Nyolcéves eltiltást kapott a kínaiak csodaúszója

GettyImages-1194364821
2020.02.28. 10:28

Nyolcéves eltiltást kapott a kínaiak egyik legnagyobb úszója, Szun Jang. Az úszó azért állt a Sportdöntőbíróság (CAS) elé, mert egyik ismerőse kalapáccsal összetörte a Szun Jangtól levett vérmintát 2018 szeptemberében.

A CAS szerint a 28 éves Szun ezzel megsértette a doppingszabályokat, és mivel egyszer már el volt tiltva dopping miatt, másodjára a maximális, nyolcéves büntetést szabták ki. Ezzel vége is az úszó karrierjének.

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) korábban nem találta bűnösnek Szun Jangot a kalapácsos ügyben, csak a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség fellebbezése után kezdték el újra tárgyalni az esetet. A FINA azzal érvelt, hogy az ellenőrök nem tudták megfelelően azonosítani magukat, azért érthető volt az úszó reakciója.

Szun Jang háromszoros olimpiai bajnok és kilencszeres világbajnok, karrierje során több balhéja is volt már, a gyanús doppingügyei miatt a versenytársai sem szeretik, a tavalyi vb-n is több botrányos jelenet zajlott le miatta.

Borítókép: Szun Jang a FINA Champions Swim Series versenyén, Pekingben, 2020. január 18-án (Lintao Zhang/Getty Images)  • Tippek
  • Megtakarítás