Rasovszky Kristóf összetett világkupagyőztes hosszútávúszásban

2019.08.28. 16:33

Rasovszky Kristóf a hosszútávúszó világkupa ohridi állomásán a negyedik helyet szerezte meg 10 kilométeren, és ezzel gyakorlatilag összetett első is lett. Hogy őt hirdessék ki végső győztesnek, még el kell indulnia a szezonzáró kínai állomáson is.

A világkupa szabályai szerint azok eredményei számít bele az összetettben, akik kilencből legalább hat versenyen elindulnak. Az észak-macedón Ohridban is az összetett volt a tét. A 10 kilométeres futamot Kirill Ambroszimov nyerte, de vele nem kellett Rasovszkynak számolnia. A magyar úszó a bronzéremért csatázott Matteo Furlannal, akitől végül 38 századdal kikapott.

A Dél-Koreában öt kilométeren világbajnok Rasovszky ezzel együtt elégedett lehet, az összetettben rá veszélyes úszókat, a német Waschburgert és a holland Schoutent maga mögött tartotta.

„Semmi okom a panaszra, hiszen az utolsó kínai versenyen már csak élvezni kell az úszást, ha utolsó helyen érek be, akkor is megnyerem az összetettet. Gyönyörű tiszta vízben versenyeztünk, remek időben, szebbet kívánni sem lehet nyíltvízi versenyre. Családiasabb volt a szokásosnál ez a futam, én pedig most messze vagyok a csúcsformától, a kanadai futamok óta visszavettünk, napi egyszer úsztam, akkor is mindössze 6-6,5 kilométereket. Itt most az volt a lényeg, hogy legyen egy dobogós vagy dobogóközeli hely, amivel bebiztosítom az első helyet” – idézte Rasovszkyt a Magyar Úszószövetség közleménye. 

Bár az idén először szorult le a dobogóról a Világkupa-sorozatban Rasovszky Kristóf, a 7. állomáson, Ohridban elért negyedik helyével gyakorlatilag bebiztosította összetettbeli elsőségét. Szintén negyedik lett Olasz Anna, aki ugyanebben a pozícióban áll az összetettben is.

A nőknél Olasz Anna szintén a negyedik helyen zárt – és ezzel megerősítette az összetettbeli negyedik helyét, ami 20 ezer dollárt érhet a végelszámolásnál. Itt jóval sűrűbb az élboly, a két olasz, Bruni és Bridi kőkemény csatát vív a brazil Cunhával. Anna egyébként dicséretesen tartotta a tempót mindhármójukkal, a futamot végül megnyerő braziltól csupán három másodperccel, míg a harmadik Briditől 47 századdal maradt le.