16:00, December 09.
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Hosszú egy aranynak is örülne Tokióban

2019.10.16. 09:16

Hosszú Katinka a jövő évi olimpiai programjával kapcsolatban abban biztos, hogy a két vegyesúszó számban indul, céljait illetően elmondta: egy aranyéremmel is elégedett lenne Tokióban. 

Az előző olimpián háromszoros bajnok úszó kedd este az M4 Sport Sporthíradó című műsorában úgy fogalmazott, hogy év közben nagyon sokat gondolkodik az olimpiai programon, és az ötödik olimpiájára készülve tökéletesen tisztában van a lehetőségeivel.

"A két vegyes szám adott, de ezek mellett még szeretnék úszni. Csak nem vagyok százszázalékosan biztos abban, hogy mit. És abban sem, hogy tényleg akarok-e további versenyszámot vállalni" - mondta Hosszú.

A klasszis nagy dolognak tartja, ha egy úszó egy olimpián mindkét vegyes számot bevállalja, az meg különösen nagy tett, ha mindkettőben aranyérmes lesz. Hosszú a riói olimpián a 200 méter és 400 m vegyes mellett 100 m háton győzött, míg 200 m háton másodikként zárt. 

Nagyon magasra tettem saját magamnak a lécet Rióban a három arannyal és az egy ezüsttel, de az egy kivételes és különleges teljesítmény volt, amit nem veszek alapul. Ha Tokióban egy aranyat sikerül nyernem, én már annak is nagyon örülnék.

Kiemelte, hogy a világversenyek közül azért szereti nagyon éppen az olimpiát, mert ott van a legnagyobb nyomás a versenyzőkön, és az mindenkiből mást hoz ki. 

Hosszú arról is beszélt, leginkább azért nem szereti számolni az aranyérmeit és a győzelmi sorozatait, hogy ne kényelmesedjen el, és ne dőljön hátra a biztos siker tudatában. 

Minden évben ugyanolyan keményen fel kell készülni, beletenni a munkát, gyűjteni a kilométereket, hogy év végén összejöjjön a győzelem. Azért jó néha kicsit elfelejteni, hogy ez már hányszor sikerült korábban, mert akkor ott marad ugyanaz a tűz, az akarat. Még mindig csak tanulgatom, hogy lehet minden helyen és minden fronton úgy helytállnom, ahogyan szeretnék. Ami lényegében szinte lehetetlen, ezért muszáj prioritást felállítanom. Jelenleg az úszás egyértelműen az első, így minden mással annyit tudok foglalkozni, amennyi időm marad. Azért az olimpiai felkészülés sok időt elvesz.

Hosszú csapata, az Iron Team a hét végén Dallasban, a harmadik versenyen mutatkozik be az idén debütáló International Swimming League-ben (ISL), majd egy hét múlva a következő fordulóban a Duna Arénában küzd a pontokért. Hosszú úgy érzi, nagyon izgalmas napok várnak rá és csapatára, valamint a többi úszóra. 

"Talán most a legjobb úszónak lenni: annyi lehetőség, újdonság, forradalmi dolog van. Elindult a profi liga az úszásban, mi pedig már tűkön ülünk, hiszen két forduló közben lement a sorozatból. A csapatos küzdelem teljesen más színt visz az úszásba." 

Az Iron Team célja bekerülni a Las Vegas-i döntőbe, ahová a négy európai csapat közül kettő juthat ki. 

"Nagy esélyünk van erre, de nem lesz egyszerű, mert a másik három európai is nagyon erős, rengeteg világsztárral. Ritkán látunk Budapesten ennyi klasszist, maximum a világbajnokságon volt ilyen nívós mezőny. Nagy show-val készülünk, olyan hang- és fénytechnikával, ami még nem volt a Duna Arénában" - mesélte Hosszú, aki büszke arra, hogy több fronton is részese lehet a profi ligának. 

Könnyebb csak úszóként odamenni egy versenyre, ahol minden remekül meg van szervezve és csak úszni kell. Ezúttal viszont nemcsak versenyző, hanem csapatkapitány, csapattulajdonos, szervező és a liga nagykövete vagyok egyszerre. Biztos nagyon izgalmas lesz számomra is ennyi kihívásnak megfelelni. Mindent beleadok annak érdekében, hogy minden fronton a legjobban sikerüljön, a nézők pedig olyan élményt kapjanak, ami újszerű és izgalmas az úszósportban.

(MTI/Index)   • Hírek
  • Hírek