Hosszú Katinka csapata 3. lett az úszást forradalmasító sorozatban

2019.10.21. 09:14

Az idén életre hívott International Swimming League-ben (ISL) bemutatkozott a Hosszú Katinka vezette Iron Team is. Az ISL két csoportban zajlik, a háromszoros olimpiai bajnok klubjára most került sor.

A texasi Lewisville-ben magyar idő szerint szombat és vasárnap este versenyeztek, és a legjobb magyar úszókat - Hosszú mellett Jakabos Zsuzsa és Késely Ajna, Milák Kristóf és Szabó Szebasztián is úszik - felvonultató Iron-csapat végül a harmadik helyen zárt.

Ebben a sorozatban rövid pályán versenyzik a négy csapat, és egy futamban mindegyik klub két versenyzőt nevez be. Az első kilenc pontot kap, a második hetet, utána fokozatosan eggyel kevesebbet, végül a nyolcadik helyen célba érőnek is jut egy.

A mostani sorrend így nézett ki:

  1. London Roar - 484,5
  2. Los Angeles Current - 457
  3. Iron - 402
  4. New York Breakers - 278,5

A versenyzők nagyon élvezték - nem elsősorban a pénzdíjak miatt -, folyamatosan szurkoltak egymásnak, az Eurosport közvetítésében a csapatverseny állását folyamatosan kiírták, így nem is volt olyan nehéz követni.

Ennek a sorozatnak a fináléja egészen különleges. Az 50 gyors a befejező szám. Előbb a nőknek, majd a férfiaknak. A nyolc résztvevőből az első futam után négyen kiesnek, majd a következő úszás után megint megfeleződik a létszám, így jön ki a két fős döntő. Mintha szétlövés lenne. A futamok közt a versenyzők pár percet pihennek csak, kapkodnak a levegő után, lazítanak, hogy aztán ismét ott legyenek a rajtkövön, és megint repesszenek egy levegővétel nélküli sprintet.

A következő forduló Budapesten lesz, szombaton és vasárnap a magyar közönség is megnézheti az úszókat, illetve ezt a lebonyolítási formát.

Kapás Boglárka a londoniaknál, vagyis a győzteseknél úszott. Az Ironnak a Duna Arénában nyernie kellene, hogy legyen esélye a Las Vegas-i decemberi szuperdöntőben való részvételre, mert novemberben Londonban úsznak.

A három verseny után rajzolódik ki az összetett sorrend.