Elmarad az úszók országos bajnoksága, ami az olimpiai szereplésről is döntött volna

2020.03.16. 12:59

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) hétfőn bejelentette, hogy bizonytalan időre elhalasztja a március 24–28-ra tervezett országos bajnokságot. A halasztásról vasárnap döntött az elnökség. Korábban Sós Csaba szövetségi kapitány úgy nyilatkozott, hogy a koronavírus-járvány ellenére meg akarják tartani a versenyt, ami egyben olimpiai válogató is.

Az is eldőlt, hogy Sós Csaba szövetségi kapitány március 28-án kihirdeti azoknak az úszóknak a névsorát, akik védettséget élveznek majd, azaz mindenképpen indulhatnak az olimpián. 

Jelen helyzetben azonban épp az úszók miatt nem vállalhattunk fel semmiféle kockázatot, hiszen ha az olimpiai kvalifikáció ürügyén kerül be a koronavírus a versenyre, akkor egy esetleges többhetes karantén az egész válogatott komplett olimpiai felkészülését tette volna tönkre, alighanem véglegesen

– nyilatkozta Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke. Ugyanakkor az ob elhalasztásánál is fontosabb kérdésnek tartja, hogy a járvány ellenére is tudjanak edzeni a válogatott úszók.

A MÚSZ-ban azon dolgozunk, hogy négy-öt helyen mostantól központi edzőtáborban készüljenek a legjobbak, azzal a rendkívül szigorú megkötéssel, hogy az uszodán és a szálláshelyükön kívül sehová nem mehetnek, melynek megsértése fegyelmi vétségnek minősül

– tette hozzá.