Gyárfás lemondott úszószövetségi posztjairól, de nem fogadták el

D  AS20190720340
2019.08.06. 09:49

Sem az Európai Úszószövetség (LEN), sem a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) nem fogadta el Gyárfás Tamás lemondását, amit a sportvezető azután nyújtott be, hogy múlt héten az ügyészség vádat emelt ellene a Fenyő-gyilkosság ügyében, mert a két szervezet vezetőjének álláspontja szerint az ítélet megszületéséig megilleti őt az az ártatlanság vélelme – értesült a Magyar Nemzet.

A lap az ügyben megkereste Gyárfást, aki azt mondta, hogy Cornel Marculescu, a FINA igazgatója és Paolo Barelli, a LEN elnöke is támogatásáról biztosította őt a múlt heti döntés után. Arra a kérdésre, hogy nem vet-e rossz fényt az országra, hogy egy gyilkossági ügyben vádolt személy képviseli nemzetközileg, csak annyit válaszolt, hogy 

ártatlannak tartja magát, és biztos abban, hogy a bírósági eljárás az ő igazát támasztja majd alá. 

A vádirat szerint Gyárfás az 1990-es évek meghatározó jelentőségű médiavállalkozója volt, akárcsak Fenyő János sértett, aki egy videókazetta-terjesztő és egy napilapot kiadó gazdasági társaságnak is vezérigazgatója volt.

Gyárfás és Fenyő között az 1990-es évek közepétől üzleti vita, hatalmi harc és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki. A vádirat szerint Gyárfás 1997-ben elhatározta, hogy a játszma végleges lezárása érdekében megöleti Fenyőt. Emiatt 1997 szeptemberében megbízott egy, az éjszakai életből közismert személyt, Tasnádi Pétert, hogy ölesse meg Fenyőt. Tasnádi a megbízást 12 millió forintért vállalta, azonban miután átvett 6 millió forint előleget, nem teljesítette a „feladatot”. Emiatt Gyárfás megbízta Portik Tamást, akit 1994 óta ismert, hogy ölesse meg Fenyő Jánost.

A vád szerint Portik a megbízást elfogadta, és rávette Jozef Roháčot Fenyő megölésére. Roháč 1998. február 11-én a késő délutáni órákban a II. kerület, Margit utcán a piros lámpánál, az autójában várakozó Fenyőhöz lépett, és egy gépfegyverrel kivégezte.

A Fővárosi Főügyészség Gyárfás Tamás ellen felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. Portik Tamással kapcsolatban – a megfelelő eljárási rend alapján – a Fővárosi Főügyészség korábban perújítási indítvány előterjesztésére tett javaslatot a Fellebbviteli Főügyészségnek. Az ügy hátteréről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

(Borítókép:  Gyárfás Tamás a Nemzetközi Úszószövetség a FINA alelnöke a szinkronúszásért felelős bizottság vezetője a szinkronúszás szabad kombinációs versenyének döntője előtt a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 20-án. - fotó: Kovács Tamás / MTI)  • Hírek
  • Megtakarítás