A legerősebb magyar úszóválogatott indul a hazai rendezésű Eb-n

2020.02.03. 08:22

Teljes lesz a magyar csapat a 99 nap múlva kezdődő budapesti úszó Európa-bajnokságon – mondta Sós Csaba szövetségi kapitány az M1 Aktuális csatornán, írja az MTI.

A szakvezető a vasárnap esti műsorban elmondta, hogy az olimpia miatt a május 11-én rajtoló Eb kissé más jelentőséggel bír a szokásoshoz képest, az olimpiára készülő versenyzőknek egy köztes állomás lesz, ugyanakkor ezt a nézők valószínűleg nem fogják észrevenni a teljesítményeiken.

Az Eb-n a kapitány szerint a válogatott legjobbjai közül mindenki ott lesz.

„Ez egy Európa-bajnokság, amit a súlyának megfelelően komolyan veszünk, másfelől egy kiváló alkalom arra például, hogy Milák Kristóf más versenyszámokban is próbálgassa magát, vagy Hosszú Katinka megpróbálja belőni, melyek azok a számok, amelyekkel érdemes neki az olimpián foglalkozni” – mondta Sós Csaba.

Minden számban négy magyar versenyző fog indulni, így sokaknak ez lesz a nagy lehetőség az évben, de szintén kiemelt fontosságú annak a három magyar váltónak, amelyiknek ez lesz az utolsó lehetősége, hogy kvótát szerezzen a tokiói olimpiára.

A tavasz fontos vízválasztó versenye a márciusi országos bajnokság lesz, amely után több versenyző is védetté válik az olimpiára. Sós elmondta, azokban a számokban, melyekben kettőnél több A szintes úszó van, kijelöli a két indulót; ahol pedig kettő vagy egy A szintes versenyző van, azokban ők biztos olimpiai indulókká válnak, azaz később már nem lehet őket megelőzni.

A szakvezető emlékeztetett rá, hogy tavaly a vb előtt ugyanígy járt el, így jelölte ki például Kapás Boglárkát és Szilágyi Liliánát 200 pillangón az indulásra, és ezen később sem változtatott, annak ellenére, hogy Hosszú Katinkának lényegesen jobb ideje volt például Kapásnál.

Utóbbi pedig végül világbajnok lett, ami igazolta a döntését.

Az országos bajnokságra március 24. és 28. között, az Eb-re pedig május 11. és 24. között kerül sor egyaránt a budapesti Duna Arénában.  • Bérelnék
  • Bankszámla