Rasovszky lett az év úszója a FINA-nál, de a díját egyelőre nem veheti át

2020.02.07. 18:24 Módosítva: 2020.02.07. 20:40

Rasovszky Kristóf lett az év nyíltvízi úszója 2019-ben a férfiak mezőnyében a Nemzetközi Úszószövetségnél. A FINA-díjazottak listáján rajta kívül idén nem szerepel más magyar – derül ki a Magyar Úszószövetség közleményéből.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Rasovszky januárban az Európai Úszószövetségnél, a LEN-nél is a tavalyi év legjobbja lett. LEN Award szavazás útján lett a 22 éves magyar világbajnoké, a szavazáson az európai szövetségek és LEN-tisztviselők voksoltak. A FINA-nál viszont az egész éves teljesítményt értékelő kritériumrendszer alapján lett a legjobb. Az előre kihirdetett pontértéktáblázat alapján a Joszuban, 5km-en szerzett világbajnoki címe mellett a 10km-en elért 4., illetve a csapatversenyben szerzett 6. helye, valamint az összetett Világkupa-győzelem miatt nagy fölénnyel végzett az első helyen.

A magyarok közül Hosszú Katinka, aki az európai szövetségnél Rasovszkyhoz hasonlóan a 2019-es év úszója lett, tavaly még az év női úszója volt a Nemzetközi Úszószövetségnél. Idén azonban a háromszoros olimpiai bajnok Iron Ladyt megelőzte a svéd Sarah Sjöström.

A FINA az év sportolóit hagyományosan egy gála keretében díjazza, idén azonban kénytelenek voltak lefújni a Moszkvába tervezett rendezvényt a WADA Oroszországot elmarasztaló döntése miatt.

A FINA jelenleg azt tervezi, hogy idén decemberben, az Abu Dzabiban esedékes rövidpályás úszó-világbajnokságot lezáró gálán az idei év legjobbjai mellett a 2019-es győztesek is átvehetik majd trófeáikat, és az azzal együtt járó 10 ezer dolláros bónuszt.

FINA Év sportolói 2019

Úszás
Férfiak: Caeleb Dressel (amerikai) • Nők: Sarah Sjöström (svéd)
Nyíltvízi úszás
Férfiak: Rasovszky Kristóf • Nők: Ana Marcela Cunha (brazil)
Műugrás
Férfiak: Hszie Szi-ji (kínai) • Nők: Si Ting-mao (kínai)
Óriástoronyugrás
Férfiak: Gary Hunt (brit) • Nők: Rhiannan Iffland (ausztrál)
Műúszás
Férfiak: Alekszandr Malcev (orosz) • Nők: Szvetlana Romasina és Szvetlana Kolesznyicsenko (oroszok, holtversenyben)
Vízilabda
Férfiak: Olaszország • Nők: Egyesült Államok