak.  Mint mondta, ezt majd átbeszélik a sportolói bizottsággal. És ez nem csak a Kenderesi-ügy tanulsága, hanem a pár nappal ezelőtt halálos diszkóbaleseté is, amelyet "a mieink is csak azért úsztak meg, mert éppen a vasgerendán álltak, amikor a galéria közepe beszakadt". Wladár Sándor azt mondta, Kenderesi Tamás is a helyszínen volt a szerencsétlenség idején, a női vízilabdásokkal beszélgetett, az volt a szerencse, hogy kiment abban a pillanatban, amikor a baleset történt.