Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Minden magyar válogatott úszó koronavírustesztje negatív lett

2020.04.20. 17:57

Minden magyar válogatott úszót érintő koronavírus-teszt negatív eredményt hozott, így a tervek szerint jövő hétfőtől folytathatnák a felkészülésüket.

Ezt Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke mondta el hétfőn a Kossuth Rádiónak, hozzátéve, hogy múlt kedden és pénteken összesen 243 vizsgálatot végeztek el.

A MÚSZ azután függesztette fel a keretedzéseket azon válogatott úszók számára, akik külföldi edzőtáborból tértek haza, hogy tízen is megfertőződtek, köztük a világbajnok Kapás Boglárka, Kozma Dominik, Bohus Richárd és Horváth Dávid.

„Minden egyes hét, amit kihagyunk, az úszóink eredményességét veszélyezteti. Ha még heteket hagyunk ki, az olyan mértékben fogja visszavetni a magyar úszósportot, amit nem érdemel meg" - nyilatkozta Wladár Sándor. Meglátása szerint ha betartják a szükséges intézkedéseket - ráadásul a medencetérben a klóros levegő és annak fertőtlenítő hatása miatt jobbak is a feltételek -, és megkapják az engedélyt, akkor jövő hétfőtől folytatni lehet az edzéseket.

Wladárnak nincsenek arról információi, hogy a rivális nemzetek jelenleg milyen körülmények között készülnek.

Wladár hozzátette, ugyan a fertőződés kockázatát nem lehet csökkenteni, de ha folytatják az edzéseket, akkor minden tréning előtt orvosi vizsgálaton esnek majd át a versenyzők. A MÚSZ elnöke megjegyezte, a korábbi teszteket egy magán szolgáltatón keresztül, akkreditált laborban végeztek, ez mintegy tízmillió forintjába került a szövetségnek.

(MTI)